XPS

Alles wat je moet weten over geëxtrudeerd polystyreen.

Wat is XPS-isolatie

De afkorting XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. XPS-isolatie is een kunststofschuim dat wordt gebruikt als thermische isolatie. XPS bestaat uit miljoenen cellen die lucht vasthouden, waardoor er geen warmteverlies optreedt. Het materiaal is dus een slechte warmtegeleider – en daardoor een goede isolator. 

XPS-dakisolatie wordt in Nederland voor specifieke doeleinden gebruikt: als de isolatie vochtbestendig en drukvast moet zijn, zoals vaak in kelders, funderingen, koelcellen, groendaken en omkeerdaken het geval is. De Nederlandse Bouw Documentatie (NBD) vindt omgekeerde daken een uitstekend principe voor het na-isoleren van platte daken. Bij omgekeerde daksystemen kan overigens alléén geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS) als isolatiemateriaal gebruikt worden, omdat de isolatie dan boven op de waterkerende laag (de dakbedekking) komt te liggen en het materiaal dus extreem goed bestand tegen vocht moet zijn.

XPS is verkrijgbaar in vlakke isolatieplaten met een gesloten celstructuur, beschikbaar in verschillende druksterktes. Dankzij zijn hoge druksterkte en maatvastheid heeft XPS een zeer lange levensduur. Bovendien kan XPS volledig gerecycled worden – een uitermate geschikt product voor circulair bouwen.

Wat zijn de voor- en nadelen van XPS-isolatie? 

XPS is een slechte warmtegeleider, waardoor het een goed isolator is. Het duurzame product is perfect geschikt voor circulair bouwen, is vochtbestendig én drukvast. Maar er is meer. Wij hebben alle voordelen van XPS-isolatieplaten voor je op een rijtje gezet:

→ Hoge druksterkte: de druksterkte van XPS ligt hoger dan die van andere materialen, zoals EPS, waardoor dit isolatiemateriaal méér toepassingen heeft. Zo kun je er met gemak onder een parkeerdek gebruiken bijvoorbeeld.

→ Erg vochtbestendig: door de gesloten celstructuur van XPS neemt het materiaal geen water op. Dat maakt het zo geschikt voor bijvoorbeeld de isolatie van keldermuren – ook langs de buitenkant. 

→ Zeer geschikt voor isolatie van daken: de lambda-waarde van XPS ligt tussen de 0,033 en 0,036 W/mK. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Met XPS-isolatieplaten bespaar je tot wel 25 tot 30 procent warmteverlies. De XPS-isolatieplaten kunnen zowel aan de binnen- als buitenkant van een buitenmuur geplaatst worden. Zo kun je eenvoudig en snel de isolatiewaarden verbeteren van een bestaand gebouw. 

→ Licht en gemakkelijk te verwerken: XPS-platen zijn heel licht en daarom aangenaam om mee te werken. Bovendien kun je ze eenvoudig op maat verzagen zonder dat dit irritatie aan de huid of ogen veroorzaakt – wat bijvoorbeeld bij minerale wollen wel het geval is.

→ XPS is eenvoudig en snel te plaatsen dankzij een tand- en groefsysteem: hiermee kun je de platen snel in elkaar klikken en dus makkelijk werken. Dit systeem verkleint bovendien het risico op koudebruggen. Sommige platen – vooral gebruikt in omkeerdaken – worden bevestigd met een sponningsysteem.

→ XPS heeft een lange levensduur en is dus een duurzaam isolatiemateriaal.

→ 100% recyclebaar én duurzaam geproduceerd op onze eigen XPS-productiesite in Tongeren, België. Tijdens het productieproces hergebruiken we al het productie-afval (zerowastebeleid) en houden we onze CO2-uitstoot zo klein mogelijk. XPS is dan ook zeer geschikt voor aannemers en projectleiders die circulair willen bouwen. Er komen geen giftige of schadelijke stoffen vrij bij afbraak. Bovendien wordt XPS gemaakt van gerecyclede EPS uit bijvoorbeeld gebruikte visbakjes en verpakkingsmateriaal.

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Welke nadelen heeft XPS?

→ XPS mag niet in een warm dak geplaatst worden. Daar kies je het best voor andere isolatiematerialen, zoals PIR en PUR.

→ Je hebt van XPS een dikkere laag nodig dan van bijvoorbeeld PIR of PUR, omdat de lambda-waarde van XPS hoger ligt. Dat wil zeggen dat PIR en PUR nog iets beter isoleren dan XPS. Toch blijft XPS een uitstekende keuze voor de isolatie van je project.

Ontdek XPS

De verschillende toepassingen van XPS 

Door de brede waaier aan druksterktes is XPS voor veel verschillende toepassingen geschikt. Van renovatieprojecten tot de isolatie van parkeerdaken en -garages: voor elk project vind je bij Soprema Nederland het juiste XPS-isolatiemateriaal

Dankzij zijn hoge druksterkte leent XPS zich meer dan andere isolatiematerialen voor vloerisolatie. En met zijn hoge vochtbestendigheid vormt XPS ook prima oplossing voor ondergrondse toepassingen, zoals keldermuren en funderingen. Doordat XPS uitermate vochtwerend is, is het de enige isolatiesoort die in een omkeerdak gebruikt mag worden.

Hoe bevestig je XPS-isolatieplaten?

XPS-isolatieplaten zijn gemakkelijk en snel te plaatsen. De platen zijn heel licht en eenvoudig op maat te verzagen. Dit kan met een gewone handzaag of Festool-zaag. XPS is een schoon product om mee te werken: waar je (EPS)piepschuim overal tegenkomt na het verwerken, komt er bij het verwerken van XPS slechts wat zaagsel vrij; geëxtrudeerd polystyreen kruimelt niet. 

Je kunt XPS-platen losliggend plaatsen, lijmen of mechanisch bevestigen. Bij omkeerdaken worden de XPS-isolatieplaten los gelegd en op hun plaats gehouden door ballast als grind of tegels. Op wanden worden XPS-platen meestal mechanisch bevestigd. Sommige toepassingen, zoals ondergrondse keldermuren, vereisen dat je de platen verlijmt.

Soprema wil graag haar ecologische impact zo klein mogelijk houden. Daarom wordt bijzonder veel aandacht

besteed aan bijvoorbeeld duurzame productontwikkeling, recycling en vermindering van restmaterialen.

- Wilbert Elissen
algemeen directeur Soprema NL B.V.

Wat zijn de verschillen tussen XPS en EPS?

Om goed uit te leggen wat precies de verschillen zijn tussen XPS, PIR en EPS, is het belangrijk om eerst de verschillen tussen XPS en EPS duidelijk te hebben. De naam ‘XPS’ lijkt op EPS – beter bekend als piepschuim – maar de materialen zijn verschillend

Zowel XPS als EPS zijn vormen van polystyreen, maar waar EPS of geëxpandeerd polystyreen bestaat in op maat gesneden platen, geperste platen in een mal en losse bolletjes, is XPS of geëxtrudeerd polystyreen voornamelijk beschikbaar in vlakke platen. Beide isolatiematerialen bieden een uitstekende thermische isolatie, maar XPS heeft een hogere celdichtheid en is daarom verkrijgbaar in hogere druksterktes dan EPS. Bovendien is XPS beter resistent tegen waterdamp, terwijl EPS meer lucht en vocht doorlaat. Dat maakt XPS beter geschikt voor de isolatie van vochtige plaatsen, zoals kelders.

Het verschil tussen EPS, XPS en PIR

EPS en XPS zijn polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is polyisocyanuraat. De drie materialen zijn degelijke thermische isolatiematerialen, elk met hun eigen sterke eigenschappen. Waar XPS vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde. EPS is dan weer een erg budgetvriendelijk materiaal.

XPS, EPS en PIR zijn dus alle drie veelgebruikte materialen met elk hun specifieke kwaliteiten. Lees meer over de overeenkomsten en belangrijke verschillen tussen XPS, EPS en PIR in onze uitgebreide blog.

XPS: het kostenplaatje

Soprema houdt de kosten van onze XPS-platen (link naar nieuwe blog) nauwlettend in de gaten en houdt deze zo laag mogelijk. Dit doen we onder andere door EPS-afval als grondstof te gebruiken en het transport te optimaliseren met directe levering vanaf onze fabriek in Tongeren. Omdat we graag flexibel zijn, maken we ook speciale aanbiedingen voor grote bestellingen.

Wat beïnvloedt de kosten van XPS?

Natuurlijk heeft de grootte van je project invloed op het prijskaartje van je XPS-bestelling. Daarnaast kan de bevestigingswijze een rol spelen: mechanisch bevestigen is eenvoudiger dan lijmen, maar niet altijd mogelijk — bijvoorbeeld wanneer je XPS ondergronds gebruikt.

Ook de plaats waar je je XPS gaat aanbrengen heeft dus invloed. In ondergrondse toepassingen is er meer vakkennis en materiaal vereist dan bijvoorbeeld in een omkeerdak. Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

Het aanbod XPS-isolatie van Soprema Nederland

Soprema heeft een breed assortiment XPS-platen om een comfortabele leefomgeving te creëren, bestaande uit onder andere:

Sopra XPS SL

Sopra XPS is een hoogwaardige thermische isolatieplaat van geëxtrudeerd polystyreen hardschuim geproduceerd volgens de klimaatvriendelijke CO2-technologie. Het materiaal is druk- en maatvast, vochtbestendig en rotvrij. De isolatieplaten kunnen onder andere worden toegepast bij het isoleren van kelders, vloeren, spouwmuren, wanden en daken.

Sopra XPS 500

Sopra XPS (XPS 120mm) is een isolatieplaat met een druksterkte van 300 kPa. De randen zijn voorzien van sponning: dit zorgt voor vermindering van koudebruggen. XPS is uitermate geschikt als thermische isolatie van vloeren, kelders, hellende en platte daken. De Sopra XPS 500 heeft een druksterkte van 500 kPa.

Sopra XPS 700

De Sopra XPS 700 is onze XPS isolatieplaat voor het echte zware werk en heeft maar liefst een een druksterkte van 700 kPa

 

Sopra XPS Multi 20

Sopra XPS Multi 20 is een thermische isolatieplaat uit geëxtrudeerd polystyreen (XPS) hardschuim. Sopra XPS Multi 20 wordt voornamelijk gebruikt als thermische isolatie van binnenwanden en vloeren. De zijden zijn afgewerkt met een rechte boord. De isolatieplaten van Sopra XPS Multi 20 zijn 100% recyclebaar.

XPS-isolatie kopen

Wil je XPS-isolatie kopen? Laat je bijstaan door onze experts. De experts van Soprema helpen je graag bij de inkoop van XPS-isolatieplaten door middel van advies op maat. Ben je op zoek naar andere isolatiematerialen? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van isolatiematerialen

Gratis handige XPS documenten downloaden

FAQ XPS-ISOLATIE

IS XPS DRUKVAST?

Ja, XPS is drukvast. Een drukvast materiaal heeft een hoge druksterkte. Dat wil zeggen dat het materiaal een hoge belasting aankan voor het gaat vervormen. Voor de XPS-isolatieplaten van Soprema ligt de druksterkte tussen de 300 en de 700 kPa.

HOE WERK JE XPS AF?

XPS kan na plaatsing zowel geschilderd als gestuukt worden. Voor het schilderen van XPS moet de verf wel op waterbasis zijn en is het aan te raden om eerst een laag grondverf te gebruiken. De afwerking van losliggende XPS-platen die geballast worden met grind – zoals daken, dakterrassen en parkeerplaatsen – kunnen perfect gecombineerd worden met de vloeibare waterdichting van Alsan. Hiermee zijn eindeloze kleurcombinaties mogelijk voor een schitterende afwerking naar keuze. 

