Het verschil tussen XPS en EPS isolatie

XPS en EPS zijn de meest gebruikte isolatiematerialen, maar hoe weet u nu zeker dat u de juiste keuze maakt? In dit artikel zetten we de verschillen tussen XPS en EPS isolatie op een rij!

Er bestaan verschillende soorten en typen isolatie om een dak, muur of vloer te isoleren. Zeker met de steeds strenger wordende regels van het Bouwbesluit, is het belangrijk dat u de juiste keuze maakt. Maar elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en kan op verschillende worden toegepast. Maar, wat zijn nu de verschillen tussen XPS en EPS? U leest het hier.

 

Wat is XPS-isolatie?

XPS (geëxtrudeerd polystyreen) isolatieplaten hebben een gesloten cellenstructuur met een vlak oppervlak. Dit maakt de platen extreem drukvast, isolerend en vochtwerend. XPS is het enige isolatiemateriaal dat in een omgekeerd dak systeem en ondergronds gebruikt mag worden. Bovendien zijn XPS-isolatieplaten makkelijk te plaatsen en irriteren ze de huid niet, zoals glaswol. Extra mooi is dat de isolatieplaten 100% recyclebaar zijn!

 

XPS-platen zijn beschikbaar in verschillende druksterktes, waardoor het isolatiemateriaal geschikt is voor talloze toepassingen. Zo zijn de XPS-platen met een hoge druksterkte bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor de isolatie van parkeerdaken en parkeergarages. De XPS 500 en XPS 700-platen van SOPREMA zijn in dat geval een goede optie. XPS gebruiken bij andere toepassingen?

Wat is EPS-isolatie?

EPS-isolatieplaten zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, beter bekend als piepschuim. Elke kubieke meter EPS-plaat bevat ongeveer 10 miljoen bolletjes of parels. Elke parel telt ongeveer 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. EPS bestaat qua volume dus slechts voor ongeveer 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Stilstaande lucht is de beste thermische isolator en dit maakt EPS uitstekend isolatiemateriaal. EPS is uitstekend geschikt voor verschillende toepassingen, zoals de thermische isolatie van daken, muren en vloeren en zijn verkrijgbaar met tandgroef en zonder. Het voordeel van het tand- en groefsysteem is een naadloze afwerking, waardoor koudebruggen voorkomen worden.

 

EPS is een relatief goedkope isolatie oplossing en wordt al meer dan vijftig jaar toegepast. EPS is meestal wit van kleur, maar ook beschikbaar in een grijze variant. Omdat EPS slechts uit één type materiaal bestaat, is deze makkelijk te recyclen!

XPS en EPS isolatie

Verschillen tussen XPS en EPS isolatie

Zowel EPS-isolatie als XPS-isolatie garanderen een uitstekende thermische weerstand. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen:

 

  1. Druksterkte: XPS heeft een hogere celdichtheid, waardoor het beschikbaar is in hogere druksterktes dan EPS.
  2. Waterdampdiffusieweerstand: de waterdampdiffusieweerstand van EPS bedraagt 30-70, terwijl die van XPS 80-250 bedraagt.
  3. Lucht- en vochtdoorlatend: EPS is iets meer lucht- en vochtdoorlatend, waarbij XPS beter resistent is tegen waterdamp. Voor de isolatie van vochtige plaatsen, zoals vloeren, kelders en funderingsmuren, kiest u daarom dus het beste voor XPS.

 

Heeft u nog vragen over de beste isolatie oplossing voor uw project? Neem dan contact op met één van onze experts of uw eigen accountmanager.

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje

← Vorige Volgende →