Hoe herstel of vervang je bitumineuze dakbedekking?

Bitumineuze dakbedekking is een product dat bekendstaat om zijn lange levensduur. Om het meeste uit een bitumineuze dakbedekking te halen, moet de bitumen goed aangebracht worden, goed onderhouden worden én tijdig gerepareerd worden. Maar wanneer kom je weg met een kleine reparatie bij de klant en wanneer is je dakbedekking echt aan vervanging toe? Je leest hier alles over het herstellen of vervangen van bitumineuze dakbedekking?

Jaarlijkse dakinspectie

Na het aanbrengen van bitumen dakbedekking is het uitermate belangrijk dat het dak goed onderhouden wordt. Wij gaven al eens zeven tips voor het beste onderhoud van je bitumen dak, waarvan de belangrijkste tip is dat je minimaal één keer per jaar een dakinspectie dient uit te voeren. Zo signaleer je eventuele kritieke plekjes tijdig en kun je de bitumineuze dakbedekking herstellen voordat de beschadiging erger wordt. Informeer de klant hierover, zodat je na het aanbrengen van het materiaal jaarlijks het dak kunt inspecteren. Kijk wanneer je het dak op gaat vooral goed naar de details: afvoeren, dakranden, lichtkoepels, etc.

Bitumineuze dakbedekking tijdig herstellen

Des te eerder je bitumineuze dakbedekking van de klant herstelt, des te langer het geheel meegaat. Voorbeelden van kritieke plekjes op bitumen dakbedekking zijn craquelé in het uitgelopen bitumen, scheuren in het lood, vochtbobbeltjes (pimpling), kale plekken in de dakbedekking en overlappen die loslaten. Scheuren of blazen in bitumen dakbedekking zijn heel eenvoudig te repareren. Wanneer je ze echter negeert, zullen ze snel erger worden met lekkage als gevolg.

Benodigdheden reparatie bitumineuze dakbedekking

Om bitumineuze dakbedekking te herstellen in geval van scheuren, blazen of kale plekken heb je als dakdekker niet veel nodig:

  • (Harde) borstel / bezem
  • Stanleymes 
  • Plamuurmes
  • Bitumen dakbedekking (APP/SBS, afhankelijk van de toplaag)

Gebruik als je het dak op gaat een stabiele ladder die minimaal één meter boven het dak uitkomt en draag stevige schoenen en werkhandschoenen voor een betere grip. Boven de 2,5 meter dien je altijd de juiste veiligheidsmaatregelen te hanteren.

Hoe herstel je bitumineuze dakbedekking??

Heb je tijdens de dakinspectie kritieke plekjes gesignaleerd? Dan is het tijd om de bitumineuze dakbedekking te herstellen voordat de beschadiging erger wordt. Wij leggen in drie stappen uit hoe je dit doet en maken daarbij onderscheid in het herstellen van het dak bij kleine scheurtjes, blaasjes en plooien.

1. Het dak schoonmaken

Maak allereerst de beschadigde plek op het dak goed schoon. Dit doe je met een harde borstel of bezem. Zorg er ook altijd voor dat het dak rondom de beschadiging kurkdroog is.

2. Het dak repareren

Het dak repareren kan op verschillende manieren. Scheuren kun je verder openmaken en binnenin goed drogen. Plooien en blazen moet je daarentegen kruisvormig opensnijden. Vouw de vier punten naar buiten en zorg dat de ondergrond goed droog en schoon is.

  1. De reparatie van scheuren

  2. De reparatie van blazen

  3. De reparatie van plooien

Scheuren. Bij een scheur in je dakbedekking heb je te weinig materiaal. Hierbij leg je eerst een nieuwe strook bitumendakbedekking groter dan 10 cm rondom de scheur. Vervolgens maak je een reparatiestuk van minimaal 50 cm breed die je volledig verkleefd met de brander aanbrengt over de losse strook.

Blazen. Blazen ontstaan door lucht- of vochtinsluiting. Om blazen te repareren, snijd je de blaas kruislings open, zodat de lucht en het vocht eruit verdampen. De losgesneden stukjes brand je vast. Vervolgens maak je een reparatiestuk van 15 cm groter dan de blaas die je volledig verkleefd met de brander aanbrengt.

Plooien. Een plooi ontstaat door werking van de ondergrond of onderconstructie. Om een plooi te repareren, snijd je deze eerst open. Onderzoek waardoor de plooi ontstaan is. Dit meld je in je rapport. Vul dat wat je hebt weggesneden in met een nieuwe strook, zodat je de verdieping weghaalt. Vervolgens maak je een reparatiestuk van 15 cm groter dan de weggesneden plooi die je volledig verkleefd met de brander aanbrengt.

3. Het dak controleren

Controleer als je klaar bent of het regenwater wel goed wegloopt en check of de regenpijp en de goten schoon zijn. Let bij afvoeren extra op verkleving op de plakplaat. Is alles schoon? Dan is het dak gerepareerd!.

Oppervlakteverbetering bitumen dakbedekking

Alle bovenliggende handelingen vallen onder het kopje reparatieonderhoud, waarbij kleine scheurtjes, blaasjes of plooien dus gerepareerd worden. Naast reparatieonderhoud kan een bitumen dakbedekking ook nog overlaagd worden. In dit geval spreken we van oppervlakteverbetering: de bestaande dakbedekking wordt gebruikt als onderlaag voor een nieuwe toplaag.

Wanneer de bestaande dakbedekking niet meer kan worden gebruikt als onderlaag is er aanvullend onderhoud nodig. Hierbij breng je een nieuwe onderlaag aan op de bestaande dakbedekking – deze heeft nu geen functie meer – waarna je er een nieuwe toplaag op verkleeft.

Complete dakrenovatie

Is je eerste laag bitumineuze dakbedekking al vaak gerepareerd en ligt er zelfs al een tweede laag overeen? Bobbelt het op meerdere plekken en is het duidelijk dat er veel vocht onder zit? Dan wordt het echt tijd om de bitumineuze dakbedekking te vervangen. In dit geval moet de gehele dakbedekking verwijderd worden en opnieuw geplaatst worden – inclusief eventuele isolatie, onderlaag en toplaag. Daarna dient er een geheel nieuwe dakbedekkingsconstructie aangebracht te worden. In dit geval spreek je van een complete dakrenovatie.

Conclusie

Bitumen dakbedekking biedt een heleboel voordelen, waaronder de lange levensduur. Wanneer je dit kwalitatieve dakbedekkingsmateriaal goed aanbrengt, onderhoudt en tijdig repareert, gaat het soms wel meer dan 25 jaar mee. Bitumineuze dakbedekking repareren en herstellen kan op verschillende manieren, afhankelijk van het type beschadiging. Controleer goed alle mogelijkheden voordat je voor een complete dakrenovatie kiest.