Klaar met koudebruggen: voorkom zwakke schakels in de buitenschil van een woning

Koudebruggen hebben een negatieve invloed op de EPC-waarde van een woning. U kunt ze dan ook missen als kiespijn. Wilt u voorkomen dat de warmte ontsnapt én besparen op uw energierekening? Wij vertellen hoe u koudebruggen kunt voorkomen in de buitenschil van woningen.

 

Wat zijn koudebruggen in de buitenschil?

In de isolatie van een woning zitten vaak kieren en spleten. Deze probleemzones worden koudebruggen genoemd. Ze komen bijvoorbeeld voor op de plek waar de binnen- en buitenmuur elkaar raken. Door deze kieren kunt u 20% energie verliezen in de woning. Daarnaast krijgen ook schimmel en condens vrij spel, doordat het vocht binnenkomt via de zwakke plekken. Gelukkig kunt u dit voorkomen met de juiste materialen én de juiste werkwijze.

 

Welke materiaal helpt koudebruggen voorkomen?

Bij nieuwbouw kunt u koudebruggen al bij het ontwerp van de woning aanpakken, maar ook bij renovatie vragen deze plaatsen extra aandacht. SOPREMA biedt twee verschillende soorten PUR-isolatie aan die koudebruggen in de buitenschil van de woning afdichten.

 

  • EFISARKING: dit materiaal bestaat uit PUR en werkt energiebesparend. Het handige tand- en groefsysteem zorgt meteen voor een uitstekende luchtdichtheid. EFISARKING wordt voornamelijk gebruikt bij hellende daken. Bij dit soort daken zijn onder andere dakkapellen en de aansluiting tussen de dakstructuur en de gevel belangrijke punten. Door te isoleren met de sarking-methode is deze overgang naar de gevel niet langer onderbroken. De spouwmuurisolatie en de dakisolatie vormen één mooi geheel omdat er op de spanten kan worden geïsoleerd.
  • SOPRATHERM ALU: ook dit materiaal bestaat uit PUR. De platen zijn aan beide kanten afgewerkt met een aluminium toplaag en hebben ook een tand- en groefsysteem aan vier kanten. Bovendien kunt u de platen tweelaags plaatsen met geschrankte voegen. SOPRATHERM ALU kunt u makkelijk op maat maken en is toepasbaar op zowel vloeren als binnen-, buiten- en spouwmuren.

 

koudebruggen

Wat kunt u verder doen om koudebruggen te voorkomen?

Naast het gebruik van PUR-isolatie is het belangrijk om luchtdicht af te werken. Vergeet daarom niet om ook de naden af te tapen met EFIBANDE BUTYLE. Deze tape is niet alleen makkelijk aan te brengen, maar heeft ook een zeer hoge treksterkte. U kunt de afplakband gebruiken voor het water-, lucht- en dampdicht afsluiten van naden tussen de isolatieplaten van gevel- en daksystemen, muur- en dakdoorvoeren en randaansluitingen.

 

Wilt u meer weten over het voorkomen van koudebruggen in de buitenschil? Neem dan contact op met één van onze experts.

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje