De voor- en nadelen van binnenmuurisolatie

Wanneer het isoleren van de buitengevel of de spouw niet mogelijk of niet gewenst is, kan er ook gekozen worden voor het isoleren van de muren aan de binnenzijde. Het grootste voordeel van isoleren aan de binnenzijde is om geluid tegen te houden. Bekijk de voordelen van het isoleren van de binnen- en funderingsmuur.

 

Voordeel van binnenmuurisolatie

We kennen allemaal de gehorige huizen waarbij iedere auto die langs rijdt binnen te horen is of het geluid van een muziekinstrument dat in meerdere kamers doorklinkt. Heel vervelend maar door het isoleren van de binnenwanden, is geluidsoverlast tot een minimum te beperken. Een nadeel van binnenwand-isolatie is dat het woonoppervlak kleiner wordt. Aan de binnenkant van de wanden wordt isolatiemateriaal geplaatst welke wordt afgewerkt met een voorzetwand. Voornamelijk wordt deze manier van isoleren bij oudere woningen toegepast, omdat de spouwmuur ontbreekt en/of er geen mogelijkheid is om de buitenzijde van de gevel te isoleren.

binnenmuurisolatie

Funderingsmuur isoleren

Funderingsmuren en kelderwanden zijn een belangrijk detail in de bouw om te isoleren, voornamelijk als vloerisolatie niet mogelijk is. Bij huizen zonder kruipruimte biedt het isoleren van de fundering een oplossing. Weglekkende warmte via de vloer, gaat in eerste instantie in de grond recht onder een woning of gebouw en vloeit daarna horizontaal uit. Isolatie van de fundering wordt verticaal aangebracht waarmee in elk geval voorkomen wordt dat de warmte horizontaal uitvloeit. Energieverspilling via de vloer wordt in dit geval niet gestopt, zoals bij vloerisolatie, maar wordt wel sterk verminderd. XPS is een uitstekend materiaal voor het isoleren van funderingen en kelderwanden, simpelweg omdat dit materiaal ongevoelig is voor vocht en drukvast is. Het voorkomt vochtige keldermuren of een muf ruikende kelder.

 

Advies over de beste isolatieoplossing voor uw project?

Wilt u meer weten over de laatste eisen op het gebied van isoleren en welke isolatiematerialen de beste oplossing biedt voor uw project? Neem dan contact met ons op.