De belangrijkste kenmerken van Pavatex houtvezelisolatie

Het gebruik van natuurlijke isolatie is aan een opmars bezig. Logisch, want deze materialen bieden tal van voordelen. Maak kennis met Pavatex, een compleet scala aan natuurlijke isolatiematerialen van Soprema, en ontdek de belangrijkste kenmerken van Pavatex houtvezelisolatie. 

Natuurlijke isolatie – What’s in the name? 

Natuurlijke isolatie wordt vervaardigd op basis van honderd procent natuurlijke materialen zoals houtvezels, vlas, hennep, schapenwol, kurk, enz. Deze isolatiematerialen bieden belangrijke voordelen in vergelijking met de bekende traditionele isolatiematerialen. Je kunt er bovenal beter en gezonder mee isoleren. Natuurlijk isoleren betekent dus ook kwalitatief én duurzaam isoleren.

Waarom kiezen voor houtvezelisolatie

Eén van de hoogwaardige natuurlijke isolatiematerialen op de markt is houtvezelisolatie. Houtvezelisolatie is 100% natuurlijk en gemaakt van restanten houtsnippers. Het natuurlijk isolatiemateriaal op basis van houtvezel kan zowel in de vloer, op het dak als in de wand gebruikt worden.

In de basis is duurzaamheid natuurlijk het doel van elk isolatiemateriaal. Door het beter isoleren van gebouwen is minder energie nodig om ze te verwarmen. Maar een dubbele slag maak je natuurlijk als het isolatiemateriaal waarmee je isoleert ook bestaat uit duurzame grondstoffen op een duurzame wijze geproduceerd. Daarnaast levert isolatiemateriaal op basis van houtvezel unieke prestaties en kiezen we bij Soprema enkel voor Pavatex

De belangrijkste kenmerken van Pavatex houtvezelisolatie 

De belangrijkste kenmerken van houtvezelisolatie zijn: 

1. Houtvezelisolatie is milieuvriendelijk.

Houtvezelisolatie bestaat uit natuurlijke stoffen en wordt duurzaam geproduceerd. De isolatiesoort van Pavatex wordt enkel gemaakt van resthout en is 100% recyclebaar. Soprema gebruikt uit principe geen bewust gekapt hout, maar alleen restanten houtsnippers van zagerijen die hout uit duurzame bosbouw gebruiken. Voor onze houtvezelisolatie wordt dus geen enkele boom gekapt en we zorgen dat er geen materiaal verloren gaat. Doordat het een natuurlijk product is bevat houtvezelisolatie geen toevoegingen en komen er ook geen schadelijke stoffen vrij bij het verwerken ervan. 

2. Houtvezelisolatie biedt een uitstekende thermische isolatie. 

Isolatiematerialen op basis van houtvezel hebben net als hout een van nature hoge isolatiewaarde (lambdawaarden 0,036 w/mK tot 0,047 w/mK). Dat zorgt ervoor dat je in de winter heel wat minder zal betalen voor je energiefactuur. In de zomer geniet je dan weer van de hoge warmte-opslagcapaciteit van dit materiaal. Hierdoor zal de hitte je kamer niet bereiken en zal het isolatiemateriaal zijn warmte ‘s nachts opnieuw aan de buitenlucht afgeven.

3. Houtvezelisolatie biedt een uitstekende akoestische isolatie.

Door het hoge gewicht van houtvezelisolatie en de poreuze structuur realiseert houtvezelisolatie niet alleen een veel betere thermische isolatie – door warmte binnen te houden en kou buiten – maar zorgt het isolatiemateriaal ook voor een uitstekende akoestische isolatie. Het natuurlijke materiaal biedt een uitstekende geluidsdemping.

4. Houtvezelisolatie is brandveilig.

De houtvezelisolatie van Pavatex werkt brandvertragend en heeft brandklasse E. Bij brand vormt zich een gecarboniseerde laag op de oppervlakte van de Pavatex-panelen. Door deze laag zijn de panelen zeer stabiel en beletten ze dat zuurstof doordringt en zo het vuur aanwakkert of verspreidt. 

5. Houtvezelisolatie is damp-open.

Houtvezelisolatie kan vocht opnemen uit de lucht en later weer afstaan, dus er kan damp-open mee gebouwd worden. Dat wil zeggen dat de bouwschil langs de binnenzijde niet hoeft worden afgesloten met een dampdicht scherm. Over het isolatiemateriaal hoeft geen plasticfolie meer te worden aangebracht, en er is geen risico op schimmelvorming door vastgehouden condenswater.

Pavatex houtvezelisolatie bij Soprema Nederland 

Bij Soprema Nederland kiezen wij immer voor houtvezelisolatie van Pavatex. Kort samengevat is dit isolatiemateriaal op basis van houtvezel altijd duurzaam geproduceerd uit natuurlijke grondstoffen. Het beschermt uitermate goed tegen kou, hitte, geluid en brand. Het reguleert de vochtbalans en het behoudt al deze eigenschappen op langere termijn én beter dan veel bestaande isolatiematerialen. Daarbij is het gemakkelijker en gezonder te verwerken voor de aannemer en na gebruik volledig recyclebaar.