Isolatieplaten van Soprema:

Altijd de beste vorm van isoleren.

Expert in hoogwaardige isolatiematerialen

 

In 1941 werd Soprema (Société des Produits et Revètements d’Étanchéité Mammouth) opgericht in het Franse Avignon. Zo’n 80 jaar later telt de Soprema Group 73 productielocaties en levert een veelomvattend aanbod met producten voor waterdichting en isolatie aan meer dan 90 landen over 5 continenten. Pierre-Etienne Bindschedler, de achterkleinzoon van de oprichter, waakt nu over de traditie en de toekomst van de Soprema Group.

 

Met deze staat van dienst is het geen wonder dat ook in Nederland Soprema al jarenlang de marktleider in waterdichting is. We hebben daarnaast ook een grote naam als expert op het gebied van hoogwaardige isolatiematerialen. Dat hebben we te danken aan ons uitgebreide assortiment aan natuurlijke, thermische, minerale en akoestische isolatie. Zo bieden we verschillende soorten, maten en typen isolatie, passend bij alle wensen en (nieuwe) strenge eisen, waaronder houtvezelisolatie, EPS isolatie, XPS isolatie en PUR-isolatie. Maar ook PIR-isolatie en steen- en glaswol vindt u terug in ons assortiment.

 

Soprema investeert bovendien volop in kennis, kwaliteit en technologie. Alle isolatiematerialen van Soprema zijn dan ook het resultaat van jarenlange optimalisering en slimme innovaties, denk aan hardschuim (PU), piepschuim (EPS) en hoogwaardige isolatieplaten van houtvezel. We bieden niet alleen de isolatiematerialen, maar ook service en ondersteuning van experts met uitgebreide kennis en jarenlange ervaring. Dat maakt Soprema dé one-stop-shop voor de hele bouwschil. We kunnen als geen ander adviseren over de meest geschikte isolatiematerialen voor nieuwbouw en renovatie, altijd passend bij de specifieke eisen en wensen.

 

Soprema, de one-stop shop voor de hele bouwschil.

Het belang van goede isolatie

De juiste thermische en akoestische isolatieplaten bieden bescherming tegen kou en warmte én tegen geluiden van binnen en buiten. De meeste warmte gaat verloren via het dak, dus wanneer dit goed is geïsoleerd, maakt dit een enorm verschil. Ook goede isolatie van muren, gevels en vloeren kan bijdragen aan een betere energieprestatie van gebouwen. Een gebouw isoleren zorgt dus voor lagere energiekosten, want in een goed geïsoleerd huis hoeft minder gestookt te worden. Die energiebesparing betekent ook minder uitstoot van broeikasgassen en dat is beter voor het klimaat. Woningisolatie is dan ook belangrijk om klimaatopwarming te verminderen.

Duurzaam bouwen als leidraad

Soprema probeert haar ecologische impact zo klein mogelijk te houden. Daarom wordt bijzonder veel aandacht besteed aan onder andere duurzame productontwikkeling, recycling en vermindering van restmaterialen. Zo is de houtvezelisolatie PAVATEX by Soprema volledig volgens milieuvriendelijke principes opgebouwd.

Ontdek onze houtvezelisolatie >

Goede isolatie wordt ook volgens de wet- en regelgeving steeds belangrijker. Sinds 1 januari 2021 geldt er een nieuw energielabel voor alle gebouwen, dus zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om woningbouw of utiliteitsbouw. Dit label geeft inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw en is verplicht bij oplevering, verkoop en verhuur van een woning. Het energielabel loopt van categorie A (zuinig) tot en met G (niet zuinig) en heeft dus ook impact op de verhuur- en verkoopwaarde. Een gebouw verduurzamen (dus isoleren) kan daarom ook meer winst opleveren.

 

De energienormen voor nieuwbouw en renovaties bij bestaande gebouwen worden bovendien elk jaar strenger. Sinds 2021 moet alle nieuwbouw bijna energieneutraal (BENG) worden opgeleverd. De BENG-eisen gaan onder meer uit van de energiebehoefte in kWh per vierkante meter per jaar (BENG 1). Ook worden tegelijk eisen gesteld op het gebied van het maximale primaire fossiele energiegebruik (BENG 2) en het minimale percentage hernieuwbare energie (BENG 3). Om aan deze strenge eisen te voldoen, is goed isoleren noodzaak.

Lees meer over BENG 

Ontdek al onze dakisolatie

Investeringssubsidie en Energiesubsidiewijzer

Om isoleren beter betaalbaar te maken, zijn er verschillende mogelijkheden. Bedrijven en particulieren, maar ook bouwbedrijven, leveranciers en installatiebedrijven kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen zijn vaste bedragen per m2. Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen tot 31 december 2022 gebruikmaken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor isolatiemaatregelen, zoals spouwmuur-, dak- en vloerisolatie. Op Energiesubsidiewijzer staat het complete en actuele overzicht van subsidies, leningen en andere regelingen voor particulieren.

Projectadvies nodig? Neem contact op met één van onze vestigingen >

Soorten en eigenschappen isolatiematerialen

Globaal zijn er drie verschillende soorten isolatie: minerale, kunststof en natuurlijke isolatie. Welke soort isolatie het meest doeltreffend is voor uw project, hangt af van de toepassing. Bij het isoleren van een dak kun je beter andere isolatieplaten inzetten dan bij spouwisolatie of vloerisolatie. Ook is het type dak (plat of hellend) belangrijk, evenals de locatie van het isolatiemateriaal (komt het binnen of buiten?), het beschikbare budget en de persoonlijke voorkeur.

Om de keuze alvast makkelijker te maken, geven we een kort overzicht van de eigenschappen van de verschillende soorten isolatie en hun aandachtspunten:

 

1. Kunststof isolatieplaten

Kunststof isolatie wordt gemaakt van aardolie, zoals PIR, EPS en XPS, en is verkrijgbaar in stevige, lichte en drukvaste panelen. De meeste kunststof isolatiematerialen, zoals PIR- en ook PUR-isolatie, hebben een hogere isolatiewaarde dan minerale isolatie. XPS is geschikt voor vochtige omstandigheden, aangezien deze kunststof isolatieplaten een gesloten celstructuur hebben waardoor deze géén water vocht opnemen en hun isolatiewaarde gewaarborgd blijft.

 

De meest voorkomende kunststof isolatiematerialen:

 • PIR-isolatie heeft een hoge isolatiewaarde en hoog isolatierendement. Deze platen van polyisocyanuraat of polyurethaan zijn goed versnijdbaar en kennen vele toepassingen.
 • EPS-isolatie is beter bekend als piepschuim. Dit geëxpandeerd polystyreen is lichtgewicht, makkelijk versnijdbaar en vorm- en drukvast.
 • XPS-isolatie is alleen verkrijgbaar in plaatvorm, maar dit geëxtrudeerd polystyreen is wel lichtgewicht, makkelijk versnijdbaar, vorm- en drukvast en perfect voor vochtige omstandigheden.
 • PUR-isolatie: isolatie op basis van polyurethaan, in de vorm van platen of gespoten schuim

Wanneer kiezen voor EPS of XPS?


XPS en EPS zijn een van de meest gebruikte isolatiematerialen, want ze zijn zeer flexibel te gebruiken, compatibel en thermisch efficiënt voor alle plekken in het gebouw. Wel zijn er verschillen tussen XPS en EPS op het vlak van druksterkte, waterdampdiffusieweerstand en lucht- en vochtdoorlatendheid. De keuze tussen XPS en EPS is dus afhankelijk van waar de isolatieplaten worden gebruikt en welk van deze factoren een rol speelt. Zo is XPS handig in vloeren, kelders en funderingsmuren en is EPS uitermate geschikt voor vloerisolatie, dakisolatie en gevelisolatie in een beperkte droge omgevingen.

2. Minerale isolatie

Minerale isolatie is vanouds het meest gebruikte isolatiemateriaal en is herkenbaar aan de gesponnen woldraden. Die draden worden gemaakt van (gerecyclede) grondstoffen uit de natuur. Soms wordt bindmiddel toegevoegd en soms chemische stoffen. De woldraden worden vaak samengeperst of gesmolten tot isolatiedekens of platen. De minerale isolatie van Soprema heeft geen solventen en is 100% onbrandbaar, zeer licht en multifunctioneel inzetbaar voor verschillende toepassingen. Bovendien is deze isolatie makkelijk te verwerken en goed betaalbaar.

