Broek uit voor een beter klimaat

In de hoek van zowat elke kledingkast ligt het juiste materiaal waarmee je een bijdrage kunt leveren aan een betere leefomgeving. Ecologie en klimaat liggen SOPREMA na aan het hart en dankzij die focus is er nu Pavatextil P. Het is een veelzijdige isolatie uit gerecycleerd katoen, met name jeans. Met de lancering van dit gloednieuwe en revolutionaire materiaal herbevestigt SOPREMA zijn rol als koploper en gangmaker in de sector van waterdichtings- en isolatieoplossingen.

 

Circulair bouwen, waarbij afval gerecycled wordt en zo opnieuw de grondstof wordt van een hoogwaardig product, is een van de leidende en milieuvriendelijke principes die SOPREMA hoog in het vaandel draagt. Die focus maakt dat de fabrikant van bouwoplossingen met hoofdkantoor in IJlst een pionier is in het bedenken, ontwikkelen en produceren van écht duurzame producten die geregeld ecologische innovaties op de markt brengt. Die gedrevenheid loont, bewijst de allernieuwste duurzame blikvanger van SOPREMA: Pavatextil P. En het leuke is: iedereen die zijn kledingkast opruimt, kan een bijdrage leveren.

 

Zeg niet langer ‘tot op de draad versleten’

Amerikaanse goudzoekers waren gek op jeans, de sterkste broeken die ze konden vinden. De toen al legendarisch lange levensduur van de stof krijgt nu een verrassend verlengstuk. Vergeet de uitdrukking ‘tot op de draad versleten’, denk ‘de grondstof van iets nieuws’. Jeans hoort niet in de verbrandingsoven thuis. De supersterke stof krijgt een tweede leven als isolatiemateriaal. Dat is alvast wat SOPREMA doet met een innovatief procedé, en het resultaat is verbluffend.

Pavatextil P is een isolatiemateriaal uit gerecycled katoen (voornamelijk jeans) en bezit uitzonderlijke kwaliteiten. Ingezameld katoen en jeans worden geselecteerd, uitgerafeld en hergebruikt in een ecologisch geoptimaliseerd productieproces waarbij zoveel mogelijk hernieuwbare energiebronnen worden benut.

 

broek uit voor een beter klimaat

 

Extra leefcomfort

De hergebruikte katoenvezels worden verwerkt tot erg zachte isolatieplaten die het in de winter gezellig warm houden en in de zomer lekker fris. Dat zie je ook terug in de energierekening. Pavatextil P gunt ook de geest extra rust dankzij zijn sterke prestaties op vlak van akoestische isolatie. Bovendien zorgt het hoogrenderende materiaal voor meer leefcomfort, want het is gezond, comfortabel en duurzaam. Met zijn klasse A+ voor uitstoot van vluchtige volatiele stoffen (VOS) draagt de isolatie bij aan de luchtkwaliteit.

 

Langdurige prestaties

Pavatextil P is trouwens een plezier om mee te werken: het materiaal is licht en flexibel, is eenvoudig en gemakkelijk te versnijden. Het laat zich in een handomdraai plaatsen tussen dakbinten, op de plankevvnvloer of tegen muren en schotten. Dikke lagen aanbrengen, is geen enkel probleem.

Het tweede leven van de jeans is lang niet van korte duur. De tijd heeft nauwelijks invloed op de initiële dikte en de isolerende kracht van Pavatextil P, waardoor zijn prestaties langdurig gegarandeerd zijn. Wie zijn broek uitdoet voor een beter klimaat, staat dus niet snel in de kou.