De verschillende toepassingen van XPS-isolatie

Het is een feit: wie XPS-isolatie eenmaal gebruikt, weet het onderscheid hiervan t.o.v. andere isolatieproducten. Het materiaal biedt namelijk ontzettend veel voordelen. Het is bijvoorbeeld vocht- en schimmelwerend, eenvoudig te plaatsen, drukvast én volledig recyclebaar. Alleen al deze bijzondere eigenschappen maken van XPS een multi-inzetbaar product. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende toepassingen van het materiaal. En dat zijn er opvallend veel!

 

1. Op omkeerdaken

De meest voor de hand liggende toepassing van XPS-isolatie is op omkeerdaken. Daarvoor kunt u het best onze multifunctionele XPS SL-platen, XPS 500 of XPS 700 gebruiken, afhankelijk van de belasting. Op platte daken kunt u de XPS-isolatie losliggend plaatsen.

 

2. XPS-isolatie voor kelderwanden

XPS is hét isolatiemateriaal bij uitstek voor kelderwanden. Ook bij dit soort wanden zijn onze XPS SL-platen perfect. Aangezien de platen geen vocht opnemen en druksterkte aankunnen zijn ze ideaal voor isoleren onder het maaiveld.. Onder de grond behouden de XPS-platen hun gunstige lambda-waarde en krijgen schadelijke schimmels geen kans. XPS neemt geen grondwater op waardoor de isolatiewaarde behouden blijft. Tevens beschermt XPS uw waterdichte kelderwand tegen mechanische beschadigingen.

 

3. XPS-isolatie voor vloeren en parkeerdaken

Ook vloeren en parkeerdaken hebben baat bij vochtwerende isolatie, maar de platen moeten nog aan een belangrijke extra voorwaarde voldoen. Ze moeten namelijk bestand zijn tegen een hoge belasting. XPS 500 (tot 500 kPa) en XPS 700 (tot 700 kPa) hebben zeker voldoende draagkracht. Ze bieden niet alleen het thermische vermogen dat u nodig heeft, maar blijven druk- en maatvast. De platen worden meestal losliggend geplaatst, aangezien er toch voldoende gewicht op komt. In combinatie met onze vloeibare waterdichting van ALSAN krijgt u altijd een prachtig resultaat.

 

4. In circulaire projecten

In de praktijk kiest men nog vaak voor PIR- en PUR-isolatie, beide zeer kwalitatieve materialen met een lage lambda-waarde. Het enige nadeel? Ze zijn niet recyclebaar, waardoor ze na gebruik gewoon op de afvalberg belanden. XPS-platen worden daarentegen niet alleen geproduceerd volgens een milieuvriendelijke CO2-technologie, maar zijn ook nog eens 100% recyclebaar. Dat maakt ze geschikt voor circulaire bouwprojecten, die we – hopelijk – steeds vaker gaan zien. De platen kunnen perfect weer gescheiden worden van de andere lagen in de bouwschil en vervolgens netjes worden verwerkt.

 

5. In gevels en muren

Zowel gevels als binnen- en buitenmuren kunnen met XPS CW of  met XPS WF geïsoleerd worden. Onze XPS CW is toepasbaar in de spouwmuren maar denk ook eens aan de onderste laag in de spouwmuur. Deze onderste laag is vochtgevoelig en tijdens het metselen kan er vervuiling optreden tussen uw binnenmuur en buitenmuur van stukjes steen en metselmortel. Dankzij de vochtgevoeligheid voorkomt u vochtoverdracht van de binnen naar de buitenmuur. XPS WF heeft door zijn wafelstructuur een perfecte hechting op uw mortel van uw buitengevel afwerking. Ook in deze situatie is vochtdoorslag zo goed als uitgesloten.

 

xps isolatie

 

De juiste plaat voor elke toepassing

Bij SOPREMA heeft u een ruim aanbod aan XPS-platen, elk met andere unieke eigenschappen. Maar hoe kiest u het juiste product voor uw project? Stel uzelf de volgende vragen:

  • Zoek ik een plaat voor hoge belasting? Zo ja: tegen hoeveel kPa moet het isolatiemateriaal bestand zijn?
  • Welke afwerking heb ik nodig: een gladde plaat of een plaat met een ruwe of gewafelde afwerking die ik meteen kan bepleisteren?
  • Ga ik voor een plaat met tand- en groefsysteem, met sponning of met vlakke zijden?

Aan de hand van uw vereisten vindt u precies de plaat die u zoekt. Bekijk ook zeker de technische fiches van onze producten waarop alle eigenschappen duidelijk vermeld staan. Heeft u graag hulp bij het kiezen, dan staan onze productspecialisten u graag bij!

 

Zowel voor nieuwbouw als renovatie

U merkt het al: u kunt XPS-isolatie in principe in de volledige bouwschil gebruiken. Daarnaast worden de platen niet alleen aanbevolen bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie. We hebben bijvoorbeeld ook dunne platen in ons productaanbod, waaronder XPS MULTI 20 (20 millimeter dikte), die u kunt gebruiken voor de isolatie van vloeren en binnenwanden en zelfs van (sectionale) garagepoorten of langs dagkanten wanneer u nieuwe ramen of deuren plaatst.

 

Vragen over XPS-isolatie? Wij staan voor u klaar!

Heeft u nog vragen of de verschillende toepassingen van XPS of bent u op zoek naar het geschikte isolatiemateriaal voor uw bouwproject? Neem dan zeker contact met ons op. Wij helpen u graag vrijblijvend verder.

Recente blog berichten