Isolatie

Naast dat SOPREMA al jarenlang de marktleider in waterdichting is, hebben we daarnaast ook een grote naam als expert op het gebied van hoogwaardige isolatiematerialen.

Expert in hoogwaardige isolatiematerialen

Dat hebben we te danken aan ons uitgebreide assortiment aan natuurlijke, thermische, minerale en akoestische isolatie. Zo bieden we verschillende soorten, maten en typen isolatie, passend bij alle wensen en (nieuwe) strenge eisen, waaronder houtvezelisolatie, EPS isolatie, XPS isolatie en PUR-isolatie. Maar ook PIR-isolatie en steen- en glaswol vindt u terug in ons assortiment.

Soprema investeert bovendien volop in kennis, kwaliteit en technologie. Alle isolatiematerialen van Soprema zijn dan ook het resultaat van jarenlange optimalisering en slimme innovaties, denk aan hardschuim (PU), piepschuim (EPS) en hoogwaardige isolatieplaten van houtvezel. We bieden niet alleen de isolatiematerialen, maar ook service en ondersteuning van experts met uitgebreide kennis en jarenlange ervaring. Dat maakt Soprema dé one-stop-shop voor de hele bouwschil. We kunnen als geen ander adviseren over de meest geschikte isolatiematerialen voor nieuwbouw en renovatie, altijd passend bij de specifieke eisen en wensen.

Het belang van goede isolatie

De juiste thermische en akoestische isolatieplaten bieden bescherming tegen kou en warmte én tegen geluiden van binnen en buiten. De meeste warmte gaat verloren via het dak, dus wanneer dit goed is geïsoleerd, maakt dit een enorm verschil. Ook goede isolatie van muren, gevels en vloeren kan bijdragen aan een betere energieprestatie van gebouwen. Een gebouw isoleren zorgt dus voor lagere energiekosten, want in een goed geïsoleerd huis hoeft minder gestookt te worden. Die energiebesparing betekent ook minder uitstoot van broeikasgassen en dat is beter voor het klimaat. Woningisolatie is dan ook belangrijk om klimaatopwarming te verminderen.

Duurzaam bouwen als leidraad

Soprema probeert haar ecologische impact zo klein mogelijk te houden. Daarom wordt bijzonder veel aandacht besteed aan onder andere duurzame productontwikkeling, recycling en vermindering van restmaterialen. Zo is de houtvezelisolatie PAVATEX by Soprema volledig volgens milieuvriendelijke principes opgebouwd.

Investeringssubsidie en Energiesubsidiewijzer

Om isoleren beter betaalbaar te maken, zijn er verschillende mogelijkheden. Bedrijven en particulieren, maar ook bouwbedrijven, leveranciers en installatiebedrijven kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen zijn vaste bedragen per m2. Op Energiesubsidiewijzer staat het complete en actuele overzicht van subsidies, leningen en andere regelingen voor particulieren.

Soorten en eigenschappen isolatiematerialen

Globaal zijn er drie verschillende soorten isolatie: minerale, kunststof en natuurlijke isolatie. Welke soort isolatie het meest doeltreffend is voor uw project, hangt af van de toepassing. Bij het isoleren van een dak kun je beter andere isolatieplaten inzetten dan bij spouwisolatie of vloerisolatie. Ook is het type dak (plat of hellend) belangrijk, evenals de locatie van het isolatiemateriaal (komt het binnen of buiten?), het beschikbare budget en de persoonlijke voorkeur.

 

Kunststof isolatie

Kunststof isolatie wordt gemaakt van aardolie, zoals PIR, EPS en XPS, en is verkrijgbaar in stevige, lichte en drukvaste panelen. De meeste kunststof isolatiematerialen, zoals PIR- en ook PUR-isolatie, hebben een hogere isolatiewaarde dan minerale isolatie. XPS is geschikt voor vochtige omstandigheden, aangezien deze kunststof isolatieplaten een gesloten celstructuur hebben waardoor deze géén water vocht opnemen en hun isolatiewaarde gewaarborgd blijft.

Minerale isolatie

Minerale isolatie is vanouds het meest gebruikte isolatiemateriaal en is herkenbaar aan de gesponnen woldraden. Die draden worden gemaakt van (gerecyclede) grondstoffen uit de natuur. Soms wordt bindmiddel toegevoegd en soms chemische stoffen. De woldraden worden vaak samengeperst of gesmolten tot isolatiedekens of platen. De minerale isolatie van Soprema heeft geen solventen en is 100% onbrandbaar, zeer licht en multifunctioneel inzetbaar voor verschillende toepassingen. Bovendien is deze isolatie makkelijk te verwerken en goed betaalbaar.

Natuurlijke isolatieplaten

Natuurlijke isolatie wordt ook wel ecologische isolatie genoemd. Dat komt doordat deze soort isolatie wordt gemaakt van natuurlijke, onuitputbare én recyclebare grondstoffen. Bovendien wordt dit soort isolatie energiezuinig geproduceerd met plantaardige, dierlijke en/of minerale grondstoffen. Bovendien bevat natuurlijke isolatie zo min mogelijk chemische toevoegstoffen en ze belasten het milieu minimaal. Zo zijn de natuurlijke isolatieplaten van Soprema chemisch neutraal en volkomen milieuvriendelijk.

Wat zijn de regels en normen voor isolatie?

Energiezuinig bouwen is het uitgangspunt van de Nederlandse wet- en regelgeving. Het wettelijk kader voor de verschillende vormen van isolatie en hun toepassing wordt bovendien steeds strikter. Wie met isolatiematerialen werkt bij nieuwbouw of renovatie, moet zich in ieder geval houden aan de isolatiewaarden volgens het Bouwbesluit en de eisen volgens Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), inclusief de driestappenstrategie en de rekennormen voor thermische en geluidsisolatie. Straks geldt ook het C-label voor kantoorgebouwen.

 

Isolatiewaarden volgens Bouwbesluit

Het Bouwbesluit stelt energieprestatie-eisen voor nieuwe en bestaande gebouwen, waaronder voor de thermische isolatie (artikel 5.6). In de NTA 8800 staan de precieze eisen, waarbij een onderscheid tussen nieuwbouw en renovatie geldt. Bij het isoleren van een gebouw gelden vanaf 2021 de volgende minimale Rc-waarden per constructie-onderdeel:

 

 

Nieuwbouw

Renovatie

Gevel

Rc 4,7 m2 K/W

Rc 1,4 m2 K/W

Dak

Rc 6,3 m2 K/W

Rc 2,1 m2 K/W

Vloer

Rc 3,7 m2 K/W

Rc 2,6 m2 K/W

 

Aan deze waarden moet een gebouw voldoen als hier langdurig mensen verblijven. Dan gaat het om woningen, maar ook kantoren, scholen, winkels en bedrijfsgebouwen.

Het Bouwbesluit stelt ook eisen voor de brandweerstand, brandreactie, compartimentgrootte en de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag in minuten (WBDBO) voor de constructie. Met de juiste isolatie voldoe je eenvoudig aan deze brandveiligheidseisen.

Overzicht verschillende isolatiewaarden

Lambda-waarde (λ)

of warmtegeleidingscoëfficiënt wordt uitgedrukt in watt per meter in graden kelvin. Dit getal geeft weer hoe goed het isolatiemateriaal de warmte geleidt. Hoe lager dit cijfer, hoe beter. De dikte van het isolatiemateriaal kan een slechte waarde compenseren.

Rd-waarde

is de warmteweerstand en geeft dus aan hoe goed het isolatiemateriaal is bestand tegen warmte. Hoe hoger deze waarde, hoe beter. Om de R-waarde te berekenen, deel je de dikte van het materiaal door de lambda-waarde.

Rc-waarde

(R=resistance, c= construction) is de totale warmteweerstand van een bepaald constructiedeel, zoals een dak, muur of vloer. Voor nieuwbouwconstructies gelden volgens het Bouwbesluit andere Rc-waarden dan voor renovaties.

K-waarde

geeft de globale isolatiewaarde weer van een gebouw en houdt dus rekening met de warmte die verloren gaat door de buitenmuren, daken, vloeren en vensters.

BENG-eisen vervangen EPC-eisen

Bijna energie-neutraal bouwen wordt de standaard voor nieuwbouw in Europa. Daarom gelden sinds 2020 de BENG-eisen. Die eisen vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) en vervangen de eerdere EPC-eisen. Daardoor moeten alle nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen sinds 2020 bijna energieneutrale gebouwen zijn. Een BENG is energie-efficiënt en gebruikt liefst groene energie voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. Daarbij is goede isolatie onmisbaar. Soprema helpt met uitstekende isolatie-oplossingen, zoals Sopratherm Alu. Deze isolatieplaat van PUR heeft een hoge thermische weerstand en is eenvoudig te verwerken. Deze plaat is uiterst geschikt voor spouwmuurisolatie. U kunt de plaat ook tegen een voorzetwand plaatsen om binnenmuren te isoleren.

Driestrappenstrategie voor een energiezuinig ontwerp

De BENG is gebaseerd op de Trias Energetica, een driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken. BENG 1 gaat over de energiebehoefte. Het doel is om de hoeveelheid energie die een gebouw nodig heeft voor verkoeling en verwarming te beperken. BENG 2 eist een efficiënt verbruik van primaire fossiele energie en BENG 3 eist dat zoveel mogelijk hernieuwbare energie wordt gebruikt. De precieze eisen zijn afhankelijk van het type woning en het gebruik en staan vastgelegd in het Bouwbesluit. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan alvast de belangrijkste prestatie-eisen voor het vernieuwen of vervangen van isolatielagen bij verbouw en renovatie.

Normen voor thermische en geluidsisolatie

De BENG brengt een nieuwe berekeningsmethodiek, namelijk de NTA 8800. Hiermee wordt de energieprestatie van gebouwen bepaald en wordt berekend welke thermische isolatiemaatregelen nodig zijn om te voldoen aan de BENG-eisen. Deze norm vervangt de eerdere NEN 7120, waarin termen, definities en de methode voor de bepaling van de energieprestatie stond vastgelegd. Ook de NEN 1068 over de thermische isolatie van gebouwen is door de NTA 8800 vervallen.

De NEN 5077 is een rekenmethode voor de toetsing van de geluidseisen voor gebouwen. Dit is belangrijk voor het bepalen van de juiste geluidsisolatie voor luchtgeluid en contactgeluid.

Nieuw energielabel voor utiliteitsgebouwen en kantoren

Omdat de NTA 8800 per 1 januari 2021 geldt, is er vanaf die datum ook een nieuw energielabel voor utiliteitsgebouwen van kracht. Dan gaat het bijvoorbeeld om kantoren, schoolgebouwen, horecagelegenheden, winkels en sportvoorzieningen. Hoe minder fossiele energie het gebouw gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste. Net als bij particuliere woningen is bij verkoop, verhuur of oplevering van deze gebouwen een energielabel verplicht.

Vanaf 2023 moeten alle kantoorgebouwen minstens een energielabel C-label hebben. Het primair fossiel energiegebruik mag dan maximaal 225 kWh per m2 per jaar zijn. De regels zijn bovendien streng; als het gebouw niet voldoet aan deze eis, mag het niet meer als kantoor gebruikt worden.

Toepassing isolatie: waarop moet je letten?

De aandachtspunten van isolatie worden grotendeels bepaald door de precieze toepassing van de isolatie. Per onderdeel gaan we dieper in op materiaalgebruik, de opbouw en speciale aandachtspunten:

Dakisolatie

Een goede dakisolatie kan 25 tot 30% warmteverlies besparen. Welke type dakisolatie het beste is, hangt af van het soort dak (plat of hellend), de locatie van de isolatie (binnen of buiten), het budget en de persoonlijke voorkeur. Bij een warm dak wordt de isolatie aan de bovenkant van het platte dak geplaatst en dit wordt afgewerkt met een waterdichte laag. Dit levert een goede isolatiewaarde op, weinig temperatuurschommelingen en minimale kans op vochtproblemen, scheuren en uitzetting. Een goede optie daarvoor is PIR-isolatie.

Een hellend dak wordt vaak aan de binnenkant van de dakbedekking geïsoleerd, onder het dakbeschot. Dat wordt ook een koud dak genoemd. PIR en natuurlijke houtvezelisolatie zijn daarbij een goede oplossing.

Gevelisolatie

Met gevelisolatie wordt het energieverbruik van de woning geminimaliseerd. En daarmee wordt misschien ook de gevel meteen mooier gemaakt. Ook worden koudebruggen hiermee weggewerkt en tocht aangepakt. Gevelisolatie kan ook beter geluiden van buiten én binnen tegenhouden. PAVAWALL GF en Isolair zijn houtvezelisolatieplaten voor gevels die bepleisterd worden en geschikt voor houtskeletbouw (rechtstreeks op de staanders) en de renovatie van gemetselde buitenmuren. De stabiele en bepleisterbare houtvezelisolatieplaten hebben sterke thermische eigenschappen en zijn vooral geschikt voor prefab constructies dankzij de hoge dichtheid en het formaat. 

Spouwmuurisolatie

De spouwmuur isoleren is een relatief eenvoudige, maar zeer effectieve manier van isoleren. Het wordt bij zowel nieuwbouw als bestaande bouw ingezet. Een bestaande spouw isoleren vergt een goede voorinspectie; de muur mag niet te vochtig zijn en er mag geen vuil in aanwezig zijn. Bij nieuwbouw kan de isolatie tegen de warme zijde van de binnenmuur aangebracht worden met behulp van speciale spouwhaken. Met deze pluggen veranker je de isolatie en zo kun je het buitenblad aan het binnenblad verankeren. Sopratherm Alu is een harde PIR/PUR-isolatieplaat met meerlagige aluminium afwerking en een lage emissiecoëfficiënt (λ≤0,1). Deze isolatieplaat is erg geschikt voor nieuwbouw: je monteert de plaat in de spouw.

Vloerisolatie

Met vloerisolatie is er minder warmteverlies en neemt het risico op schimmel en vocht af. De warmte blijft zo langer in huis, waardoor de energiebehoefte afneemt. Ook is er minder kans op koude voeten en grote temperatuurschommelingen. Soprema biedt 2 soorten vloerisolatie aan: de akoestische isolatieplaat Pavacoustic, samengesteld uit een houtvezelisolatieplaat van 12mm verlijmd op een OSB plaatzero type 3 TG4 van 15 mm. Deze beschermt tegen contactgeluiden en is ideaal als ondergrond voor de plaatsing van een (gelijmde) parketvloer. XPS MULTI 20 is bijvoorbeeld geschikt voor de thermische isolatie van vloeren dankzij een kPa van ≥ 250. Sopratherm Alu  en XPS SL zijn twee waardige alternatieven.

Isolatiematerialen van Soprema

Soprema heeft een uitgebreid aanbod aan isolatiemateriaal. Zo vind je altijd de perfecte isolatievorm voor uw toepassing. Hieronder een kort overzicht van onze soorten isolatie:

Houtvezelisolatie: de grote naam binnen houtvezelisolatie is het milieuvriendelijke en hoogkwalitatieve PAVATEX, verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Waaronder als gevelplaat, harde en zachte platen voor dak, vloer en (binnen)muur.

EPS-isolatie: geëxpandeerd polystyreen biedt de beste thermische isolatie en kent diverse toepassingen, waaronder daken, muren en vloeren. Groot voordeel? EPS voorkomt moeiteloos koudebruggen.

XPS-isolatie: geëxtrudeerd polystyreen is extreem drukvast, isolerend en vochtwerend. Bovendien heeft u bij dit materiaal geen zorgen over huidirritatie.

PIR/PUR-isolatie: dunne en efficiënte isolatieplaten met goede isolatiewaarde, die bovendien makkelijk versnijdbaar zijn en veelzijdig inzetbaar.

Minerale isolatie: Soprema onderscheidt zich met onbrandbare, lichtgewicht en multifunctionele minerale isolatie zonder solventen.

PROJET EN VEDETTE

Lorem ipsum

Dolor sit amet

City, Country

Deel Isolatie | SOPREMA NL