 

De meest voorkomende minerale isolatiematerialen:

 • Vermiculiet is een gezuiverd erts. Deze kleikorrels zijn extreem brandwerend en bieden uitstekende akoestische isolatie. Vermiculiet wordt vaak gebruikt bij hogere temperaturen, zoals bij stoomketels en voor brandbescherming van staalconstructies.
 • Perliet is een glasachtig vulkanisch erts. De lichtgewicht korrels worden vooral gebruikt als thermische vloerisolatie en is onbrandbaar, milieuvriendelijk en geurloos. Bovendien gaan perlietkorrels niet rotten of schimmelen en extreem lang mee.
 • Cellulose (univercell) wordt gemaakt van gerecycled krantenpapier. De vezels worden gemengd met boorzouten om schimmels, ongedierte en rotting te voorkomen en het maakt de cellulosevlokken goed bestand tegen brand. Cellulose biedt zeer goede thermische en akoestische bescherming en is perfect voor in het dak, de zoldervloer en de binnenmuur.
 • Steenwol: In ons assortiment minerale isolatie vindt u ook producten van Rockwool, die steenwol bevatten. Steenwol werkt brandvertragend en heeft een erg lange levensduur, waardoor de isolerende eigenschappen goed behouden blijven. Dit materiaal heeft zowel een thermische als een akoestische isolerende werking.

 

3. Natuurlijke isolatieplaten

Natuurlijke isolatie wordt ook wel ecologische isolatie genoemd. Dat komt doordat deze soort isolatie wordt gemaakt van natuurlijke, onuitputbare én recyclebare grondstoffen. Bovendien wordt dit soort isolatie energiezuinig geproduceerd met plantaardige, dierlijke en/of minerale grondstoffen. Bovendien bevat natuurlijke isolatie zo min mogelijk chemische toevoegstoffen en ze belasten het milieu minimaal. Zo zijn de natuurlijke isolatieplaten van Soprema chemisch neutraal en volkomen milieuvriendelijk.

 

De meest voorkomende natuurlijke isolatiematerialen:

 • Houtvezels worden gemaakt van houtsnippers van duurzaam beheerde bossen en bieden diverse mogelijkheden. Dit soort vezels is circulair en heeft een groot vochtregulerend vermogen en een hoge warmteopslagcapaciteit. Houtvezelisolatie is diffusie-open. Daardoor hoeft de bouwschil aan de binnenkant niet te worden afgesloten met een dampdicht scherm.
 • Cellulose wordt ook papiervlokken genoemd, want deze isolatie wordt gemaakt van gerecycled krantenpapier, gemengd met een minimale hoeveelheid boorzouten om schimmels, ongedierte en rotting tegen te gaan. Dat maakt het meteen brandwerend. Daarnaast is het vochtregulerend en biedt deze isolatie een goede bescherming tegen hitte. 

Circulair bouwen en duurzaam isoleren


Duurzaamheid is een populair thema bij particulieren. Dat merk je ook in de woningbouw en bij woningrenovaties. Daarbij wordt steeds vaker gekozen voor circulaire materialen. Dit zijn materialen die opnieuw gebruikt (kunnen) worden. Circulaire bouwmaterialen hebben een lange levensduur, zijn demonteerbaar en opnieuw te gebruiken. PAVATEX by Soprema past perfect binnen deze trend, want deze houtvezelisolatie wordt gemaakt van restmateriaal van zagerijen, en komt dus niet van bewuste houtkap. Bovendien is het productieproces van deze isolatieplaten milieuvriendelijk ingericht.

Ontdek hoe Soprema Maaatschappelijk Verantwoord Onderneemt >

Soprema wil graag haar ecologische impact zo klein mogelijk houden. Daarom wordt bijzonder veel aandacht

besteed aan bijvoorbeeld duurzame productontwikkeling, recycling en vermindering van restmaterialen.

- Wilbert Elissen
algemeen directeur Soprema NL B.V.

Soprema wil graag haar ecologische impact zo klein mogelijk houden. Daarom wordt bijzonder veel aandacht besteed aan bijvoorbeeld duurzame productontwikkeling, recycling en vermindering van restmaterialen.

Wat zijn de regels en normen voor isolatie?

Energiezuinig bouwen is het uitgangspunt van de Nederlandse wet- en regelgeving. Het wettelijk kader voor de verschillende vormen van isolatie en hun toepassing wordt bovendien steeds strikter. Wie met isolatiematerialen werkt bij nieuwbouw of renovatie, moet zich in ieder geval houden aan de isolatiewaarden volgens het Bouwbesluit en de eisen volgens Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), inclusief de driestappenstrategie en de rekennormen voor thermische en geluidsisolatie. Straks geldt ook het C-label voor kantoorgebouwen. 

Isolatiewaarden volgens Bouwbesluit

Het Bouwbesluit stelt energieprestatie-eisen voor nieuwe en bestaande gebouwen, waaronder voor de thermische isolatie (artikel 5.6). In de NTA 8800 staan de precieze eisen, waarbij een onderscheid tussen nieuwbouw en renovatie geldt. Bij het isoleren van een gebouw gelden vanaf 2021 de volgende minimale Rc-waarden per constructie-onderdeel:

 

 

Nieuwbouw

Renovatie

Gevel

Rc 4,7 m2 K/W

Rc 1,4 m2 K/W

Dak

Rc 6,3 m2 K/W

Rc 2,1 m2 K/W

Vloer

Rc 3,7 m2 K/W

Rc 2,6 m2 K/W

 

Aan deze waarden moet een gebouw voldoen als hier langdurig mensen verblijven. Dan gaat het om woningen, maar ook kantoren, scholen, winkels en bedrijfsgebouwen.

Het Bouwbesluit stelt ook eisen voor de brandweerstand, brandreactie, compartimentgrootte en de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag in minuten (WBDBO) voor de constructie. Met de juiste isolatie voldoe je eenvoudig aan deze brandveiligheidseisen.

Overzicht verschillende isolatiewaarden

 • Lambda-waarde (λ) of warmtegeleidingscoëfficiënt wordt uitgedrukt in watt per meter in graden kelvin. Dit getal geeft weer hoe goed het isolatiemateriaal de warmte geleidt. Hoe lager dit cijfer, hoe beter. De dikte van het isolatiemateriaal kan een slechte waarde compenseren.
 • Rd-waarde is de warmteweerstand en geeft dus aan hoe goed het isolatiemateriaal is bestand tegen warmte. Hoe hoger deze waarde, hoe beter. Om de R-waarde te berekenen, deel je de dikte van het materiaal door de lambda-waarde.
 • Rc-waarde (R=resistance, c= construction) is de totale warmteweerstand van een bepaald constructiedeel, zoals een dak, muur of vloer. Voor nieuwbouwconstructies gelden volgens het Bouwbesluit andere Rc-waarden dan voor renovaties.
 • K-waarde weergeeft de globale isolatiewaarde van een gebouw en houdt dus rekening met de warmte die verloren gaat door de buitenmuren, daken, vloeren en vensters.

Let op bij het branden van bitumen!

BENG-eisen vervangen EPC-eisen

Bijna energie-neutraal bouwen wordt de standaard voor nieuwbouw in Europa. Daarom gelden sinds 2020 de BENG-eisen. Die eisen vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) en vervangen de eerdere EPC-eisen. Daardoor moeten alle nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen sinds 2020 bijna energieneutrale gebouwen zijn. Een BENG is energie-efficiënt en gebruikt liefst groene energie voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. Daarbij is goede isolatie onmisbaar. Soprema helpt met uitstekende isolatie-oplossingen, zoals Sopratherm Alu. Deze isolatieplaat van PUR heeft een hoge thermische weerstand en is eenvoudig te verwerken. Deze plaat is uiterst geschikt voor spouwmuurisolatie. U kunt de plaat ook tegen een voorzetwand plaatsen om binnenmuren te isoleren.

 

Driestrappenstrategie voor een energiezuinig ontwerp

De BENG is gebaseerd op de Trias Energetica, een driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken. BENG 1 gaat over de energiebehoefte. Het doel is om de hoeveelheid energie die een gebouw nodig heeft voor verkoeling en verwarming te beperken. BENG 2 eist een efficiënt verbruik van primaire fossiele energie en BENG 3 eist dat zoveel mogelijk hernieuwbare energie wordt gebruikt. De precieze eisen zijn afhankelijk van het type woning en het gebruik en staan vastgelegd in het Bouwbesluit. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan alvast de belangrijkste prestatie-eisen voor het vernieuwen of vervangen van isolatielagen bij verbouw en renovatie.

 

Normen voor thermische en geluidsisolatie

De BENG brengt een nieuwe berekeningsmethodiek, namelijk de NTA 8800. Hiermee wordt de energieprestatie van gebouwen bepaald en wordt berekend welke thermische isolatiemaatregelen nodig zijn om te voldoen aan de BENG-eisen. Deze norm vervangt de eerdere NEN 7120, waarin termen, definities en de methode voor de bepaling van de energieprestatie stond vastgelegd. Ook de NEN 1068 over de thermische isolatie van gebouwen is door de NTA 8800 vervallen.

De NEN 5077 is een rekenmethode voor de toetsing van de geluidseisen voor gebouwen. Dit is belangrijk voor het bepalen van de juiste geluidsisolatie voor luchtgeluid en contactgeluid.

 

Nieuw energielabel voor utiliteitsgebouwen en kantoren

Omdat de NTA 8800 per 1 januari 2021 geldt, is er vanaf die datum ook een nieuw energielabel voor utiliteitsgebouwen van kracht. Dan gaat het bijvoorbeeld om kantoren, schoolgebouwen, horecagelegenheden, winkels en sportvoorzieningen. Hoe minder fossiele energie het gebouw gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste. Net als bij particuliere woningen is bij verkoop, verhuur of oplevering van deze gebouwen een energielabel verplicht.

Vanaf 2023 moeten alle kantoorgebouwen minstens een energielabel C-label hebben. Het primair fossiel energiegebruik mag dan maximaal 225 kWh per m2 per jaar zijn. De regels zijn bovendien streng; als het gebouw niet voldoet aan deze eis, mag het niet meer als kantoor gebruikt worden.

Bouwbesluit wordt Bbl

De Omgevingswet gaat in per 1 januari 2022. Daarmee vervalt het huidige Bouwbesluit 2012 en worden de technische bouwvoorschriften opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Het Bbl bevat straks alle regels waaraan particulieren en bedrijven zich moeten houden bij een gebouw (ver)bouwen, onderhouden, gebruiken en de bouw- en sloopwerkzaamheden. Dan gaat het over veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid. Het Bbl bevat straks ook het Besluit energieprestatie gebouwen en de Regeling energieprestatie gebouwen.

Toepassing isolatie: waarop moet je letten?

De aandachtspunten van isolatie worden grotendeels bepaald door de precieze toepassing van de isolatie. Per onderdeel gaan we dieper in op materiaalgebruik, de opbouw en speciale aandachtspunten:

 • Dakisolatie

Een goede dakisolatie kan 25 tot 30% warmteverlies besparen. Welke type dakisolatie het beste is, hangt af van het soort dak (plat of hellend), de locatie van de isolatie (binnen of buiten), het budget en de persoonlijke voorkeur. Bij een warm dak wordt de isolatie aan de bovenkant van het platte dak geplaatst en dit wordt afgewerkt met een waterdichte laag. Dit levert een goede isolatiewaarde op, weinig temperatuurschommelingen en minimale kans op vochtproblemen, scheuren en uitzetting. Een goede optie daarvoor is PIR-isolatie.

Een hellend dak wordt vaak aan de binnenkant van de dakbedekking geïsoleerd, onder het dakbeschot. Dat wordt ook een koud dak genoemd. PIR en natuurlijke houtvezelisolatie zijn daarbij een goede oplossing.

Bekijk ons assortiment dakisolatie >

Omgekeerd dak? Kies voor XPS-isolatie

Volgens de Nederlandse Bouw Documentatie (NBD) kun je platte daken uitstekend na-isoleren als omgekeerde daken. Wel moet er bij een omgekeerde dakopbouw extra gelet worden op bijvoorbeeld de afdichting, aansluitingen en afwerking. Bovendien is XPS het enige isolatiemateriaal dat je kunt gebruiken bij omgekeerde daksystemen, omdat de isolatie goed bestand moet zijn tegen alle weersinvloeden.

 • Gevelisolatie

Met gevelisolatie wordt het energieverbruik van de woning geminimaliseerd. En daarmee wordt misschien ook de gevel meteen mooier gemaakt. Ook worden koudebruggen hiermee weggewerkt en tocht aangepakt. Gevelisolatie kan ook beter geluiden van buiten én binnen tegenhouden. PAVAWALL GF en Isolair zijn houtvezelisolatieplaten voor gevels die bepleisterd worden en geschikt voor houtskeletbouw (rechtstreeks op de staanders) en de renovatie van gemetselde buitenmuren. De stabiele en bepleisterbare houtvezelisolatieplaten hebben sterke thermische eigenschappen en zijn vooral geschikt voor prefab constructies dankzij de hoge dichtheid en het formaat. 

Bekijk ons gamma gevelisolatie >

 

 • Spouwmuurisolatie

De spouwmuur isoleren is een relatief eenvoudige, maar zeer effectieve manier van isoleren. Het wordt bij zowel nieuwbouw als bestaande bouw ingezet. Een bestaande spouw isoleren vergt een goede voorinspectie; de muur mag niet te vochtig zijn en er mag geen vuil in aanwezig zijn. Bij nieuwbouw kan de isolatie tegen de warme zijde van de binnenmuur aangebracht worden met behulp van speciale spouwhaken. Met deze pluggen veranker je de isolatie en zo kun je het buitenblad aan het binnenblad verankeren. Sopratherm Alu is een harde PIR/PUR-isolatieplaat met meerlagige aluminium afwerking en een lage emissiecoëfficiënt (λ≤0,1). Deze isolatieplaat is erg geschikt voor nieuwbouw: je monteert de plaat in de spouw.

Bekijk onze materialen voor spouwmuurisolatie >

 • Binnenmuurisolatie

Is het isoleren van de buitengevel of spouw ongewenst of onmogelijk? Dan is isoleren aan de binnenkant van de muren nog een optie. Het isoleren van de binnenwanden beperkt vooral geluidsoverlast. SIS REVE SI is een thermische isolatieplaat van polyurethaan (PUR) hardschuim en afgewerkt met gyproc. Deze isolatieplaat wordt veel toegepast bij verticale of schuine voorzetwanden bij nieuwbouw en renovatie. Deze plaat is alleen bestemd voor toepassingen binnenshuis.

Ga naar de webshop van muurisolatie >

 • Plafondisolatie

Warme lucht stijgt. Daarom is het belangrijk dat er geen warmte verloren gaat via het plafond. Met plafondisolatie blijft de warmte beter in de ruimte. Ook helpt het plafond isoleren beschermen tegen geluiden van boven(buren). PAVAFLEX en PAVAFLEX PLUS vormen een flexibele houtvezelisolatie die goed inzetbaar is als plafondisolatie tussen de balken.

Bekijk onze plafondisolatie >

 • Vloerisolatie

Met vloerisolatie is er minder warmteverlies en neemt het risico op schimmel en vocht af. De warmte blijft zo langer in huis, waardoor de energiebehoefte afneemt. Ook is er minder kans op koude voeten en grote temperatuurschommelingen. Soprema biedt 2 soorten vloerisolatie aan: de akoestische isolatieplaat Pavacoustic, samengesteld uit een houtvezelisolatieplaat van 12mm verlijmd op een OSB plaatzero type 3 TG4 van 15 mm. Deze beschermt tegen contactgeluiden en is ideaal als ondergrond voor de plaatsing van een (gelijmde) parketvloer. XPS MULTI 20 is bijvoorbeeld geschikt voor de thermische isolatie van vloeren dankzij een kPa van ≥ 250. Sopratherm Alu  en XPS SL zijn twee waardige alternatieven.

