Het verschil tussen EPS en PUR isolatie?

Van glaswol tot schuimrubber: voor de isolatie van woningen bestaan eindeloos veel oplossingen. Twee van de populairste isolatiematerialen zijn EPS en PUR. Maar wat zijn nu de verschillen? En wanneer gebruikt u PUR of juist EPS voor uw project? In dit artikel leggen we het u uit!

 

PUR isolatie: licht in gewicht en veelzijdig toepasbaar

PUR (polyurethaan) en PIR (polyisocyanuraat) zijn samengesteld uit kleine cellen die een gas bevatten met een lage thermische geleidbaarheid. Dankzij die unieke structuur zijn PUR en PIR twee van de meest efficiënte isolatiematerialen op markt. Ze zijn populair vanwege de optimale verhouding tussen zijn thermische prestaties en compactheid. Zo kunt u met een dunnere isolatielaag een even goede isolatiewaarde bereiken.

 

PUR en PIR isolatieplaten zijn veelzijdig toe te passen in muren , vloeren, platte en schuine daken. SOPREMA heeft verschillende PUR-platen in het assortiment, maar dit zijn de drie meest verkochte:

 

  • SIS REVE SI: thermische isolatie in verticale of schuine voorzetwanden bij nieuwbouw en renovatie. Op de isolatieplaat zit meteen ook een gipsplaat bevestigd.
  • SOPRATHERM ALU: isolatiemateriaal met hoge thermische weerstand. Geschikt voor isolatie van vloeren, spouwmuren en binnenmuren.
  • EFIGREEN ITE: thermische isolatieplaat die aan beide zijden bekleed is met een gewafelde aluminiumfolie. Hierdoor heeft  het materiaal een hogere brandclassificatie. Aangeraden voor het isoleren van gevels aan de buitenzijde.

 verschil EPS en PUR isolatie

EPS isolatie: betaalbaar en recyclebaar

EPS (geëxpandeerd polystyreen) – ook bekend als piepschuim – is een meestal witte, soms grijze, kunststof. De isolatieplaten zijn licht, makkelijk te verwerken, ongevoelig voor vocht en schimmel én 100% recyclebaar. EPS-isolatieplaten worden meestal toegepast bij platte daken, maar worden ook vaak gebruikt voor vloeren en muren. EPS wordt al meer dan vijftig jaar gebruikt als isolatiemateriaal, en dat is niet vreemd, want het is een prima warmte-isolator voor een zeer gunstige prijs.

 

Welke isolatie bij uw project past?

Zeker weten dat u de juiste keuze maakt en dat u voldoet aan de regels van het Bouwbesluit? Wij geven u graag advies! Neem contact op.

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje