Alles over het gebruik van houtvezelisolatie in muren

Het aanbod isolatiematerialen op de bouwmarkt is zeer uitgebreid en bovendien komen er jaarlijks nieuwe innovaties bij. Maar welk systeem is nu het meest geschikt voor jouw project? Als experts in waterdichting en isolatie zoeken we graag mee naar de beste oplossing op maat. Vandaag vertellen we je alles over het gebruik van houtvezelisolatie in muren – de duurzaamste oplossing van dit moment.

Waarom ook jij houtvezelisolatie van Pavatex in je muur wilt

De natuurlijke houtvezelisolatie van Pavatex biedt enorm veel voordelen. Zo is het product gemaakt van duurzame, natuurlijke grondstoffen en kan het ook nog eens volledig gerecycled worden. Houtvezelisolatie is dus uitermate geschikt voor circulair bouwen

 

Daarnaast is houtvezelisolatie waterbestendig, brandveilig en dampdoorlatend. Het isolatiemateriaal is dik en sterk en heeft een hoge isolatiewaarde (lambdawaarden 0,036 w/mK tot 0,047 w/mK). De natuurlijke isolatie uit houtvezels van Pavatex biedt een circulaire oplossing voor zowel thermische als akoestische problemen en zorgt voor een aanzienlijke vermindering van contactgeluiden. Dit maakt houtvezelisolatie uitermate geschikt voor de isolatie van zowel binnen- als buitenmuren

Muren langs de binnenzijde isoleren met houtvezelisolatie van Pavatex

De hoge isolatiewaarden van houtvezelisolatie zorgen in de winter voor een forse daling op de energiekosten. Houtvezelisolatie van Pavatex voor binnenmuren wordt vaak gebruik in oude huizen en monumentale panden die niet (goed) geïsoleerd zijn. Het damp-open karakter van Pavatex-platen komt in dit soort gebouwen goed van pas: dankzij deze isolatieplaten wordt de vochtbalans niet verstoord en drogen de oude houten balken niet uit. De isolatieplaten zorgen eveneens voor een aangenaam binnenklimaat. 

 

De isolatieplaten van Pavatex, zoals Pavanatur TG en Pavandentro Light, zijn compatibel met de meest gangbare pleistersoorten en zijn daarom ideaal geschikt voor de binnenafwerking van muren. Pavanatur TG is een binnenafwerkingsplaat van handig formaat dat bepleisterbaar is met kalk- en leempleisters. Na het gebruik van een geschikte damp-open stucwerk kan de wand afgewerkt worden naar keuze. 

Muren langs de buitenzijde isoleren met houtvezelisolatie van Pavatex

Isolatiematerialen afstemmen op de gevelafwerking is een must. Daarbij is het belangrijk om op zoek te gaan naar een type isolatiemateriaal dat compatibel is met de bepleistering. Bovendien is het van belang om de gewenste gevelisolatie en -afwerking af te stemmen op het type gevel (bijvoorbeeld houtskelet, CLT CrossLaminated Timber of metselwerk). Gevels afwerken met bepleistering is vaak een budgetvriendelijke keuze, maar de afwerkingsmogelijkheden zijn eindeloos. 

 

Het houtskelet is de meest gebruikte opbouw voor houtvezelisolatie. Hierbij wordt het bouwframe opgevuld met de flexibele houtvezelisolatie van Pavaflex. Het is hierbij heel belangrijk dat de houtvezelisolatie precies tussen de stijlen inpast: hoe beter deze aansluit, hoe beter de houtvezelisolatie zijn werk kan doen. 

 

De verwerking van Pavaflex houtvezelisolatie is vrij eenvoudig: alle stukken houtvezel kunnen netjes recht gezaagd worden met een specifieke zaag. Omdat houtvezelisolatie een uiterst natuurlijk materiaal is die heel weinig toevoegingen bevat, jeukt het materiaal niet en komen er tijdens het verwerken van houtvezelisolatie ook geen gevaarlijke stoffen vrij.

 

In 90% van de gevallen wordt de Pavaflex houtvezelisolatie vervolgens afgewerkt met een harde persingplaat die aan de buitenkant er tegenaan wordt gezet, zoals de diffusie-open en waterkerende isolatiepanelen van Isolair. Deze panelen kunnen vervolgens afgewerkt worden met steenstrips of stucpleister.

Pavatex houtvezelisolatie bij Soprema Nederland

 
Wil je meer weten over het isoleren van binnen- of buitenmuren met houtvezelisolatie? Neem dan vrijblijvend contact op met onze experts: zij helpen je graag!