Een van de vele voordelen van bitumen is de duurzaamheid van het materiaal. Zo hebben bitumineuze membranen op platte daken een bewezen levensduur van 25 jaar en meer. De veroudering van de waterdichting kunt u zelfs afremmen met periodiek onderhoud en renovatiewerkzaamheden. Een dakinspectie op regelmatige basis is daarvoor nodig, net als tijdig ingrijpen bij slijtage. Maar al te vaak worden gebreken zoals blazen, scheuren of plooien te lang genegeerd of slechts oppervlakkig opgelapt. Een grondige restauratie – zoals het hoort – is echter belangrijk om verdere schade aan het dak en de onderliggende constructie te voorkomen. Hier leest u meer over het herstellen van dakbedekking op platte daken. 

Beter voorkomen dan …

Een lek is vaak het gevolg van een gebrekkig onderhoud, waardoor mossen en andere planten vrij spel krijgen. Veel particulieren gaan zelf aan de slag met bleek of een hogedrukreiniger om vuil en algen te verwijderen, maar deze agressieve reinigingsmethode geeft nóg meer kans op beschadiging. 

Daarnaast wordt de dakbedekking blootgesteld aan alle weersinvloedenUV-stralen, licht en warmte van de zon, kou, water, ijs, sneeuw, … De natuurelementen kunnen grote temperatuurschokken opleveren. Dankzij gemodificeerde bitumen is de dakbedekking bestand tegen deze stressmomenten.

Een periodieke inspectie van het platte dak is belangrijk. Neem een keer per jaar een kijkje op het dak en let vooral op plas- en blaasvorming, loszittende dakbedekking, scheuren en plooien. Besteed extra aandacht aan dakdetails zoals koepels, opstanden en profielen. Die zijn namelijk extra gevoelig voor gebreken. Verwijder regelmatig afgevallen bladeren van uw dak.

De dakbedekking plaatselijk herstellen

Vertoont de waterdichting onvolkomenheden? Dan kunt u die plaatselijk herstellen, als het dak er niet te erg aan toe is. 

Uiteraard moet u altijd in droge omstandigheden dakbedekking repareren. Scheuren kunt u verder openmaken en binnenin goed drogen. Blazen moet u daarentegen kruisvormig opensnijden. Let er zeker op dat de onderste laag schoon en kurkdroog is! Las de stukken opnieuw vast aan de onderlaag. Breng bij minerale ondegronden een primer zoals AQUADERE aan op de dichtgelaste blaas met een borstel. Vervolgens kunt u een nieuwe strook van de toplaag aanbrengen met de brander. U kunt ook de primer overslaan wanneer u de onderlaag op de juiste wijze kunt verwarmen. Dan kunt u de insnijding overlagen met een stuk dakbedekking dat 150 mm groter is. Bij kale APP-toplagen gebruik je geen primer.

Een bitumineus dak overlagen

Wanneer het dak te veel schade vertoont, is plaatselijk herstellen geen goed idee. In dat geval is een volledig nieuwe laag waterdichting de beste oplossing. Breng eerst een primer zoals AQUADERE aan en gebruik onze SOPRALENE OPTIMA VENTI 4 C3 FR om de oude onderlaag te overlagen. Dankzij het ingebouwde dampdruk- en spanningsverdelende systeem voorkomt u latere blaasvorming. Deze rol mag slechts deels geplakt worden met de brander, zodat de eventuele onderliggende damp zich gelijkmatig kan verdelen. 

 

Heeft u nog vragen over het herstellen van daken? Of heeft u interesse in een dakinspectie door SOPREMA? Neem dan zeker vrijblijvend contact met ons op!