Groendaken

Alles wat je als dakdekker moet weten over groendaken of sedumdaken.

Steeds meer gebouwen krijgen een groendak met plantjes, kruiden of zelfs een volledige moestuin. En dat is een goede zaak: groene daken stimuleren de biodiversiteit en kunnen zelfs helpen om overstromingen te voorkomen. Hier lees je alles wat je moet weten over de aanleg van zo’n groendak, sedumdak of vegetatiedak. 

Wat is een groendak?

Een groendak is een (plat) dak, bedekt met sedum, planten en/of gras. Sommige soorten groendaken creëren extra leefruimte boven op een gebouw. Andere soorten helpen dan weer bij de watervoorziening of ontlasten het rioolsysteem door water langer vast te houden. 

Weinig onderhoud en vele voordelen: een extensief groendak

Bij Soprema heb je de keuze uit verschillende systemen voor een extensief groendak. Dat is een dak met sedum erop: denk aan vetplantjes en grassen die weinig onderhoud vragen.

Bovendien vraagt zo’n sedumdak niet te veel van de dakconstructie, dus is de kans groot dat je een bestaand dak met sedumcassettes kunt omvormen tot een groendak. Controleer wel altijd of de draagconstructie het verzadigde gewicht van het geplande groendak aankan en gebruik een wortelwerende folie om doorgroei van plantenwortels te voorkomen. Vertel je klant ook over het nodige onderhoud van zo’n groendak: extensieve groendaken hebben zeker één à twee keer per jaar een onderhoudsbeurt nodig.

Groendaksysteem 1:
Sopranature Sedum Cassette

De Sopranature Sedum Cassette is een kant-en-klaar groendaksysteem, geschikt voor platte en licht hellende daken tot 10 graden. De cassette bevat zes tot acht verschillende soorten sedum en een speciaal voor groendaken ontwikkeld substraat. Het voordeel van dit soort sedumcassettes? Ze zijn heel eenvoudig aan te brengen en ook weer gemakkelijk te verwijderen bij eventuele problemen aan het dak. Heeft het dak een grotere hellingshoek? Gebruik dan de Sopranature Cassette met aluminium L-profiel voor een steiler hellend dak.

Groendaksysteem 2:
Sopranature lichtgewicht

Dit is een lichtgewicht groendaksysteem met substraatrol. Ook met deze oplossing kun je bijna elke bestaande dakconstructie met een hellingshoek tot 15 graden omvormen tot een groendak. Dit systeem blinkt uit in zijn waterbufferingscapaciteit: de rol van 20 mm kan 17 liter per vierkante meter vasthouden, die van 40 mm 29 liter per vierkante meter.

Groendaksysteem 3:
Sopranature Sedum standaard

Deze opbouw is de basis voor een duurzaam groendak. De substraatlaag biedt een voedingsrijke ondergrond voor sedumbeplanting. Het beschermdoek voor de dakbedekking is bovendien gemaakt van gerecyclede vezels. Ook dit systeem is eenvoudig aan te leggen bij daken met een hellingshoek tot 15 graden.

Groendaksysteem 4:
Sopranature Sedum licht hellend

Dit Sopranature Sedum-systeem is geschikt voor daken met een hellingshoek van 5 tot 25 graden. Het substraat bevat lava, bims en compost om de beplanting optimaal te voeden. Je kunt kiezen voor een waterbufferende drainage of een waterbufferend vlies.

De verschillende functies van een groendak

Groendaken kunnen verschillende functies hebben, afhankelijk van het type groendak dat je aanlegt. Een kleine opsomming:

Daktuin of dakpark

In een stedelijk gebied kunnen groendaken als daktuinen en dakparken extra groene ruimte bieden aan stadsbewoners, werknemers en toeristen. Wist je bovendien dat groendaken een positief effect hebben op de vastgoedprijzen in de omgeving? En dat uitzicht op een groene omgeving medewerkers positief stimuleert?

Waterbuffer

We hadden het eerder al over groenblauwe en blauwe daken, waarvan de belangrijkste functie waterbuffering is. Daarom worden ze ook wel retentiedaken genoemd. Gebouwen met zo’n dak spelen een belangrijke rol in de opvang en vertraagde afvoer van regenwater. Sommige daken kunnen tot wel 750 liter per vierkante meter opvangen en tot 100 liter per vierkante meter vasthouden.

Extra ecologische zone

Natuurlijk heeft een groendak een grotere meerwaarde voor de flora en fauna in de buurt van een gebouw dan een dak zonder beplanting. Gelukkig kun je ook een groendak op bitumen aanbrengen wanneer je de nodige maatregelen neemt. Een insectensoort die in het bijzonder profiteert van een groendak, is de wilde bij. Die is vooral blij met bloemen en kruiden. Als er bovendien wat nestelruimte is op het dak, dan zijn bijen helemaal in hun nopjes met het groen dak. Installeer zeker enkele bijenhotels en laat houtstammetjes en materialen met gaatjes liggen. Je creëert als het ware een mini-ecosysteem op het dak.