Ontdek de voordelen van vloerisolatie >

 

 • Bodem, kelder, kruipruimte en fundering

Bodemisolatie, kelderisolatie of isolatie van de kruipruimte helpt energieverlies via de grond tegen te gaan. Zo’n 10 tot 15% van de warmte in de woning gaat namelijk verloren via de vloer en de bodem van een huis. De funderingsmuren en kelderwanden isoleren is de moeite waard, ook bovenop vloerisolatie. Isolatie van de fundering wordt verticaal aangebracht. Daarmee voorkom je dat de warmte horizontaal uitvloeit. Energieverspilling via de vloer wordt in dit geval niet gestopt, zoals bij vloerisolatie, maar wordt wel sterk verminderd. XPS is perfecte isolatie voor funderingen en kelderwanden, omdat dit isolatiemateriaal vochtongevoelig en drukvast is. Zo voorkomen XPS WF en  XPS SL vochtige keldermuren en een muf ruikende kelder. XPS PROTECT ARTIC C is daarbij perfect te gebruiken als het bovenste zichtbare paneel.

Advies nodig over isolatie? Neem contact op met een van onze isolatie-experten.

Isolatiematerialen van Soprema

Soprema heeft een uitgebreid aanbod aan isolatiemateriaal. Zo vind je altijd de perfecte isolatievorm voor uw toepassing. Hieronder een kort overzicht van onze soorten isolatie:

       Houtvezelisolatie: de grote naam binnen houtvezelisolatie is het milieuvriendelijke en hoogkwalitatieve PAVATEX, verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Waaronder als gevelplaat, harde en zachte platen voor dak, vloer en (binnen)muur.

       EPS-isolatie: geëxpandeerd polystyreen biedt de beste thermische isolatie en kent diverse toepassingen, waaronder daken, muren en vloeren. Groot voordeel? EPS voorkomt moeiteloos koudebruggen.

      XPS-isolatie: geëxtrudeerd polystyreen is extreem drukvast, isolerend en vochtwerend. Bovendien heeft u bij dit materiaal geen zorgen over huidirritatie.

       PIR/PUR-isolatie: dunne en efficiënte isolatieplaten met goede isolatiewaarde, die bovendien makkelijk versnijdbaar zijn en veelzijdig inzetbaar.

       Minerale isolatie: Soprema onderscheidt zich met onbrandbare, lichtgewicht en multifunctionele minerale isolatie zonder solventen.

       Luchtdichte isolatiefolie: luchtdicht isoleren voorkomt luchtdrukverschillen tussen binnen- en buitenmuren. Soprema biedt daarom diverse synthetische (dampdoorlatende) wandfolies, evenals gealuminiseerde PET-film en dampscherm van kartonpapier.

Op zoek naar isolatiematerialen? Dan vindt u ongetwijfeld wat u zoekt in onze webshop.

Registreer als klant voor onze webshop >

Onze dakbedekkingssystemen: het perfecte huwelijk tussen dakbedekking en isolatie

Bij Soprema leveren we niet alleen de materialen, we bieden ook graag totaaloplossingen. Je kunt daarom ook bij ons aankloppen voor volledige daksystemen. Deze systemen bestaan uit de perfecte combinatie van een dakbedekkingsmateriaal, isolatie en toebehoren, passend bij uw wensen en bij het specifieke project. Je kunt dus altijd rekenen op maatwerk.

Zoek je de meest geschikte dakbedekking? Met onze bestekservice vind je altijd wat je nodig hebt.

Veiligheid op het dak

Wil je dakisolatie veilig aanbrengen? Samen met Vlutters Tools & Safety en Royal Roofing Materials presenteert Soprema Soprasafe, een allround permanent valbeveiligingssysteem. Lees meer over Soprasafe.

Meer weten over isolatie?

Wil je meer informatie over isolatie? Advies op maat? Of isolatieplaten bestellen? Neem dan contact met ons op. Bekijk ook ons complete overzicht van al onze isolatiematerialen.

Bij Soprema maken en verkopen we niet alleen dakbedekkings- en isolatiematerialen. Je profiteert van onze commerciële, technische en marketingondersteuning en van de volgende uitgebreide services en diensten.

Deel Isolatieplaten van SOPREMA: altijd de beste vorm van isolatie