Circulair bouwen? Het kan met XPS-isolatie

Circulair bouwen krijgt steeds meer aandacht. Toch is het bij velen onduidelijk wat dit begrip precies inhoudt. Welke materialen horen er op een circulaire bouwplaats? Aan welke voorwaarden moet het isolatiemateriaal voldoen? En welk type isolatie is dan geschikt? In dit artikel vertellen we u waarom XPS-isolatie een uitstekende keuze is wanneer u wilt inzetten op circulaire bouw.

 

Materialen bij circulaire bouw

Wanneer u circulair bouwt, moeten alle materialen – tot zelfs de kleinste componenten – een traceerbare herkomst hebben. Daarnaast moeten ze na gebruik, wanneer het gebouw wordt afgebroken dus, volledig van elkaar gescheiden kunnen worden om een nieuwe bestemming te krijgen. De producten kunnen dan weer in de productiecyclus terechtkomen of hergebruikt worden bij een nieuw bouwproject. Het is logisch dat niet ieder materiaal daarvoor geschikt is.

 

XPS-isolatie past zeker

Wanneer u op zoek bent naar geschikte bouwmaterialen voor een circulair project, moet u met verschillende factoren rekening houden. Dat geldt ook bij de keuze van een isolatiemateriaal. XPS is dan een goede optie en voldoet aan alle voorwaarden. Dit sterke materiaal heeft de volgende eigenschappen die perfect passen bij een circulair gebouw:

 

  • Dankzij zijn hoge druksterkte en maatvastheid heeft XPS een zeer lange levensduur. Bovendien is het materiaal vocht- en rotbestendig.
  • SOPREMA produceert XPS-isolatie met een klimaatvriendelijke CO2-technologie.
  • Onze XPS wordt vlak over de grens gemaakt, in de fabriek op de Ambior-site in het Belgische Tongeren.
  • XPS kan aan het einde van zijn levensloop zonder problemen en volledig gerecycled
  • Zowel bij de plaatsing als bij de sloop komen er geen giftige of schadelijke stoffen vrij uit de XPS-platen. Het materiaal irriteert niet aan de ogen, huid of slijmvliezen.
  • Soprema doet ook aan upcycling: we recyclen EPS tot XPS en maken er een kwalitatief isolatiemateriaal van.

 

xps isolatie

 

Eén ding is zeker: met XPS zet u een stap in de goede richting naar een circulaire én groene economie!

Wilt u meer weten over de bijzondere eigenschappen van dit materiaal? Neem dan contact op met onze productspecialisten. Zij beantwoorden vrijblijvend al uw vragen. Of lees verder over circulariteit in ons blog over circulair bouwen met reclaimed hout.