Hoe voorkomt u problemen met dakdetails op platte daken?

Een bitumineus plat dak wordt steeds vaker onderbroken door dakdetails zoals koepels, opstanden, dakrandprofielen, ... Er wordt te weinig aandacht geschonken aan die gevoelige plekken en dat zorgt later voor problemen. Pas wanneer er lekkages ontstaan, wordt er ingegrepen, terwijl zulke beschadigingen eigenlijk kunnen voorkomen worden. Wij raden aan om al in de ontwerpfase rekening te houden met dakdetails. In dit artikel leest u hoe u uitvoeringsdetails op platte daken het beste aanpakt.

 

Problemen met dakdetails op platte daken

Bij dakdetails gaat het om alle aansluitingen en afwerkingen op een plat dak. Aannemers en dakdekkers worden vaak geconfronteerd met de complexiteit van deze details. Ze zijn namelijk moeilijk om af te dichten met bitumineuze of kunststof membranen en moeten vaak vuurvrij worden uitgevoerd. Eigenlijk moeten architecten al rekening houden met zulke details bij het voorontwerp. Ze zorgen dan bijvoorbeeld voor minimaal 20 cm vrije ruimte rondom de dakdetails. Dakdekkers kunnen voor alle moeilijke detailleringen gebruikmaken van vloeibare afdichting zoals Alsan Flashing Jardin, wat in combinatie met groendaken bovendien wortelwerend werkt.

 

Verenigbaarheid van materialen

Een belangrijk aandachtspunt is de aansluiting van bitumen dakbanen op andere elementen. Aangezien er verschillende materialen worden gebruikt, moet u vooral bij renovaties letten op de verenigbaarheid van alle materialen. Bitumen onderling combineren lukt perfect. Maar bitumen in combinatie met kunststof vraagt soms om andere verbindingstechnieken. Voor complexe verbindingen gebruikt u het best vloeibare harsen van ALSAN.

 dakdetails plat dak

Verschillende details vragen om verschillende aanpakken

Bij de afdichting van opstanden en dorpels is een verhoging van minstens 15 cm ten opzichte van het niveau van het afgewerkte dakvlak aan te raden. Bij dakrandprofielen en muurkappen moet u er dan weer zorgen dat de draagconstructie voldoende bewegingsvoegen heeft. Die zaken moet de architect al opnemen in het ontwerp. Ook zelfklevende bitumen kan een goede oplossing bieden voor het waterdicht maken van dakdetails.

 

De taak van de architect

De architect houdt bij voorkeur al in de ontwerpfase rekening met het uitwerken van dakdetails, zodat een correcte afdichting mogelijk is. Het is belangrijk om het esthetische aspect niet altijd voorop te stellen. Kies liever voor een degelijke oplossing en vermijd zo latere problemen en lekkages.

Wilt u alles leren over de kwalitatieve afdichting van dakdetails? Volg een opleiding in ons trainingscentrum. Schrijf u nu alvast in!

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje