Dakleer en bitumen:

Alles wat je moet weten!

Wat is dakleer/bitumen?

Dakleer is een bitumen dakbedekking die voornamelijk voor platte en licht hellende (2%) daken wordt gebruikt. Het dakbedekkingsmateriaal bestaat uit een drager en bitumen. Bitumen leent zich zeer goed leent voor de waterdichting van daken met een hellingshoek tot 15 graden.

Dakleer wordt geleverd op rollen/dakbanen. Deze dakbanen worden uitgerold op het dak en vervolgens aangebracht door middel van branden of lijmen. Bitumineuze dakbanen zijn geschikt voor vrijwel elk type dak, inclusief brugdekken, gekleurde daken, parkeerplaatsen en parkeerdaken, funderingsmuren, geïsoleerde balkons, terrassen en galerijen en zelfs groendaken.

Dakleer en bitumen zijn twee verschillende termen, maar betekenen dus hetzelfde: dakleer is dakbedekking in de volksmond. Professionele dakdekkers gebruiken zelf liever de term bitumineuze dakbedekking of bitumineuze waterdichting. Of iemand het nu heeft over een rol dakleer of een rol bitumen, het komt in vrijwel alle gevallen op hetzelfde neer: ze hebben het over het kwalitatieve dakbedekkingsmateriaal dat wordt gemaakt op basis van geraffineerde aardolie.

Wat zijn de kenmerken van dakleer/bitumen?

Een rol bitumen dakbedekking of dakleer wordt voornamelijk gebruikt voor platte en licht hellende daken en is al jaren de meest toegepaste oplossing voor het afdichten van daken. Wanneer de bitumen dakbedekking zorgvuldig gemonteerd wordt, heeft deze een lange levensduur. Hoe lang gaat dakleer dan mee? De levensduur van een bitumen dak is gemiddeld 25 jaar.

De voordelen van bitumineuze dakbedekking

Naast een lange levensduur heeft bitumen dakbedekking nog veel meer kenmerken die voordelig zijn. Wij hebben alle voordelen van bitumen dakbedekking voor je op een rijtje gezet:

→ Zeer goede kwaliteit dakbedekking: bitumen dakbedekking heeft onder andere een zeer goede weerstand. Daarnaast zijn scheuren of blazen in een verouderde bitumineuze dakbedekking snel en eenvoudig te herstellen.

→ Lange levensduurverwachting >25 jaar: dankzij de lange levensduur van een bitumen dak, wordt dakleer ingezet bij verschillende bouwprojecten.

→ 100% recyclebaar: dakleer is 100% recyclebaar. Dit maakt het een duurzaam product, uitermate geschikt voor circulair bouwen.

→ Diverse kleuren en type afwerkingen: denk aan SBS-dakbedekking, APP-dakbedekking en POCB-dakbedekking. Zwart dakleer is de standaardkleur, maar je kunt als afwerking ook kiezen voor wit dakleer, rood dakleer, grijs dakleer en groen dakleer.

→ Toepasbaar op gebruikersdaken: dakleer is dus niet alleen een zeer goede kwaliteit dakbedekking, maar ook zeer veelzijdig. Naast dakbedekking voor platte daken is bitumen ook heel geliefd als waterdichting voor parkeerdaken, groendaken en dakdetails.

Veel oplossingen en systeemmogelijkheden: om alle diverse soorten bitumen uit elkaar te houden, is er in Nederland gekozen voor een universeel coderingssysteem die precies uitlegt wat elke letter en cijfer betekent in de code. De cijfers en letter in de code zijn gekoppeld aan een bepaalde opbouw van een bitumenproduct.

De verschillende toepassingen van dakleer/bitumen

Dakleer of bitumen is een dakbedekkingsmateriaal dat bestaat uit elastomeerbitumen (SBS) of plastomeerbitumen (APP). Dit materiaal leent zich zeer goed voor de waterdichting van daken. Bitumen, zoals SBS of APP, is al jaren de meest toegepaste oplossing voor het bedekken van daken. Het product staat bekend als dé dakbedekking voor platte en licht hellende daken, maar de bitumineuze dakbedekking van Soprema is geschikt voor bijna elk type dak.

De verschillende toepassingen van dakleer maken het product zo geschikt voor verschillende type daken. Onze bitumen materialen zijn snel en eenvoudig te leggen en makkelijk te branden, lijmen of plakken. Daarom wordt bitumineuze waterdichting niet alleen gebruikt als waterdichting voor platte daken, maar ook voor brugdekken, parkeerplaatsen en parkeerdaken, funderingsmuren, geïsoleerde balkons, terrassen en galerijen.

Om dakleer te lijmen, plakken of branden heeft Soprema een uitgebreid aanbod aan dampremmende lagen, gemodificeerde toplagen, onderlagen, tussenlagen, beschermingslagen en bijbehorende primers en benodigdheden. Alle materialen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afwerkingen. Een goede primer is namelijk van essentieel belang.

Ontdek al onze bitumineuze waterdichting. CTA: Ga naar de webshop van bitumen dakbedekking

Hoe bevestig je dakleer/bitumen?

Bitumen of dakleer wordt geleverd op rollen/dakbanen. Deze bitumen dakbanen zijn snel en eenvoudig te leggen en makkelijk te branden of lijmen. Bitumen leggen kan op verschillende manieren. Wanneer je voor bitumen dakbedekking kiest, heb je keuze uit meerdere dakbedekkingssystemen:

  1. Losliggende systemen met ballast, waarbij de bitumineuze dakbanen los op de ondergrond worden geplaatst.
  2. Mechanisch bevestigde bitumen, waarbij de onderlaag wordt vastgezet op drukverdeelplaten met schroeven.
  3. Gekleefde bitumen, waarbij de onderlaag (deels) wordt bevestigd met een brander.
  4. Zelfklevende bitumen, waarbij enkel de overlappen van de rollen gelast worden met hete lucht. Het grootste voordeel van zelfklevende dakbedekking is dat je vlamvrij kunt werken.

Een uitgebreid overzicht van de vier verschillende dakbedekkingssystemen en de verschillende aanpakken van bevestiging, lees je in het artikel Alles over de verschillende toepassingen van dakleer/bitumen (link invoegen NL-2236).

Bitumen verkleven met de brander

Het branden van bitumen vereist de juiste kennis. Als je met een brander dakleer gaat branden, is het belangrijk om de verschillende soorten bitumen en aanbrengmethoden goed te kennen: je kunt SBS-bitumen bijvoorbeeld niet combineren met een APP-membraan. Beide membranen hebben een verschillende verwerkingstemperatuur

  • Een APP-onderlaag heeft een verwerkingstemperatuur van ongeveer 155°C.
  • Een APP-toplaag heeft een verwerkingstemperatuur van ongeveer 255°C om de MEC-laag te smelten.
  • Een SBS-onderlaag heeft een verwerkingstemperatuur van ongeveer 125°C.
  • Een SBS-toplaag heeft een verwerkingstemperatuur van ongeveer 225°C om de MEC-laag te smelten.

Wanneer je bitumen op de juiste manier brandt, gaat het dakleer minimaal 25 jaar mee. Hiervoor moet het dak natuurlijk wel goed onderhouden worden. Lees alles over het onderhoud van een bitumen dakbedekking (link invoegen NL-2224) en hoe en wanneer je een bitumen dak vervangt of repareert (invoegen link nieuwe artikel NL-2234). 

De verschillende soorten dakleer/bitumen

Soprema heeft een uitgebreid aanbod aan dampremmende lagen, gemodificeerde toplagen, onderlagen, tussenlagen, beschermingslagen en bijbehorende primers en benodigdheden. Al deze materialen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afwerkingen.

Daarnaast heeft Soprema verschillende soorten dakleer. Naast bitumineuze dakbedekking kun je namelijk ook kiezen uit kunststof dakbedekking en vloeibare waterdichting. Uitgebreide informatie over de verschillende soorten dakbedekking lees je hier.

Er bestaan twee soorten bitumineuze dakbedekking: APP- en SBS-bitumen.

1. APP-bitumen

APP-bitumen staat voor Atactisch PolyPropyleen en is een mengsel van bitumen en polymeren kunststof. APP wordt gebruikt als top- of onderlaag bij één- of meerdere lagen dakbedekking. Het materiaal is uitstekend bestand tegen uv-stralen en extreme temperaturen.

2. SBS-bitumen

SBS-bitumen staat voor Styreen ButadieenStyreen en is een mengsel van bitumen en elastomeren kunststof. Het materiaal is perfect als toplaag of onderlaag bij één- of meerdere lagen dakbedekking. Daarbij biedt Soprema ook dampremmende lagen van SBS. SBS kan aangebracht worden op verschillende types ondergrond, zoals stalen of houten daken. Het materiaal heeft een grote hechtkracht en blijft zeer flexibel.

Naast APP- en SBS-bitumen biedt Soprema ook zelfklevend bitumen en geoxideerd bitumen (PB). PB-bitumen wordt alleen gebruikt voor onderlagen, aangezien het materiaal niet uv-bestendig is. Met de vele andere producten van Soprema die vallen onder het kopje Toebehoren waterdichting zorg je voor een mooie afwerking van je dakdetails en dakranden.

Dakleer/bitumen: het kostenplaatje

Dakleer of bitumen dakbedekking is zeer budgetvriendelijk. Je koopt een rol bitumen dakbedekking al vanaf € 40. Natuurlijk hebben de moeilijkheidsgraad en de grootte van het te bedekken oppervlak een grote invloed op de totale kostprijs. Bitumen plaatsen kan op twee manieren: branden of lijmen. Beide methodes vereisen het nodige vakmanschap. Bitumen branden kost minder dan lijmen; je hoeft bij deze methode immers geen lijm te betalen. Echter, wanneer je de techniek niet goed toepast, loop je met het branden van bitumen meer risico op blaasvorming.

