Een omgekeerd dak isoleren? Ga voor XPS-isolatie!

De Nederlandse Bouw Documentatie (NBD) vindt omgekeerde daken uitstekend voor het na-isoleren van platte daken. Toch heeft een omgekeerde dakopbouw extra aandacht nodig, bijvoorbeeld voor de afdichting, aansluitingen en afwerking. Bovendien kunt u bij omgekeerde daksystemen alleen gebruikmaken van geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS) als isolatiemateriaal. Wij vertellen u waarom.

 

De isolatielaag in een omgekeerd dak

Bij een omgekeerd dak ligt de isolatielaag op de waterdichting. Bij zo’n uitwendig isolatiesysteem moet u rekening houden met het feit dat er water onder het isolatiemateriaal kan komen. Daardoor stijgt de vochtigheidsgraad (inwendige condensatie) in de isolatie en krijgen schimmels al snel vrij spel. Daarnaast neemt de isolatiewaarde af als gevolg van deze inwendige condensatie. Een kwalitatieve waterdichting en afschot is dus essentieel voor de het platte dak. Daarnaast moet u ook het juiste, vochtbestendige isolatiemateriaal gebruiken.

 

Voorwaarden voor isolatie in een omgekeerd dak

De isolatie in een omgekeerd dak moet tegen een stootje kunnen. Het dak is namelijk onderhevig aan de invloeden van zon, regen en wind.

 

Eigenschappen van XPS

  • neemt geen water op
  • ongevoelig voor vorst- en dooiprocessen
  • hoge warmteweerstand
  • hoge druksterkte
  • goede dimensionale stabiliteit bij vocht- en temperatuurschommelingen

 

Alleen XPS-isolatie  in een omgekeerd dak

Wanneer u bovenstaande eigenschappen ziet, is er maar één conclusie mogelijk: alleen XPS voldoet aan alle voorwaarden voor een omgekeerd dak. Dit isolatiemateriaal heeft een gesloten celstructuur en biedt daarom veel voordelen. Het is niet alleen vochtwerend, maar ook bestand tegen schimmels. XPS heeft een zeer hoge druksterkte en is bovendien eenvoudig op maat te snijden. De platen zijn makkelijk aan te brengen, dankzij hun lichte gewicht.

 

xps isolatie

 

Soorten XPS isolatie

Bij SOPREMA raden we onze XPS SL-platen aan voor omgekeerde daken. Voor daken met een hoge belasting, zoals bijvoorbeeld parkeerdaken, hebben we XPS 500 en XPS 700. Combineer de XPS-isolatie met het waterdichte en dampdoorlatende geotextiel ROOF 115, bestaande uit niet geweven polypropyleen.

 

ROOF 115

Dit product functioneert als scheidingslaag tussen het isolatiemateriaal en de ballastlagen grind en/of dakterrastegels. Daarnaast, en dat is de belangrijkste functie van de Roof115, voorkomt dit product dat regenwater tussen de naden en onder de XPS isolatie kan indringen. Dit heeft een negatief resultaat op de isolatiewaarde. Roof115 voert het water onder de ballastlaag af naar de zijkanten.

 

XPS-assortiment Soprema

Ons veelzijdig  XPS assortiment wordt met klimaatvriendelijke CO₂-technologie in onze eigen fabriek in het Belgische Tongeren geproduceerd en zijn 100% recyclebaar.

Vragen of advies nodig over XPS?

Heeft u nog vragen over XPS-isolatie op omgekeerde daken? Neem dan gerust contact op met onze productspecialisten.