IS XPS WATERBESTENDIG?

Ja, XPS is waterbestendig. Dat komt door de gesloten celstructuur van het kunststofschuim. Die celstructuur voorkomt dat het XPS-isolatiemateriaal water opneemt. Dit maakt XPS uitermate geschikt voor bijvoorbeeld de isolatie van keldermuren.

IS XPS HERBRUIKBAAR?

Ja, XPS is herbruikbaar, op voorwaarde dat de isolatieplaten losliggend geplaatst of mechanisch bevestigd zijn – volgens het omkeerdakprincipe met een ballastsysteem (bijvoorbeeld grind).

HOE BEVESTIG JE XPS-PLATEN? 

Je kunt XPS-platen losliggend plaatsen, lijmen of mechanisch bevestigen. Bij omkeerdaken worden de XPS-isolatieplaten los gelegd en op hun plaats gehouden door ballast als grind of tegels. Op wanden worden XPS-platen meestal mechanisch bevestigd. Sommige toepassingen, zoals ondergrondse keldermuren, vereisen dat je de platen verlijmt.

IS XPS VOCHTBESTENDIG?

Ja, XPS is vochtbestendig. Dat komt door de gesloten celstructuur van het kunststofschuim. Die celstructuur voorkomt dat het XPS-isolatiemateriaal vocht opneemt. Dit maakt XPS uitermate geschikt voor bijvoorbeeld de isolatie van keldermuren.

IS XPS DUURZAAM?

Bij Soprema produceren we onze XPS-isolatieplaten op duurzame wijze. We beperken onze CO2-uitstoot zoveel mogelijk en voeren een zerowastebeleid. Bovendien hebben de platen een lange levensduur en zijn ze 100% recyclebaar, op voorwaarde dat ze mechanisch bevestigd worden.

WAT IS XPS VOOR MATERIAAL?

De afkorting XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. XPS-isolatie is een kunststofschuim dat wordt gebruikt als thermische isolatie. XPS bestaat uit miljoenen cellen die lucht vasthouden, waardoor er geen warmteverlies optreedt. 

IS XPS DAMPDICHT?

Nee, een XPS-plaat is niet dampdicht. Naast vochtbestendig zijn XPS-isolatieplaten ook heel dampdoorlatend. Dat betekent dat vochtige lucht van binnenuit de woning toch kan ontsnappen via de isolatielaag. Doordat het materiaal geen vocht opneemt, neemt het risico op schimmels ook aanmerkelijk af.

HOE WORDT XPS GEMAAKT?

In het productiecentrum van Soprema in Tongeren, België, wordt oude EPS gebruikt om nieuwe XPS van te maken, zoals bijvoorbeeld uit gebruikte visverpakking en verpakkingsmateriaal.

IS XPS BRANDBAAR?

Ja, net als andere isolatiematerialen zoals bijvoorbeeld EPS en PU is ook XPS brandbaar. Het hoort thuis in brandklasse E.

HOE STERK IS XPS?

XPS heeft een zeer hoge druksterke. De druksterkte van XPS ligt hoger dan die van andere materialen, zoals EPS, waardoor dit isolatiemateriaal meer toepassingen heeft. Zo zijn de Sopra XPS 500 en Sopra XPS 700 extreem drukbestendig waardoor ze uitermate geschikt zijn voor vloeren en parkeerdaken.

KUN JE XPS SCHILDEREN?

Ja, XPS kan na plaatsing zowel geschilderd als gestuukt worden. Voor het schilderen van XPS moet de verf wel op waterbasis zijn en is het aan te raden om eerst een laag grondverf te gebruiken.

Neem contact met ons op als u vragen of opmerkingen heeft of als u een bestelling wilt plaatsen.

Deel XPS: alles wat je moet weten over geëxtrudeerd polystyreen