Daken isoleren met het oog op de toekomst

Vanaf 1 juli 2020 moeten nieuwe gebouwen en gebouwen die ingrijpend verbouwd worden “bijna energieneutraal” (BENG) zijn. De nieuwe BENG-indicatoren gelden daarom ook bij alle nieuwe op- en/of aanbouwingen. Dan moet wel minstens 25% van het oppervlak van een bestaande woning wordt veranderd of vergroot. Wie dus gaat bouwen of grondig gaat verbouwen, moet rekening houden met de BENG-eisen vanaf 2020.

 

Toekomstgericht isoleren volgens de BENG in 2020

De EPC-eisen gaan in 2020 plaatsmaken voor de nieuwe BENG-eisen. Bij deze BENG-eisen hoort de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800, die de NEN 7120 en de NEN 1068 vervangt. Wel blijft de minimale Rc-waarde van 6,02 K/W (vierkante meter kelvin per watt) voor het dak, zoals het Bouwbesluit van 2015 voorschrijft, volstaan om aan de BENG te voldoen. Maar wat betekent deze waarde?

 

Belangrijk: de r-waarde of warmteweerstand

De R-waarde of warmteweerstand van uw isolatiemateriaal geeft aan hoe goed het bestand is tegen warmte. Hoe hoger deze waarde, hoe beter. Om de R-waarde te berekenen, deelt u de dikte van het materiaal door de zogenaamde lambda-waarde.

 

De lambda-waarde (λ) of warmtegeleidingscoëfficiënt wordt uitgedrukt in watt per meter in graden kelvin. Dit getal geeft weer hoe goed het isolatiemateriaal de warmte geleidt. Hoe lager dit cijfer, hoe beter. De dikte van het isolatiemateriaal kan een slechte waarde compenseren.

 

U vindt een overzicht van alle waarden op de technische fiches van onze isolatiematerialen. Zo ziet u welke materiaaldikte u nodig heeft om te voldoen aan de opgelegde normen.

 

daken isoleren met oog op de toekomst

 

Materiaal en milieu

De BENG-eisen zijn belangrijk, maar ze zeggen natuurlijk niets over andere (duurzame) eigenschappen van isolatiemateriaal. Wilt u echt toekomstgericht isoleren, dan denkt u ook na over hoe duurzaam het productieproces is en welke mogelijkheden er zijn om het isolatiemateriaal te recyclen. Zo is uw isolatie niet alleen wettelijk in orde, maar draagt u ook een steentje bij aan het milieu.

 

PAVATEX, gemaakt van houtvezelrestanten van zagerijen, is het ideale isolatiemateriaal wanneer u milieubewust wilt isoleren. De houtvezels worden verwerkt aan de hand van een hypermodern productieproces. Daarbij wordt voornamelijk gebruikgemaakt van hernieuwbare energiebronnen. De PAVATEX-isolatiematerialen zijn uiterst geschikt voor circulaire bouwprojecten en kunnen op het einde van hun levenscyclus gewoon opnieuw worden verwerkt in plaats van worden weggegooid.

 

Wilt u graag meer informatie ontvangen over PAVATEX of over onze andere isolatiematerialen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op.