Daksystemen in relatie tot gebruiksdaken:

Wat je nog niet wist!

Wat is een gebruiksdak? Welk daksysteem is geschikt voor welk gebruiksdak? Hoe is zo’n daksysteem opgebouwd? En waarom wordt er per daksysteem gerefereerd aan een kleur? Al deze vragen en meer zullen in dit document beantwoord worden. Ontdek hoe Soprema Nederland jou als dakprofessional kan helpen bij de verschillende daksystemen in relatie tot gebruiksdaken.

Daksystemen bij Soprema Nederland

Bij Soprema Nederland werken we met diverse soorten daksystemen. Als experts in waterdichting en isolatie voor de gehele bouwschil weten we als geen ander welk daksysteem geschikt is voor welk dak, en waar bij de opbouw van zo’n dak allemaal rekening mee gehouden moet worden.

Als dakdekker weet jij als geen ander dat een dakopbouw uit meer bestaat dan alleen waterdichting. Zo moet je ook denken aan aspecten als isolatiewaarden, stormvastheid, brandveiligheid en zeer belangrijk voor gebruiksdaken: de begaanbaarheid. Om deze reden bieden we bij Soprema graag totaaloplossingen aan in de vorm van volledige daksystemen. Deze systemen bestaan uit de perfecte combinatie van een dakbedekkingsmateriaal, isolatie en toebehoren, passend bij jouw wensen en het specifieke project. Bij ons kun je altijd rekenen op maatwerk. In dit document staan onze daksystemen in relatie tot gebruiksdaken centraal.

Daksystemen in relatie tot gebruiksdaken

Voor iedere dakopbouw bestaan er diverse soorten daksystemen. Maar hoe weet je als dakprofessional welk systeem het beste past bij jouw project? Het type dakbedekkingssysteem is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Is het dak plat, rond of hellend?
  • Is de ondergrond van hout, staal of beton?
  • Is het een renovatie- of nieuwbouwproject?
  • Heb je te maken met bepaalde wetgeving?
  • En tot slot: wordt het een gebruiksdak?

Op die laatste vraag is het antwoord vaker en vaker ‘ja’. Gebruiksdaken worden namelijk steeds populairder in Nederland. Maar wat zijn gebruiksdaken precies?

Onze dakbedekkingssystemen: het perfecte huwelijk tussen dakbedekking en isolatie

Wat zijn gebruiksdaken?

Steeds vaker krijgen daken in Nederland een extra functie. Gebruiksdaken zijn ‘gewone’ daken die multifunctioneel ingezet worden. Dat klinkt simpel, maar iedere dakprofessional weet als geen ander dat hier veel meer bij komt kijken. Een gebruiksdak vergt namelijk een uiterst doordacht ontwerp en goede voorbereiding. Want iedere extra mogelijkheid en functie van een gebruiksdak vraagt om extra technische vereisten. Daksystemen voor gebruiksdaken, maar ook andere toepassingen die in het kader van onderhoud regelmatig worden belopen, dienen een bepaalde mate van begaanbaarheid te hebben.

De verschillende toepassingen van gebruiksdaken

Platte daken hadden nog niet heel lang geleden slechts de functie om regenwater af te voeren. Ook hier komt al een hoop bij kijken: de juiste hemelwaterafvoeren en dakrandafwerking zijn onmisbaar voor een goed waterdicht dak. Naast waterdichtheid gelden vandaag de dag ook eisen als stormvastheid, brandveiligheid en energiezuinigheid. Stormvastheid en brandveiligheid zijn zelfs eisen die aangestuurd zijn door het Bouwbesluit. Dezelfde daken hebben tegenwoordig dus allerlei extra gebruiksdoelen, zoals:

  • Energiewinning
  • Opvangen van water
  • Groenvoorzieningen
  • CO2-reductie
  • Parkeervoorzieningen
  • Recreatie
  • etc.

Ieder gebruiksdoel vergt andere eisen aan de dakconstructie en dakbedekkingsconstructie – een grote uitdaging voor de dakprofessional. Naast bedenken hoe het dak het best ingericht kan worden – en met welke gebruiksfunctie om zoveel mogelijk extra voordelen uit het dak te halen – moet nagedacht worden over de dakbedekkingsconstructie. Is de dakisolatie voldoende drukvast voor de extra doeleinden? Met hoeveel gewichtstoename krijg je te maken? En voor de toekomst: hoe kan het dak met al zijn extra functies het best onderhouden worden?

Soprema Nederland helpt dakdekkers en andere bouwprofessionals met deze gecompliceerde vraagstukken. Om de vele verschillende functies op een gebruiksdak aan te geven, gebruiken we een kleurensysteem.

Gebruiksdaken: de kleurenkaart

Voor de herkenbaarheid voor ons en natuurlijk onze klanten gebruiken we één universele kleurenkaart, waarbij de gebruiksdaken onderverdeeld zijn in vier kleuren: blauw, geel, groen en rood. Door per daksysteem te refereren aan een kleur, is het voor de klant en/of plaatser goed inzichtelijk over welk type gebruiksdak het gaat. We behandelen de vier kleuren met hun functies en doeleinden hier één voor één.

Blauwe daken

De kleur blauw verwijst bij gebruiksdaken naar regenwater. Blauwe daken worden tegenwoordig zo ontworpen dat ze extra regenwater opvangen en water vast kunnen houden door middel van een speciaal krattensysteem. Op deze manier gaat zo min mogelijk schoon water verloren en raakt onze riolering niet overbelast.

Bij waterretentiedaken en daken met waterbassins spreken we van zware gebruiksdaken. De opbouw van dit type dak vraagt om een hoge c.q. juiste drukvastheid en een robuust dakbedekkingssysteem. De drukvastheid is een lastig aspect, omdat vaak in de ontwerpfase de uiteindelijke belasting op de dakbedekkingsconstructie nog onbekend is. Soprema heeft hiervoor een dakbedekkingssysteem ontworpen dat niet alleen drukvast is, maar ook langdurig betrouwbaar dankzij het robuuste concept. Zo biedt dit tweelaagse bitumineuze systeem een dikte van maar liefst 7,4 millimeter om tijdens de gebruiksfase van het gebouw bedrijfszekerheid te bieden.

Gele daken

De kleurcode geel is aan daken toegewezen vanwege de associatie met de zon. Dakdekkers moeten steeds vaker rekening houden met PV-installaties die nog geplaatst moeten worden; daken met veel PV-installaties worden vaak gecombineerd met een witte dakbedekking. Een witte dakbedekking heeft namelijk een positief effect op de werking van PV-installaties. Maar ook andere technische installaties vallen onder de kleur geel, zoals airco-units, luchtcirculatie-units en luchtbehandelingsinstallaties.

Voor dakprofessionals komen er een aantal extra zaken kijken bij de opbouw van een geel dak. Zo moet er bij het plaatsen van PV-installaties vooraf al rekening gehouden worden met het toekomstig onderhoud dat uitgevoerd moet worden en dus ook met de beloopbaarheid van het dakbedekkingssysteem. Maar ook zaken als extra sneeuwbelasting, de windweerstand van de installaties en de extra windbelasting van de constructie zijn cruciaal. In dergelijke situaties dienen het dakbedekkingssysteem en het PV-systeem afzonderlijk te voldoen aan de eisen met betrekking tot de stormvastheid.

Groene daken

Groene daken staan voor groendaken: daken met een begroeiing. Groendaken zijn op te splitsen in twee types: de intensieve en extensieve groendaken, afhankelijk van de hoeveelheid beplanting en voornamelijk het soort beplanting.


Extensieve groendaken komen het meest voor. Op deze daken kun je gewoon lopen. Dit is niet alleen nodig om de beplanting te verzorgen en bij te houden, maar vaak is dit type groendak ook voor recreatie bestemd – denk hierbij aan looppaden en/of terrassen. Extensieve groendaken vallen ook onder zware gebruiksdaken. Als dakprofessional dien je bij het ontwerp van een groendak dus rekening te houden met onder andere de belastbaarheid, drukvastheid, worteldoorgroeibestendigheid en het toekomstige onderhoud van het dak.

Rode daken

De kleur rood wordt gekoppeld aan daken met recreatieve doeleinden of daken voor parkeerdoeleinden. Dit zijn daken die gebruikt worden als parkeerdek, maar bijvoorbeeld ook daken met terrassen, zwembaden of soms zelfs hele sportvelden. Dit zie je niet alleen bij hotels terug, maar ook bij grote bedrijfspanden, vaak in drukke steden en dus dichtbebouwde gebieden.

Rode daken vormen een grote uitdaging voor iedere dakprofessional. Doordat de dakbedekkingssystemen afgewerkt worden met onder andere tegels en bestrating, is het uiterst belangrijk dat er juiste keuzes worden gemaakt over de toe te passen materialen. Voor parkeerdaken wordt er bijvoorbeeld vaak gekozen voor een zogenaamd omkeerdak. Dit is een warm daksysteem waarbij het drukvaste isolatiemateriaal op de waterdichte laag wordt geplaatst om op die manier de waterdichte laag te beschermen tegen externe invloeden.

Multifunctionele daken - een kleurenpalet

We spraken eerder al even over een multifunctioneel dak, verwijzend naar de extra functies van een dak naast het afvoeren van water. Maar een écht multifunctioneel dak heeft niet slechts één kleur, maar meerdere kleuren. Zo zie je steeds vaker dat een groendak gecombineerd wordt met zonnepanelen (geel) of dat er looppaden en/of terrassen aan toegevoegd worden (rood). Maar ook rode daken die gecombineerd worden met groene daken, blauwe en gele … de combinaties zijn eindeloos. Door kleuren (en dus functies) te combineren, haal je het meeste rendement uit je dak.

In 2022 heeft Soprema meegewerkt aan het ontwerp en de begeleiding van een project in Amsterdam waarbij retentie werd gecombineerd met een groendak en een PV-systeem. Hierbij monteerden we de PV-panelen op steunen om deze vervolgens waterdicht in het retentiesysteem in te werken. Een hele uitdaging in de wetenschap dat deze aansluiting van de dakbedekking en de steunen van het PV-systeem permanent onder water staat. Hiervoor maakten we gebruik van Alsan 770 TX, een duurzaam PMMA-systeem. Bij Soprema helpen we je graag bij het zoeken van de beste oplossing die past bij jouw specifieke project.

Welk daksysteem hoort bij welke kleur?

Alle extra functies die we tot dusver genoemd hebben, zorgen dus niet alleen voor een diversiteit aan daken, maar ook aan daksystemen. Iedere extra toepassing stelt namelijk extra eisen aan de dakopbouw en de uitvoering ervan. We kunnen ons goed voorstellen dat je met alle eindeloze combinaties en verschillende dakbedekkings-systemen soms door de bomen even het bos niet meer ziet. Om deze reden staan onze experts je tijdens een ingewikkeld project voor (multi-functionele) gebruiksdaken graag bij.

Hoewel er ontzettend veel verschillende daksystemen zijn, er per kleur verschillende oplossingen zijn en de één beter bij een bepaald project past dan de ander, hebben we voor ieder gebruiksdak een populair en kwalitatief systeem van Soprema Nederland uitgelicht. Deze systemen zijn technisch verantwoord, KOMO-gecertificeerd, verzekerbaar en hebben inmiddels bewezen te functioneren in dit type gebruiksdak.

Systeem blauw

Systeem geel

Systeem groen

Systeem rood

 

 

 

 

 

Onderconstructie beton
   

 

 

 

 

 

 

 

   
Dampremmende laag 260P11 gekleefd met Duoflex warme bitumen

 

 

 

 

 

PIR TR29 geweld en gekleefd met Duoflex
     

 

 

 

 

 

 

   
Eerste laag Varyflex 370K11 gekleefd met Duoflex

 

 

 

 

 

Toplaag Garantgum 446K14HR gebrand op de onderlaag
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Onderconstructie staal
   

 

 

 

 

 

 

 

   
Dampremmende laag Sopravap Stick A07

 

 

 

 

 

Powertop EPS isolatie
     

 

 

 

 

 

 

   
Eerste laag Garantgum 430FR mechanisch bevestigd

 

 

 

 

 

Toplaag Garantgum Premium 470K24 white gebrand op onderlaag
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Onderconstructie beton - hout - staal
   

 

 

 

 

 

 

 

   
primer

 

 

 

 

 

dampremmende laag Soprema Vapro Vap
     

 

 

 

 

 

 

   
drukvast isolatiemateriaal PIR (TR24 of TR29*)

 

 

 

 

 

eerste laag Garantgum 460P14 3MM mechanisch bevestigd of losliggend
     

 

 

 

 

 

 

   
toplaag Garantgum 446K14WW gebrand op de onderlaag
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderconstructie beton
   

 

 

 

 

 

 

 

   
primer

 

 

 

 

 

Garantgum 470K14
     

 

 

 

 

 

 

   
Garantgum 446K14 HR

 

 

 

 

 

XPS
     

 

 

 

 

 

 

   
tegels
 

 

 

 

 

Gebruiksdaken bij Soprema Nederland

Heb je na het lezen van dit document nog vragen voor ons over specifieke (multifunctionele) gebruiksdaken? Bij Soprema Nederland kun je altijd rekenen op maatwerk. Ieder project is uniek. Samen kijken we naar de beste opties en wat de beste aanpak is voor jouw bouwproject.

Neem contact op met onze experts en wij helpen je graag verder!

Deel Daksystemen in relatie tot gebruiksdaken: wat je nog niet wist