Alles wat je moet weten over houtvezelisolatie.

Wat is houtvezelisolatie?

Houtvezelisolatie is een 100% natuurlijk isolatiemateriaal gemaakt van restanten houtsnippers. Omdat duurzaamheid in de bouw steeds belangrijker wordt, wordt houtvezelisolatie een steeds populairder materiaal. Het natuurlijk isolatiemateriaal op basis van houtvezel kan zowel in de vloer, op het dak als in de wand gebruikt worden. 

De grondstof voor Pavatex houtvezelisolatie wordt geleverd door de natuur zelf: hout. Voor het maken van houtvezelisolatie wordt dus nooit speciaal hout gekapt. Pavatex houtvezelisolatie wordt in drie eenvoudige stappen verwerkt: van de productie van het framewerk tot het plaatsen van de houtvezelisolatie. 

Soprema kiest voor het grote merk Pavatex vanwege het cradle-to-cradle principe: vanaf de grondstof, de productie tot aan het afgewerkte product staan duurzaamheid en milieubescherming op de eerste plaats. Zo verzamelt Pavatex altijd houtsnippers van naastgelegen houtzagerijen binnen een straal van 100 kilometer, die op hun beurt ook weer aan duurzame bosbouw doen. 

 

De kenmerken van houtvezelisolatie 

Houtvezelisolatie heeft diverse typerende kenmerken die onderscheidend zijn van alle andere isolatiematerialen. Deze belangrijkste kenmerken typeren ook de voordelen van houtvezelisolatie. Wij hebben de belangrijkste kenmerken van dit ecologisch isolatiemateriaal voor jullie op een rijtje gezet:

1. Houtvezelisolatie is milieuvriendelijk.

Houtvezelisolatie bestaat uit natuurlijke stoffen en  wordt duurzaam geproduceerd. De isolatiesoort van Pavatex wordt enkel gemaakt van resthout en is 100% recyclebaar.

2. Houtvezelisolatie biedt een uitstekende thermische isolatie.

Isolatiematerialen op basis van houtvezel hebben net als hout een van nature hoge isolatiewaarde (lambdawaarden 0,036 w/mK tot 0,047 w/mK). 

3. Houtvezelisolatie biedt een uitstekende akoestische isolatie.

Door het hoge gewicht van houtvezelisolatie en de poreuze structuur zorgt het isolatiemateriaal voor een uitstekende geluidsdemping.

4. Houtvezelisolatie is damp-open.

Houtvezelisolatie kan vocht opnemen uit de lucht en later weer afstaan, waardoor er damp-open mee gebouwd kan worden. 

5. Houtvezelisolatie is brandveilig.

De houtvezelisolatie van Pavatex werkt brandvertragend en heeft brandklasse E. Bij brand vormt zich een gecarboniseerde laag op de oppervlakte van de Pavatex-panelen. Door deze laag zijn de panelen zeer stabiel en beletten ze dat zuurstof doordringt en zo het vuur aanwakkert of verspreidt. 

Bovenstaande kenmerken en meer vind je terug in een uitgebreid overzicht met toelichting in ons artikel. 

 

Wat zijn de voor- en nadelen van houtvezelisolatie? 

Houtvezelisolatie van Pavatex is een uiterst duurzaam materiaal en kent veel voordelen. Het milieuvriendelijke isolatiemateriaal bestaat voor 100% uit natuurlijke grondstoffen. Het beschermt uitermate goed tegen kou, hitte, geluid en brand. Daarnaast reguleert houtvezelisolatie de vochtbalans en het behoudt al deze eigenschappen op langere termijn én beter dan veel bestaande isolatiematerialen. Houtvezelisolatie is gemakkelijker en gezonder te verwerken voor de aannemer en na gebruik volledig recyclebaar. Kortom: een duurzaam product dat volledig in de cradle-to-cradle filosofie van Soprema past.

Houtvezel kan voor bijna iedere vorm van isolatie gebruikt worden – vloerisolatie, dakisolatie en wandisolatie. Een van de nadelen van houtvezelisolatie is dat het materiaal brandklasse E heeft. Wanneer er bepaalde eisen aan een constructie worden gesteld voor brandveiligheid met brandklasse B, dan is enkel houtvezelisolatie niet geschikt. Hetzelfde geldt voor alle andere natuurlijke isolatieproducten. 

Het kostenplaatje van houtvezelisolatie

Wanneer je de termen ‘duurzaam’ in combinatie met een hoop positieve kwaliteiten hoort, hangt hier vaak al vrij snel een behoorlijk prijskaartje aan. Houtvezelisolatie ligt als duurzame isolatie qua prijs dan ook iets hoger dan bijvoorbeeld XPS, EPS of PIR. 

