Waterdichting en dakbedekking van Soprema:

Kwaliteit ontmoet innovatie.

Geschiedenis

Geschiedenis

In 1908 begon het met de uitvinding van ‘de Mammouth’, een juteweefsel gedompeld in warme bitumen. Dit groeide al snel uit tot een uitgebreid aanbod aan dakbedekking. Intussen is SOPREMA de Nederlandse marktleider in dakbedekking. We stellen graag ons veelzijdig aanbod aan dakbedekking voor, van bitumen tot kunststoffen en vloeibare dakmembranen.

Bitumineuze waterdichting

Bitumen is nog steeds de kernactiviteit van SOPREMA. Na jarenlang onderzoek en ontwikkeling is ons aanbod bitumineuze membranen enorm gegroeid. Tegenwoordig bieden we verschillende soorten dampremmende lagen, gemodificeerde toplagen, onderlagen, tussenlagen, beschermingslagen en bijbehorende primers en benodigdheden, zoals tegeldragers, lijm en kit.

 

Bitumen, zoals SBS of APP, is al jaren de meest toegepaste oplossing voor het bedekken van daken. Natuurlijk is dit soort dakbedekking ideaal voor platte en licht hellende daken, maar de bitumineuze dakbedekking van SOPREMA is geschikt voor bijna elk type dak. 

Onze materialen zijn snel en eenvoudig te leggen en makkelijk te branden of plakken. Daarom worden ze niet alleen gebruikt als waterdichting voor platte daken, maar ook voor brugdekken, parkeerplaatsen en parkeerdaken, funderingsmuren, geïsoleerde balkons, terrassen en galerijen.

 

Onze bitumineuze dakbedekking wordt van scratch gemaakt in IJlst en is dus een Nederlands product. SOPREMA is dan ook trots lid van ProBitumen, de vereniging van fabrikanten van bitumen dakbedekking uit de Benelux. ProBitumen is ontstaan uit de fusie van Bitubel en Probasys Benelux, de brancheverenigingen voor producenten en leveranciers van bitumineuze dakbedekking in België en Nederland.

Ontdek al onze bitumineuze waterdichting

De duurzame eigenschappen van bitumen

De duurzame eigenschappen van bitumen

Bitumen wordt al decennialang gebruikt als kwalitatief hoogstaande dakbedekking. Natuurlijk zijn er inmiddels ook talloze andere soorten, toch blijft dakleer ontzettend populair. En dat is niet raar. Bitumineuze dakbedekking is ontzettend veelzijdig en kan veel meer bedekken dan alleen platte daken. Dankzij haar bijzondere eigenschappen biedt bitumen talloze mogelijkheden en is het geschikt voor gekleurde daken, dakterrassen, parkeerdaken, gebruiksdaken en zelfs groendaken.

 

De grootste voordelen van bitumen

 • Zeer lange levensduur: bitumen kan 25 tot 30 jaar meegaan en is dus een zeer duurzame keuze. Bovendien is het dakleer te recyclen. Ook is het niet nodig om het dak volledig te slopen wanneer u het bitumen moet vernieuwen. Zo is een dak vervangen of een daklekkage repareren relatief snel gedaan. De nieuwe rol dakleer kan gewoon op de bestaande banen worden gelegd
 • Bijzonder hoge weerstand: bitumen dakleer is vaak aangevuld met polymeren én versterkt met diverse soorten wapening. Daardoor heeft het materiaal een bijzonder hoge mechanische weerstand en is dus goed bestand tegen schokken en andere externe belasting. Bitumineuze toplagen van SOPREMA worden altijd gemodificeerd met SBS of APP en hebben altijd een sterke composiet-polyester wapening.
   
 • Uitstekend beloopbaar: door de bijzonder hoge weerstand kunt u zorgeloos over het dakleer lopen.
   
 • Soepel bij koudere temperaturen: SBS-rollen blijven ook bij koudere temperaturen hanteerbaar.
   
 • Bestand tegen de tand des tijds: bitumineuze dakbedekking blijft jarenlang soepel, ook na veroudering.
   
 • Sterke hechtkracht: bitumen hecht zich zeer goed aan de ondergrond en is dus een ideaal product om een dak mee te bedekken.
   
 • PH-neutraal: de bitumineuze membranen bevatten geen giftige stoffen en zijn volledig pH-neutraal. Daardoor is het materiaal zeer geschikt voor de opvang van regenwater en regenwaterrecuperatie.
   
 • Ideaal voor het vervangen van daken of bij daklekkage: een bestaand bitumineus dak is makkelijk te overplakken met nieuwe bitumen. Daarom is het perfect voor dakreparaties of voor het vervangen van het dak. De dakbanen met thermstrepen zijn een goede toplaag en verspreiden de dampdruk gelijkmatig over het dak. Daardoor krijgen blaasvorming en lekkages later geen schijn van kans.
   
 • Gerecycled én recyclebaar: bitumen van SOPREMA bestaat nu al voor een groot deel uit gerecycled materiaal. Ook is het mogelijk om bitumen mechanisch te bevestigen. Daardoor is het makkelijker te verwijderen en kan.

De grootste voordelen van bitumen

Soprema wil graag haar ecologische impact zo klein mogelijk houden. Daarom wordt bijzonder veel aandacht

besteed aan bijvoorbeeld duurzame productontwikkeling, recycling en vermindering van restmaterialen.

- Wilbert Elissen
algemeen directeur Soprema NL B.V.

De verschillende soorten bitumen

SOPREMA heeft een uitgebreid aanbod aan dampremmende lagen, gemodificeerde toplagen, onderlagen, tussenlagen, beschermingslagen en bijbehorende primers en benodigdheden. Alle materialen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afwerkingen.

 

APP-Bitumen

Atactisch polypropyleen (APP) wordt gemaakt met plastomeerbitumen en gebruikt als top- of onderlaag bij één- of meerdere lagen dakbedekking. Het materiaal is uitstekend bestand tegen uv-stralen en extreme temperaturen.

 

SBS-dakbedekking

Styreenbutadieenstyreen (SBS) wordt gemaakt van elastomeerbitumen en is perfect als toplaag of onderlaag bij één- of meerdere lagen dakbedekking. SOPREMA biedt ook dampremmende lagen van SBS. U kunt het aanbrengen op verschillende types ondergrond (bijvoorbeeld stalen of houten daken). SBS heeft een grote hechtkracht en blijft zeer flexibel.

  

Geoxideerd bitumen (PB)

Geoxideerd bitumen (PB) wordt alleen gebruikt voor onderlagen, aangezien het niet uv-bestendig is.

 

Zelfklevende bitumen

Met zelfklevende bitumen kunt u dakdetails vlamvrij en brandveilig afdichten. Zo kunt u werken volgens de richtlijnen van de NEN6050.

 

Extra’s voor bijvoorbeeld dakranddetails

Met de producten van SOPREMA zorgt u ook voor een mooie afwerking van de dakdetails en de dakrand. Ook bieden wij u allerlei producten om een kapot dak te herstellen (bijvoorbeeld dakrandprofielen, lijmen, afdichtingsband en dakprimers).

 

Wist u dat? Het is het beste om al in de ontwerpfase rekening te houden met dakdetails.

Bitumen leggen: 4 manieren

SOPREMA heeft een uitgebreid aanbod aan dampremmende lagen, gemodificeerde toplagen, onderlagen, tussenlagen, beschermingslagen en bijbehorende primers en benodigdheden. Alle materialen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afwerkingen.

 

1. Losliggende systemen met ballast

Bitumineuze membranen worden vaak los op de ondergrond gelegd in een tweelaags systeem. Daarna volgt als ballast een laag grind of tegels op tegeldragers op het oppervlak in het kader van windbelasting. Bij SOPREMA vindt u verschillende soorten tegeldragers, waaronder verstelbare modellen.

2. Mechanisch bevestigde bitumen

De onderlaag kunt u ook vastmaken met schroeven. Vervolgens wordt de toplaag daarop gebrand. Dit is de meestgekozen methode bij platte daken in Nederland.

3. Gekleefde bitumen

SOPREMA biedt ook koudlijm om bitumen te hechten.

4. Zelfklevende bitumen

Om dakdetails vlamvrij af te werken volgens de NEN6050 gebruikt u het best zelfklevende bitumen. De overlappen van de rollen kunt u lassen met hete lucht.

 

Let op bij het branden van bitumen!

Kunststof waterdichting

Kunststof dakbedekking kunt u makkelijk en veilig verwerken, want er komt geen open vuur aan te pas. Met een föhnautomaat, zoals de Uniroof, worden de naden met hete lucht aan elkaar gelast. SOPREMA biedt een uitgebreid assortiment PVC, TPO, ECB en APAX®-kunststof dakbedekking met alle benodigdheden. Door het lichte gewicht van kunststof, is dit type waterdichting perfect voor daken met een lichte constructie. Ook zwembaden kunnen in elke gewenste vorm, kleur en grootte waterdichting worden ingewerkt. Het assortiment van SOPREMAPOOL biedt hierin vele mogelijkheden.

 

 

Bestekstervice

Weet u niet zeker welk systeem geschikt is voor uw project? Gebruik dan onze bestekservice voor het samenstellen van het juiste dakbedekkingssysteem voor bitumen dakbedekking, vloeibare waterdichting of kunststof dakbedekking.

Naar de bestekservice

Ontdek al onze kunststof waterdichting

De verschillende soorten kunststof membranen

SOPREMA heeft een uitgebreid aanbod aan dampremmende lagen, gemodificeerde toplagen, onderlagen, tussenlagen, beschermingslagen en bijbehorende primers en benodigdheden. Alle materialen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afwerkingen.

 

PVC-dakbedekking

Polyvinylchloride (PVC) heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is bovendien 100% recyclebaar. Het materiaal is verkrijgbaar in bijna elke RAL-kleur.

Ga naar ons PVC-assortiment

 

 

TPO-dakbedekking

Thermoplastische polyolefine (TPO) heeft een oppervlaktemassa die 25% lichter is dan die van PVC. Daarnaast heeft het materiaal een hoge weerstand en veroudert het niet door uv-stralen en andere omgevingsinvloeden. TPO blijft soepel bij lage temperaturen en het is te gebruiken bij de meeste thermische isolatiematerialen, inclusief XPS. Door de hoge ponsweerstand (statisch én dynamisch) en de verhoogde mechanische weerstand is TPO zeer geschikt voor groendaken, daktuinen en dakterrassen. TPO-dakbedekking is trouwens ook nog wortelbestendig én bestand tegen aantasting door micro-organismen. Binnenkort valt het DUBOkeur®, het keurmerk voor duurzame bouwmaterialen, te verwachten voor ons FLAGON-assortiment.

Ga naar ons TPO-assortiment

 

 

Copper & Silver art

Deze membranen met een unieke, metalen look worden geproduceerd volgens een gepatenteerde techniek. Met COPPER en SILVER ART dakbedekking heeft u dezelfde voordelen van kunststof dakbedekking, maar met het uiterlijk van koper of zink. Deze dakbedekking is niet alleen esthetisch, maar draagt ook bij aan een actieve verbetering van de waterdichtheid. Bovendien zijn deze dakbedekkingsmaterialen geschikt voor alle dakvormen, in het bijzonder voor hellende en gebogen vlakken.

 

 

SOPREMAPOOL

Binnen het PVC-assortiment vindt u ook zwembadbekleding, onder de naam SOPREMAPOOL (voorheen genaamd Flagpool). Deze soepele en flexibele membranen nemen de oppervlakten en vormen van zwembaden moeiteloos aan. Het stijlvolle materiaal is verkrijgbaar in verschillende RAL-kleuren, prints en zelfs in 3D-effecten met de look van een echt betegeld zwembad. Ontdek bijvoorbeeld het gloednieuwe Armonia 3D-assortiment. Dankzij de snelle en eenvoudige installatie van het materiaal bespaart u tot wel 50% op plaatsingskosten.

 

 

Extrubit ECB

ECB (Ethyleen-Copolymeer bitumen) is een zwarte dakbedekking die al ruim 30 jaar bestaat op de Nederlandse markt en zich al lang bewezen heeft op vlak van duurzaamheid. Dit materiaal heeft een lange levensduur en een vrij hoge chemische resistentie.

Bekijk het Extrubit-assortiment

 

 

APAX POCB

Deze hoog kunststofhoudende POCB-dakbanen kunt u aanbrengen met hete lucht, mechanisch bevestigen of kleven. Dat maakt de plaatsing brandveilig.

Bekijk het Apax-assortiment

Kunststof plaatsen: 3 manieren

1. Losliggende systemen

U kunt de kunststof waterdichting losliggend met ballast plaatsen. De naden worden aan elkaar gemaakt met hete lucht. Met een Leister-heteluchtapparaat, een föhnautomaat die temperaturen van 420 à 550°C behaalt, maakt u de binnenkant van de overlap tussen membranen week. Daardoor worden ze plakkerig. Vervolgens hoeft u alleen de lasnaden aan te drukken met een aandrukrolletje en te testen met een lastester.

2. Kunststof mechanisch bevestigen

Bij deze methode wordt er gebruikgemaakt van schroeven om de membranen vast te maken. Ook hierbij worden de naden aan elkaar gemaakt met hete lucht.

3. Kunststof lijmen

Ten slotte kunt u de materialen lijmen op de ondergrond met behulp van koudlijm.

Vloeibare waterdichting

In ons assortiment waterdichting vindt u ook vloeibare waterdichting onder de naam Alsan. Deze kunstharsen zijn zeer geschikt voor het afdichten van parkeervoorzieningen, balkons, galerijen, daken en dakdetails, civiele werken, wegenbouw en monumentale bouwwerken.

 

 

Bestekstervice

Weet u niet zeker welk systeem geschikt is voor uw project? Gebruik dan onze bestekservice voor het samenstellen van het juiste dakbedekkingssysteem voor bitumen dakbedekking, vloeibare waterdichting of kunststof dakbedekking.

Naar de bestekservice

De verschillende soorten vloeibare waterdichting

SOPREMA heeft een uitgebreid aanbod aan dampremmende lagen, gemodificeerde toplagen, onderlagen, tussenlagen, beschermingslagen en bijbehorende primers en benodigdheden. Alle materialen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afwerkingen.

 

PMMA

Polymethylmethacrylaat-hars bestaat uit twee componenten en heeft een snelle droogtijd. De vloeibare PMMA-kunstharsen van ALSAN zijn uv-bestendig en hebben een ETA-keuring. Daarnaast is deze vloeibare dakbedekking kleur- en drukvast én verwerkbaar bij lage temperaturen. U hoeft slecht een minimaal aantal handelingen te doorlopen voor een duurzame bescherming.

 

PU

Polyurethaan bestaat slechts uit één component en is zeer eenvoudig te verwerken. U hoeft namelijk geen producten te mengen. Ook deze hars heeft een ETA-keuring, maar moet verwerkt worden bij een minimale temperatuur van 5°C. Het product is bovendien dampopen en elastisch.

 

Afwerking: slijtlagen, instrooimateriaal, finishlagen

Bij SOPREMA vindt u verschillende afwerkingsbenodigdheden voor vloeibare dakbedekking. U vindt dus altijd wat u nodig heeft bij uw project. Kiest u voor antislip, een gladde coating of tegels? Of juist voor decoratieve instrooimaterialen? Deze afwerkingen zijn verkrijgbaar in bijna alle RAL-kleuren.

Ontdek al onze vloeibare waterdichting

SOPREMA-dakbedekking: een brede waaier aan toepassingen

De dakbedekkingsoplossingen van SOPREMA worden niet alleen gebruikt voor dakbedekking, maar ook voor andere zaken. Het maakt niet uit of u aan de slag gaat met een nieuwbouw- of renovatieproject. Onze specialisten laten u graag de mogelijkheden zien voor uw project. We denken met u mee en adviseren bovendien graag bij de keuze van het juiste materiaal.

Hieronder vindt u een globaal overzicht van de mogelijkheden van SOPREMA-waterdichting:

 • Platte daken
 • Hellende daken
 • Dakrenovatie
 • Omkeerdaken
 • Groendaken: intensief en extensief
 • Dakterrassen
 • Parkeerdaken
 • Koeldaken en energiedaken
 • Retentiedaken: water opvangen
 • Daken met koperen of zilveren look
 • Terrassen, balkons, galerijen
 • Monumenten en erfgoed
 • Parkeerplaatsen
 • Civiele toepassingen, zoals wegen en bruggen
 • Zwembaden
 • Funderingen
 • Kelderwanden

soprema bitumen dakbedekking met brede toepassing

Referentie projecten bekijken?

Onze dakbedekkingssystemen: het perfecte huwelijk tussen dakbedekking en isolatie

Bij een dakopbouw moet je meer doen dan het dak bedekken met waterdichting. Daarom bieden we bij SOPREMA graag totaaloplossingen aan in de vorm van volledige daksystemen. Deze systemen bestaan uit de perfecte combinatie van een dakbedekkingsmateriaal, isolatie en toebehoren, passend bij uw wensen en bij het specifieke project. U kunt dus altijd rekenen op maatwerk.

Naar de bestekservice

Soprema denkt ook aan uw veiligheid tijdens het werken op het dak. Samen met Vlutters Tools & Safety presenteren wij Soprasafe, een allround permanent valbeveiligingssysteem.

Meer weten over waterdichting

Wilt u meer informatie over waterdichting? Of wilt u graag een bestelling plaatsen? Neem dan contact met ons op.

Bij SOPREMA maken en verkopen we niet alleen dakbedekkings- en isolatiematerialen. U kunt ook bij ons terecht voor de volgende uitgebreide services en diensten:

Inspectie en vrijblijvend advies

Begeleiding bij elk project

Theorie- en praktijkopleiding

Bestekservice

Neem contact met ons op als u vragen of opmerkingen heeft of als u een bestelling wilt plaatsen.

Deel Waterdichting van SOPREMA: kwaliteit ontmoet innovatie