De verschillende toepassingen van bitumen dakbedekking

Bitumen of dakleer? Zijn er verschillen? En wat zijn de verschillende toepassingen van bitumen dakbedekking of dakleer? Deze vragen worden in dit artikel uitgebreid beantwoord. Ook gaan we in op het ontstaan van dakleer of bitumen en hoe je deze bevestigt.

Het ontstaan van dakleer

De tijd van rieten daken is al een tijdje voorbij. Mede door het grote brandgevaar ging men op zoek naar een andere veiligere oplossing. Sinds de jaren ‘70 is bitumen dakbedekking de meest toegepaste dakbedekking in Nederland. Dakleer en bitumen zijn twee verschillende termen die hetzelfde betekenen: dakleer is dakbedekking in de volksmond. Professionele dakdekkers gebruiken liever de term bitumineuze dakbedekking.

Bitumen: geschikt voor bijna elk type dak

Dakleer of bitumen is een dakbedekkingsmateriaal dat bestaat uit elastomeerbitumen of plastomeerbitumen. Dit materiaal leent zich uitstekend voor de waterdichting van daken. Bitumen, zoals SBS of APP, is al jaren de meest toegepaste oplossing voor het bedekken van daken. Het materiaal wordt het meest gebruikt voor platte en licht hellende daken, maar de bitumineuze dakbedekking van Soprema is geschikt voor bijna elk type dak. 

Verschillende soorten bitumen dakbedekking

Ze passeerden al even de revue: SBS- en APP-bitumen. Beide zijn kunststoffen die kwalitatief gelijkwaardig zijn. APP is uv-bestendig en vereist geen beschermende ballastlaag; SBS is niet bestand tegen uv-stralen waardoor een extra schutlaag nodig is. SBS kleeft daarentegen wel beter dan APP, is soepeler en kan daardoor beter tegen temperatuurschommelingen. 

Naast APP- en SBS-bitumen biedt Soprema ook zelfklevend bitumen en geoxideerd bitumen wordt alleen gebruikt voor onderlagen, aangezien het materiaal niet uv-bestendig is. Met de vele andere producten van Soprema die vallen onder het kopje Toebehoren waterdichting zorg je voor een mooie afwerking van de dakdetails en dakrand.

De standaardkleur van dakleer is zwart, maar bitumen afwerking is ook beschikbaar in diverse andere kleuren, zoals rood, blauw, bruin en wit. Wit is de populairste kleur, aangezien de zon gereflecteerd wordt door wit, en het dak zo koeler blijft op warme dagen. 

De verschillende toepassingen van dakleer

Dakleer of bitumen wordt geleverd op rollen. Deze bitumen dakbanen worden uitgerold op het dak en vervolgens in één of meerdere lagen aangebracht. Dit kan door middel van branden of lijmen. Dankzij de veelzijdigheid van bitumen wordt de dakbedekking niet alleen op platte daken gebruikt, maar ook voor brugdekken, parkeerplaatsen en parkeerdaken, funderingsmuren, geïsoleerde balkons, terrassen en galerijen en zelfs groendaken. 

Lijmen of branden?

Voor zowel het lijmen als branden van dakleer heeft Soprema een uitgebreid aanbod aan dampremmende lagen, gemodificeerde toplagen, onderlagen, tussenlagen, beschermingslagen en bijbehorende primers en benodigdheden. Alle materialen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afwerkingen.

Het aanbrengen van bitumen

Bitumen aanbrengen kan op verschillende manieren. Wanneer je voor bitumen dakbedekking kiest, heb je keuze uit meerdere dakbedekkingssystemen:

1. Losliggende systemen met ballast

Bij losliggende systemen met ballast worden bitumineuze membranen los op de ondergrond gelegd in een tweelaags systeem; de bitumen dakbedekking wordt hierbij op de onderlaag gebrand. Daarna volgt er een extra ballastlaag om het geheel te beschermen. Deze bestaat vaak uit een laag grind of tegels.

2. Mechanisch bevestigde bitumen

Bij mechanisch bevestigde bitumen wordt er eerst een onderlaag geplaatst. Deze wordt vastgezet met schroeven. De toplaag bitumen wordt vervolgens op de onderlaag gebrand. Dit is de meest gekozen methode op platte daken in Nederland. Dakleer branden is goedkoper dan lijmen, maar brengt wel meer risico’s met zich mee, zoals blaasvorming. 

3. Gedeeltelijk gekleefde bitumen

Bij gedeeltelijk gekleefde bitumen wordt de onderlaag (deels) bevestigd met koudlijm. De bitumen dakbanen worden streepsgewijs geplaatst op het platte dak. Doordat het bitumen niet volledig hecht op de ondergrond, wordt vochtophoping onder je bitumen dakbedekking voorkomen. 

4. 100% zelfklevende bitumen

De naam zegt het al: bij zelfklevende bitumen worden de bitumen dakbanen 100% vastgehecht aan de ondergrond en is koudlijm of branden niet nodig. Deze methode is het meest geschikt om dakdetails vlamvrij af te werken volgens de NEN6050 en wanneer mechanisch bevestigen bijvoorbeeld niet mogelijk is. Bij zelfklevend dakleer worden alleen de overlappen van de rollen gelast met hete lucht. 

Dakleer: duurzaam, waterdicht en kwaliteitsvol 

Mits op de juiste manier aangebracht en onderhouden, is bitumen een duurzaam, waterdicht en kwaliteitsvol product dat minimaal 25 jaar meegaat. Wil je graag zeker weten voor welk bitumensoort je moet kiezen en hoe je deze het beste kunt aanbrengen? Neem dan gerust contact met ons op: onze experts helpen je graag!