Circulair bouwen: circulaire gebouwen en bouwprojecten

Ook in de bouwsector zijn we wakker: we moeten circulair bouwen! De bouw van en belangstelling voor circulaire bouwprojecten is de laatste jaren dan ook enorm toegenomen! Deze circulaire gebouwen zijn zeker de moeite waard!

 

1. Circulair gebouw: The Green House in Utrecht

Het indrukwekkend paviljoen The Green House in Utrecht, ontworpen door architectenbureau Cepezed, springt meteen in het oog. Het restaurant dat hier gehuisvest is, werkt altijd vanuit drie principes: reduce, recycle en re-use. Maar niet alleen het menu staat in het teken van duurzaamheid. Ook het gebouw zelf is 100% circulair. Het volledige complex is demonteerbaar en kan opnieuw worden neergezet op een andere plek. Bovendien is al het bouwmateriaal geleased: een toonbeeld voor circulaire projecten in de toekomst!

 

2. Eerste circulaire gebouw in België: ’t Centrum door Kamp C

Initiatiefnemer Kamp C start binnenkort met de bouw van Centrum ’t Kamp, het allereerste circulaire gebouw in België. De plannen zien er alvast veelbelovend uit: het gebouw gaat niet alleen duurzaam en energiepositief zijn, maar ook volledig aanpasbaar. Alle materialen zijn na afloop opnieuw te gebruiken en op het terrein worden de komende jaren nog andere circulaire projecten uitgevoerd.

 circulair bouwen

3. Circulair gebouwd: Zonnige Kempen

De Vlaamse woningcorporatie Zonnige Kempen zet al sinds haar oprichting in 1963 in op duurzame bouwprojecten. Toen het bedrijf besliste om zijn kantoren uit te breiden, ging de zoektocht naar circulaire bouwmaterialen van start. Al snel kwam het bouwteam bij SOPREMA terecht.  De natuurlijke houtvezelisolatie van PAVATEX bleek aan al hun eisen te voldoen. Het materiaal komt van overschotten van houtzagerijen, niet van bewuste kap, en kan bij afbraak volledig gerecycled worden. Zonnige Kempen koos voor Pavaflex Plus met een dikte van 22 centimeter. Daarnaast zijn in de kantoren PAVATEX Isoroof, Pavaplan stabiliteitsplaten en bepleisterde Pavawall-GF isolatieplaten gebruikt.

 

4. Houtvezelisolatie: biobased woonark

Matthijs Bourdrez, bewoner van een biobased woonark, is dankzij de natuurlijke houtvezelisolatie verzekerd van een gezond en aangenaam binnenklimaat. De woning van Matthijs bevindt zich midden in de meest duurzame woonwijk van Europa: Schoonschip in Amsterdam-Noord. Dit unieke wooninitiatief sluit perfect aan bij het milieuvriendelijke gedachtegoed dat schuilgaat achter de productie van PAVATEX. In de woning van Matthijs is gekozen voor Diffutherm-houtvezelisolatiepanelen voor de buitengevel en bij de stucafwerking aan de binnenzijde. Tussen deze platen is een flexibele isolatiedeken geplaatst. Dankzij het gewicht en de poreuze vezelstructuur van het isolatiemateriaal wordt omgevingsgeluid gefilterd. Matthijs geniet dus in alle rust van zijn woning en heeft geen last van vervelende geluiden.

 

Overweegt u ook om te isoleren met PAVATEX? Neem dan contact met ons op!

 

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje