Het verschil tussen XPS en EPS isolatie

XPS en EPS zijn de meest gebruikte isolatiematerialen, maar hoe weet u wanneer wat het beste kiest? In dit artikel zetten we de verschillen tussen XPS en EPS isolatie op een rij! Er bestaan verschillende soorten en typen isolatie om een dak, muur of vloer te isoleren. Zeker met de steeds strenger wordende regels van het Bouwbesluit, is het belangrijk dat u de juiste keuze maakt. Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en kan op verschillende worden toegepast. Wat zijn dan de verschillen tussen XPS en EPS? U leest het hier.

 

Wat is XPS-isolatie?

XPS of geëxtrudeerd polystyreen is verkrijgbaar in de vorm van platte isolatieplaten. De isolatieplaten hebben een gesloten cellenstructuur met een vlak oppervlak. Dit maakt de platen extreem drukvast, isolerend en vochtwerend. XPS is het enige isolatiemateriaal dat in een omgekeerd daksysteem en ondergronds gebruikt mag worden. XPS-platen zijn beschikbaar in verschillende druksterktes, waardoor het isolatiemateriaal geschikt is voor talloze toepassingen. Zo zijn de XPS-platen met een hoge druksterkte bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor de isolatie van parkeerdaken en parkeergarages. De XPS 500 en XPS 700-platen van Soprema zijn in dat geval een goede optie.

 

Wat zijn de voordelen van XPS-isolatie?

XPS-platen zijn makkelijk te plaatsen en het materiaal is uitermate vochtwerend, waardoor het de enige isolatiesoort is die in een omgekeerd dak gebruikt mag worden. XPS kan ook onder de grond worden gebruikt, zoals voor de isolatie van funderingsmuren. Het is bovendien schimmelwerend, lichtgewicht en makkelijk op maat te snijden zonder dat u last krijgt van huidirritatie. Ten slotte is het materiaal ook 100% recyclebaar!

XPS en EPS isolatie

Wat is EPS-isolatie?

EPS-isolatieplaten zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, beter bekend als piepschuim. Elke kubieke meter EPS-plaat bevat ongeveer 10 miljoen bolletjes of parels. Elke parel telt ongeveer 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. EPS bestaat qua volume dus slechts voor ongeveer 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Stilstaande lucht is de beste thermische isolator en daardoor is EPS uitstekend isolatiemateriaal.

 

Er zijn drie soorten EPS:

  • Op maat gesneden platen zijn perfect geschikt voor de isolatie van platte daken.
  • Geperste platen in een mal.
  • Losse bolletjes als na-isolatie van spouwmuren.

Verschil tussen XPS en EPS isolatie

Zowel EPS-isolatie als XPS-isolatie garanderen een slechte thermische geleiding. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen:

  1. Druksterkte: XPS heeft een hogere celdichtheid, waardoor het beschikbaar is in hogere druksterktes dan EPS.
  1. Waterdampdiffusieweerstand: de waterdampdiffusieweerstand van EPS is 30-70, terwijl die van XPS 80-250 bedraagt.
  2. Lucht en vochtdoorlatend: EPS laat iets meer lucht en vocht door, terwijl XPS beter bestand is tegen waterdamp. Voor isolatie op vochtige plekken, zoals vloeren, kelders en funderingsmuren, is XPS daarom beter geschikt.

Heeft u nog vragen over de beste isolatieoplossing voor uw project? Neem dan contact op met één van onze experts of uw eigen accountmanager.

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje

Recente blog berichten