Hoe je bitumen dakbedekking op de juiste wijze brandt, kun je tot in detail in dit uitgebreide artikel lezen. Wil je meer weten over de kosten van dakleer? Ook daar hebben we bij Soprema een overzichtelijk artikel aan gewijd. 

Het verschil tussen dakleer/bitumen en EPDM

Bitumen dakbedekking heeft al jaren de voorkeur van dakprofessionals. Dit type dakleer wordt veelal gebruikt vanwege de vele voordelen van bitumen. Een andere veelgebruikte dakbedekking is EPDM. EPDM is een flexibele kunststof dakbedekking die meestal uit één groot membraan bestaat. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en vergt specifieke vakkennis.

EPDM of dakleer/bitumen?

Bij Soprema wint bitumen aan populariteit. Waarom dit is en wat de belangrijkste verschillen tussen bitumen dakbedekking en EPDM-dakbedekking dan zijn, lees je hier.

  1. Bitumen is een puur Nederlands product. Elke rol bitumen wordt gemaakt in ons eigen productiecentrum in IJlst;
  2. Lange levensduur. Bitumen heeft een bewezen levensduur van meer dan vijfentwintig jaar;
  3. Meerlaagse bitumen. In tegenstelling tot EPDM kun je dakleer meerlaags aanbrengen;
  4. Grote treksterkte. Bij bitumineuze dakbedekkingsmaterialen zijn grotere treksterktes mogelijk dan bij EPDM;
  5. Hoge mechanische weerstand. Bitumen heeft een hoge mechanische weerstand, waardoor het materiaal zich ook perfect leent voor groendaken;
  6. Eenvoudig op te splitsen (compartimenteren). Wanneer je een groendak aanlegt, is het zeer belangrijk om de dakbedekking op te splitsen, zodat je niet het volledige dak hoeft af te graven wanneer je de waterdichting moet herstellen;
  7. Bitumen sluit goed aan. Je kunt bitumen dus rechtstreeks branden op een onderlaag;
  8. Geschikt voor retentiedaken. Dankzij de goede aansluiting, waterdichtheid en het feit dat je bitumen eenvoudig kunt opsplitsen, is bitumen het meest geschikte materiaal voor retentiedaken;
  9. Het hele jaar door verwerkbaar. EPDM laat zich niet zomaar plaatsen bij koude temperaturen. Gelukkig kun je bitumen wél aanbrengen tijdens de wintermaanden.

Het aanbod dakleer/bitumen van Soprema Nederland

Bitumen dakmaterialen

Door ons jarenlang onderzoek en ontwikkeling vind je bij ons een uitgebreid en kwalitatief hoogstaand aanbod bitumen top- en onderlagen en alle benodigde toebehoren. Onze APP-gemodificeerde en SBS-gemodificeerde dakbanen en APP-bitumen dakbedekking zijn eenvoudig en snel te leggen en makkelijk te branden, lijmen of mechanisch te bevestigen. Bovendien kun je onze zelfklevende dakbanen brandveilig verwerken.

In het assortiment van Soprema vind je ook verschillende soorten dampremmende lagen, gemodificeerde toplagen, onderlagen, tussenlagen, beschermingslagen en bijbehorende primers en benodigdheden, zoals tegeldragers, lijm en kit.

De ontwikkeling en de productie van bitumineuze waterdichting is dé kernactiviteit van Soprema. Onze bitumineuze dakbedekking wordt geproduceerd in IJlst en is dus een Nederlands product. Soprema is dan ook trots lid van ProBitumen, de vereniging van fabrikanten van bitumen dakbedekking uit de Benelux.

Bitumen dakbedekking

Bij Soprema Nederland hebben we een gigantisch aanbod bitumen dakbedekking. Bitumineuze dakbanen zijn geschikt voor vrijwel elk type dak, inclusief brugdekken, gekleurde daken, parkeerplaatsen en parkeerdaken, funderingsmuren, geïsoleerde balkons, terrassen en galerijen en zelfs groendaken. En natuurlijk ook voor veranda’s, aanbouwen, dakkapellen en schuren. Bekijk ook onze Soprema Bestekservice.

Dakleer/bitumen kopen

Wil je dakleer kopen? Laat je bijstaan door onze experts. De experts van Soprema helpen je graag bij de inkoop van bitumineuze waterdichting door middel van advies op maat. Ben je op zoek naar andere waterdichting of dakbedekking? Neem een kijkje op onze website en ontdek het volledige aanbod van dakbedekking van Soprema.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie over de verschillende soorten dakbedekking van Soprema en welke dakbedekking het beste bij jouw project past?

Neem contact op met onze experts en wij helpen je graag verder!

Deel Dakleer en bitumen: alles wat je moet weten