Door bouwfysische klachten en stormschade kon Friesland Campina in Lutjewinkel er niet langer omheen: het dak was aan vervanging toe. Om zo de voor miljoenen euro’s aan kazen die daar liggen opgeslagen te blijven beschermen. Alkimon en SOPREMA sloten de handen ineen om deze grote klus te klaren.
Wie door het groene landschap van Lutjewinkel komt aanrijden, ziet vanuit de verte het grootse pand van Friesland Campina al verschijnen. Het is dé locatie waar al jarenlang de welbekende Noord-Hollandse Gouda kaas gemaakt wordt. Van weidemelk van de koeien uit de regio. Het pand kent een lange geschiedenis: al in 1916 werd hier de eerste melk verwerkt tot boter, kaas en melkproducten.
Kwaliteit en bescherming van de producten staat bij Friesland Campina hoog op de prioriteitenlijst. Niet alleen aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant wordt gedacht. Afgelopen jaar werd duidelijk dat ook de PVC dakbedekking aan vervanging toe was. Alkimon, al jaren vaste onderhoudspartner van Friesland Campina, draaide zijn hand hier niet voor om en klom ook voor de vestiging in Lutjewinkel in de steigers.
Bouwfysische klachten
De steeds hogere buitentemperaturen zorgden ervoor dat de isolatiewaarde van het oude 1600 m2 tellende dak, niet meer was zoals het hoorde te zijn. Ook de ouderdom van het dak speelde parten, hier was al vijftien jaar niets meer aan gedaan. Dat het pand zich in windklasse 1 gebied bevindt, maakte de noodzaak voor een beter en sterker dak alleen maar groter.
Het pand had al een aantal jaren last van bouwfysische klachten en in 2021 kwam daar stormschade bij. Kortom, het was tijd voor actie. Richard Kienstra, eigenaar van Alkimon, vertelt: “De keuze om dit samen met SOPREMA aan te pakken, was al snel gemaakt. Wij werken al zolang ik mij kan herinneren samen. Niet alleen om de kwaliteit van de producten, maar ook om de kennis en expertise die zij intern hebben.” De heren weten inmiddels wat ze aan elkaar hebben en de samenwerking verliep dan ook vlekkeloos. Kienstra vervolgt: “We zijn samen langs geweest in Lutjewinkel en hebben een insnijding op het dak gemaakt. Vervolgens bepaalden we de opbouw van het dak en de constructie en brachten we eventuele problemen in kaart. Op basis hiervan is het inspectierapport opgemaakt.”
Bijzonder binnenklimaat
Een kaasproductielocatie heeft een bijzonder binnenklimaat, het moet er continu 14 graden zijn. De grootste uitdaging was daarom het plenum, de tussenliggende ruimte waar de vochtregulatie onderhouden wordt voor de rijping van de kazen. René Jansen, Area Sales Manager bij SOPREMA, verduidelijkt: “Het moet van binnen en buiten absoluut waterdicht zijn. Mijn collega Martin Beckers heeft veel kennis en ervaring met dit soort complexe projecten. Hij dacht daarom mee en samen maakten we een weldoordracht plan.
Weersomstandigheden
Het masterplan lag er, maar ook de uitvoering vroeg om de nodige spanningen en dagelijks schakelen, vertelt Kienstra: “Je maakt een uitvoerplan, maar wij zijn uiteindelijk volledig afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij een klein beetje regen of harde wind waren wij al genoodzaakt om te stoppen. Bovendien gaat het dak er volledig af, dus iedere dag moest het ook weer wind en waterdicht gemaakt worden om zo de kazen te beschermen.”
Bitumen dakbedekking
SOPREMA keek behalve naar de wensen van Friesland Campina ook naar wat er nodig was om een goed en duurzaam dak af te leveren. En om zo voorbereid te zijn op de toekomst. Jansen verklaart: “Friesland Campina heeft de wens om in de toekomst eventueel zonnepanelen op het dak te plaatsen. Om dit mogelijk te maken, moeten wij hier nu al rekening mee houden. Met de constructie, maar ook met de keuze voor de materialen.”
Friesland Campina had een duidelijke voorkeur voor steenwol isolatie. Daarom koos SOPREMA voor de Rhinoxx 90 mm met een harde persing, geschroefd met tule. Om het luchtdicht af te werken, gebruikten ze een bitumineuze dampremmer van Royal FF. Als afwerking is er gekozen voor een Royalbase onderlaag in combinatie met de Royalgum 470k24 Reflection. Vanwege de reflecterende eigenschappen koos Friesland Campina voor deze kleur wit. De keuze om dit dak te bekleden met bitumen was snel gemaakt, vertelt Jansen: “Mocht er in de toekomst iets met het dak zijn, dan kun je dit met bitumen sneller herstellen dan met bijvoorbeeld PVC. Een belangrijke wens vanuit Friesland Campina.”
Blindelings vertrouwen
Het nieuwe bitumen dak ligt er dankzij de heren van Alkimon en een uitstekende samenwerking inmiddels op. En het eindresultaat mag er zeker zijn. “De wisselwerking en betrokkenheid van alle partijen was erg mooi om te zien. Er is blindelings vertrouwen in elkaar,” vertelt een trotse Jansen. “Door de jarenlange samenwerking met SOPREMA voelt het als ‘ons kent ons’. Ze leveren niet alleen producten, maar hebben een afdeling met technici waar wij altijd op kunnen rekenen. Zo hoeven wij niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden. Maar het belangrijkste is dat wij een dak afleveren waar wij 100 procent achter staan. En dat is hier bij Friesland Campina absoluut het geval,” sluit een enthousiaste Kienstra af.