Qua natuurlijke isolatiematerialen is houtvezel het best te vergelijken met steenwol en textiel. In het geval van houtvezelisolatie wordt de iets hogere prijs gegarandeerd gecompenseerd met de vele voordelen van het product. Tel daar de duurzaamheid en circulariteit bij op en je vindt geen voordeliger product! 

Wat beïnvloedt de kosten van houtvezelisolatie? 

Natuurlijk heeft de grootte van je project invloed op het prijskaartje van je houtvezelisolatie-bestelling. Soprema houdt de kosten van houtvezelisolatieproducten nauwlettend in de gaten en houdt deze altijd zo laag mogelijk. Omdat we graag flexibel zijn, maken we ook speciale aanbiedingen voor grote bestellingen. 

 

De verschillende toepassingen van houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie van Pavatex is een natuurlijk isolatiemateriaal geproduceerd met restanten houtsnippers. Het is het ideale groene isolatiemateriaal wanneer je milieubewust wilt isoleren. De houtvezels worden verwerkt aan de hand van een hypermodern productieproces. Daarbij wordt voornamelijk gebruikgemaakt van hernieuwbare energiebronnen. De Pavatex-isolatiematerialen zijn uiterst geschikt voor circulaire bouwprojecten en kunnen op het einde van hun levenscyclus gewoon opnieuw worden verwerkt in plaats van worden weggegooid. 

Houtvezelisolatie is geschikt voor het isoleren van daken, vloeren, wanden, spouwen en bepleisterde buitengevels, en kan zowel aan de binnen- als buitenkant gebruikt worden. Dankzij de unieke poreuze structuur en het hoge gewicht van houtvezelisolatie zorgt het isolatiemateriaal voor een uitstekende akoestische en thermische isolatie. 

Ontdek meer over de verschillende toepassingen van houtvezelisolatie: 

1.     Houtvezelisolatie in daken 

2.     Houtvezelisolatie in vloeren

3.     Houtvezelisolatie in wanden 

4.     Houtvezelisolatie in combinatie met stucwerk

Het aanbrengen van Pavatex houtvezelisolatie

Het aanbrengen van Pavatex houtvezelisolatie is heel eenvoudig, omdat je het materiaal goed passend kunt maken, zonder kieren. Daarbij is het houtvezelisolatie niet schadelijk als je er mee werkt, en het veroorzaakt geen jeuk. Logisch dus dat aannemers die ermee werken laaiend enthousiast zijn over Pavatex. Vaak verwerken ze het isolatiemateriaal al in de werkplaats in de constructies, die dan op de bouwplaats alleen nog maar geplaatst hoeven te worden en voorzien worden van na-isolatie. 

 

Het aanbod houtvezelisolatie van Soprema Nederland

Experts in isolatie, dat zijn we bij Soprema! Of het nu gaat om isolatie van het dak, plafondisolatie, wandisolatie, natuurlijke isolatiematerialen zoals houtvezelisolatie; je vindt het bij Soprema. 

Verschillende soorten houtvezelisolatie 

Zoals al eerder genoemd, is houtvezelisolatie geschikt voor zowel vloeren, daken als (binnen)muren. Hiervoor bestaan verschillende soorten houtvezelisolatie. Zo is het materiaal onder andere verkrijgbaar als gevelplaat, maar ook als harde en zachte platen. De complete bouwschil kan met houtvezelisolatie geïsoleerd worden. Ontdek het assortiment Pavatex houtvezelisolatie van Soprema Nederland voorzien van productinformatie en de verschillende toepassingen.

Assortiment Pavatex houtvezelisolatie

 • PAVADENTRO LIGHT
 • PAVANATUR TG
 • ISOLAIR 22
 • ISOLAIR
 • PAVATHERM
 • PAVAFLEX
 • PAVAFLEX PLUS
 • PAVAWALL GF
 • PAVAWALL SMART
 • PAVAWALL BLOC
 • PAVAPLANUM

Pavatex houtvezelisolatie kopen bij Soprema

Ben je geïnteresseerd geraakt in houtvezelisolatie en wil je graag Pavatex houtvezelisolatie aanschaffen? Laat je bijstaan door onze experts. De experts van Soprema helpen je graag bij de inkoop van houtvezelisolatieplaten door middel van advies op maat. Ben je op zoek naar andere isolatiematerialen? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van isolatiematerialen. 

Neem contact met ons op als u vragen of opmerkingen heeft of als u een bestelling wilt plaatsen.

Deel Alles wat je moet weten over houtvezelisolatie