Het verschil tussen EPDM- en bitumineuze dakbedekking

Bitumineuze dakbedekking is een populaire dakbedekking die al jaren de voorkeur heeft van dakprofessionals. Het materiaal wordt veelal gebruikt vanwege de vele voordelen van bitumen. Een andere veelgebruikte dakbedekking is EPDM. EPDM is een flexibele kunststof dakbedekking die meestal uit één groot membraan bestaat. 

Elk materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en vergt specifieke vakkennis. Maar wanneer kies je voor welke dakbedekking? Bij Soprema wint bitumen aan populariteit. Waarom dit is en wat de belangrijkste verschillen tussen bitumineuze dakbedekking en EPDM-dakbedekking dan zijn, lees je in onze blog. 

1. Bitumen is een puur Nederlands product

Elke rol bitumen wordt gemaakt in ons eigen productiecentrum in IJlst. De ontwikkeling en de productie van bitumineuze waterdichting is dé kernactiviteit van Soprema. Soprema is dan ook trots lid van ProBitumen, de vereniging van fabrikanten van bitumineuze dakbedekking uit de Benelux.

Professionele dakdekkers gebruiken liever de term bitumineuze dakbedekking of bitumineuze waterdichting. Of iemand het nu heeft over een rol dakleer of een rol bitumen, het komt in vrijwel alle gevallen op hetzelfde neer: ze hebben het over het kwalitatieve dakbedekkingsmateriaal dat wordt gemaakt op basis van geraffineerde aardolie.

2. Scherpe prijs

De prijs van een rol bitumen is relatief goedkoop. Je schaft bij Soprema al een rol bitumineuze dakbedekking aan vanaf € 40,-.

3. Lange levensduur 

Bitumineuze dakbedekking heeft een bewezen levensduur van meer dan 25 jaar. Het materiaal biedt dus een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Is de waterdichting aan vervanging toe? Dan kan er eenvoudig een nieuwe laag aangebracht worden. EPDM aan de andere kant, dient altijd eerst geheel verwijderd te worden. 

4. Meerlaagse bitumen


In tegenstelling tot EPDM kun je bitumineuze dakbedekking meerlaags aanbrengen. Zo gaat je dakbedekkingsmateriaal nóg langer mee. Je kunt kiezen uit bitumineuze onderlagen en toplagen.

5. Ook verkrijgbaar in wit

Soprema biedt bitumineuze toplagen met een witte minerale afwerking. Daardoor blijft het onderliggende gebouw een stuk koeler tijdens de warme zomermaanden. Bovendien zijn deze membranen ideaal in combinatie met zonnepanelen, omdat je zo het rendement van de panelen flink verhoogt.

6. Grote treksterkte

Bij bitumineuze dakbedekkingsmaterialen zijn grotere treksterktes mogelijk dan bij EPDM (met polyestercomposiet-wapening 250 gr/m2).

7. Geen oplosmiddelen 

Wanneer je bitumineuze waterdichting plaatst, heb je een degelijke primer nodig. Aquadère van Soprema bevat geen vluchtige oplosmiddelen waardoor je de primer 100% veilig kunt aanbrengen.

8. Hogere mechanische weerstand dan EPDM

Bitumen is zeker aan te raden wanneer je een intensief groendak installeert. Het materiaal heeft namelijk een hoge mechanische weerstand, die werd getest met de perforatietest. Wanneer je een bitumineus groendak beloopt, is er dus weinig kans dat je het oppervlak beschadigt.

9. Eventueel wortelwerend

Groendaken vragen om een wortelwerende dakbedekking. Daarom bieden wij ook Garden roofing aan, om je dak te beschermen tegen wortelgroei.

10. Eenvoudig te compartimenteren 

Wanneer je een groendak aanlegt, is het zeer belangrijk om de dakbedekking te compartimenteren, zodat je niet het volledige dak hoeft af te graven wanneer je de waterdichting moet herstellen. Met bitumen dakbanen kan een dak zeer eenvoudig gecompartimenteerd worden. 

11. Bitumen sluit goed aan

Je kunt bitumen rechtstreeks branden op een bitumineuze onderlaag.

12. Geschikt voor retentiedaken

Retentiedaken – daken die regenwater tijdelijk kunnen bergen – zijn zeker gebaat bij een bitumineuze toplaag met leischilfers of granulaatkorrels. De dakafdichting moet bij een dakhelling van 0% immers voldoen aan dezelfde minimumeisen als de afdichting van een groendak. Dat wil zeggen: de afdichting moet uit twee lagen bestaan, waarbij de toplaag volledig hecht aan de onderlaag en waarbij er gebruik wordt gemaakt van compartimenteringstechnieken of een zogenaamd compact dak.

13. Ook elastisch


EPDM wordt vaak als ‘zeer elastisch’ bestempeld, en die omschrijving klopt zeker. Maar ook SBS-bitumen heeft deze goede eigenschap.

14. Het hele jaar door verwerkbaar 


EPDM laat zich niet zomaar plaatsen bij koude temperaturen. Gelukkig kun je bitumen wél aanbrengen tijdens de wintermaanden.

15. Bitumen krimpt minder dan EPDM


De invloed van temperatuur op bitumen is erg gering. Het materiaal zal na plaatsing dus niet zo sterk krimpen als EPDM.

16. Eenvoudig te plaatsen


Om bitumen te plaatsen heb je geen speciale (dure) hulpmiddelen nodig, terwijl je voor EPDM onder andere reinigers en tape moet aanschaffen.

 

Bitumen dakbedekking bij Soprema Nederland 

Wil je graag meer informatie over de verschillende soorten dakbedekking van Soprema en welke dakbedekking het beste bij jouw project past? Neem dan contact op met een van onze experts: wij helpen je graag op weg!