Groendak voordelen

de beplanting op het dak doet dienst als luchtzuiveraar. Elke plant haalt immers CO2 uit de lucht en zet die weer om in zuurstof. Bovendien zorgt de vegetatie voor fijnstofbinding, wat de luchtkwaliteit rond de gebouwen verbetert.

de sedum dakbedekking houdt water vast om de beplanting te hydrateren en voert overtollig regenwater (eventueel vertraagd om grote pieken) af naar het rioleringssysteem.

een groendak neemt een deel van het hemelwater op en leidt het naar een regenwaterput of -tank. Die terugwinning ontlast de riolering en de grond in de nabije omgeving van het gebouw, omdat die minder water hoeft op te vangen. Wil je klant een volledig nieuw dak en zoveel mogelijk regenwater opvangen? Dan is het belangrijk om te weten dat een groendak daarvoor minder efficiënt is doordat het water vasthoudt en afvoert. 

door ‘de vijfde gevel’ ook intensief als ruimte te benutten, bespaar je oppervlakte. Het dak kan een extra beleving bieden op een gebouw en zo een stuk beton verruilen voor groen. Maar je kunt er ook installaties op kwijt: zonnepanelen, ventilatiesystemen of airconditioning units.

Groendak nadelen

een groendak kan veel extra's opleveren, maar de prijs is wel wat hoger dan een ‘gewoon’ dak

je kunt niet op elke dakconstructie een groendak aanleggen. De constructie moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de vegetatie en het water te kunnen dragen. Bekijk je mogelijkheden met sedumcassettes.

door de vegetatie is het niet zo gemakkelijk om een lekkage op te sporen. Als er een lekkage is, is het ook niet eenvoudig om die te verhelpen. De kans bestaat dat je het groendak deels moet slopen. We raden je daarom aan om het dakoppervlak op te delen in verschillende vlakken.

als de planten op het groendak niet goed onderhouden worden, kunnen ze schade veroorzaken aan installaties op het groendak, zoals zonnepanelen, zonneboilers en ventilatiesystemen. Wijs je klant op het belang van regelmatig onderhoud. Niet alle planten zijn geschikt voor een groendak. Vraag altijd advies aan een van onze experts.

Enkele aandachtspunten voor de aanleg van een groendak

Om een groendak aan te leggen, zijn er enkele aandachtspunten. Een gouden tip? Verdeel het dak onder in verschillende vlakken. Dat maakt onderhoud en herstel makkelijker.

Bitumineuze dakbedekking is handig voor het opdelen van het dakoppervlak. Let ook op de volgende punten bij de aanleg van het groendak:

Reken 100 tot zelfs 1.000 kilogram per vierkante meter bij intensieve groendaken. Let daarbij zeker ook op de druksterkte van het isolatiemateriaal.

  • Omkeerdak op betonnen ondergrond
  • Losliggend synthetisch systeem op betonnen ondergrond
  • Gebrand bitumineus systeem op betonnen ondergrond

Het is belangrijk dat de toplaag van je dakbedekking voldoet aan de normen tegen worteldoorgroei (Europese normgeving 13948). Hiervoor kun je kiezen uit onze bitumineuze membranen:

Zo’n systeem bestaat uit een luchtlaag, een mechanische beschermlaag en een afvoer. Die plaats je tussen de wortelwerende dakbedekking en de substraatlaag. In ons assortiment vind je drainagematten en sedummatten.

Het klimaat verandert en we gaan veel vaker te maken krijgen met hevige regenval. Een bufferlaag tussen de afvoer- en de substraatlaag is niet altijd nodig, maar wel aangeraden. Zo voorkom je wateroverlast in natte weersomstandigheden.

Het klimaat verandert en we gaan veel vaker te maken krijgen met hevige regenval. Een bufferlaag tussen de afvoer- en de substraatlaag is niet altijd nodig, maar wel aangeraden. Zo voorkom je wateroverlast in natte weersomstandigheden. De dikte hangt af van het type begroeiing.

Extensief groendak: minstens 6 centimeter dik

Semi-intensief groendak: 15 tot 20 centimeter dik

Intensief groendak: zie tabel

Soort beplanting intensief groendak Minimumdikte substraatlaag
Vaste planten, kruiden, siergrassen, bol- en knolgewassen, en bodembedekkers 15 tot 20 centimeter
Gazon 30 centimeter
Hagen en klimplanten 40 centimeter
Kleine struiken en heesters 40 tot 60 centimeter
Meerstammige heesters 80 centimeter
Bomen (< 6 meter) 100 centimeter

UIITGELICHT GROENDAKPROJECT

Woonwijk IJburg

Groendaken op een wooneiland

Amsterdam

Deel Groendaken | SOPREMA NL