Zeven tips voor het beste onderhoud van je bitumen dak

Wanneer je bitumen goed onderhoudt, gaat je dakbedekking minimaal 25 jaar mee. Mede dankzij deze lange levensduur, de duurzaamheid van het product en de relatief lage kostprijs is bitumen al jarenlang een van de meest gebruikte soorten dakbedekking. Maar hoe onderhoud je je bitumen dak? Lees onze zeven tips voor het beste onderhoud van je bitumen dak en profiteer zo lang mogelijk van alle voordelen van bitumen! 

Bitumen goed aanbrengen voor een lange levensduur

Het op de juiste wijze aanbrengen van bitumen is de basis van een lange levensduur van het product. Dit begint bij de keuze van het dakbedekkingssysteem en de bevestiging; bitumen kent verschillende toepassingen. Zo kun je kiezen voor (gedeeltelijk) gekleefde bitumen, 100% zelfklevende bitumen, mechanisch bevestigde bitumen of losliggende systemen met ballast, afhankelijk van de ondergrond. En kies je SBS- of APP-bitumen? Vervolgens ga je het bitumen (deels) lijmen of branden

Bitumen aanbrengen is niet eenvoudig. Het is dan ook uiterst belangrijk dat je bovenstaande stappen eerst goed doorloopt voordat je aan de slag gaat met bitumen. Informeer bij twijfel altijd bij een van onze experts over het juiste materiaal, de juiste ondergrond en de juiste werkwijze voor het aanbrengen van bitumen. 

Hoe onderhoud je bitumen?

Je hebt de bitumen dakbedekking aangebracht. Maar wat nu? 

1. Doe een dakinspectie

Een goed onderhoud van je dak is uitermate belangrijk voor het behoud van je dak. Wij raden je dan ook aan om minimaal één keer per jaar – het liefst twee keer – je dak te inspecteren. De beste tijd om dit te doen is na de herfst en in het voorjaar. 

2. Houd je dak vrij van algen en mossen. 

Dit kun je het beste doen door middel van een harde bezem, eventueel wat water en een hogedrukreiniger. Gebruik nooit chemicaliën op het dak! Deze kunnen de bitumen dakbedekking aantasten. 

3. Verwijder regelmatig de bladeren van het dak. 

Verwijder regelmatig de bladeren van het dak om de bevordering van de groei van algen en mossen te voorkomen. Ook de afvoer van regenwater kan vermoeilijken wanneer het dak vol ligt met bladeren. 

4. Leg kiezels op het dakleer. 

Door een laag van minimaal drie centimeter met kiezels of grind op je dak te leggen, bescherm je het dak van invloeden zoals regen en zon. De onderconstructie moet hier wel op berekend zijn. Bij een APP-dakbedekking heb je geen schutlaag nodig: deze is voldoende uv-bestendig. 

5. Loop niet onnodig op het dak. 

Loop niet onnodig op het dak wanneer dit niet hoeft. Is het echt nodig om het dak op te gaan? Doe dit dan niet bij extreem warme of extreem koude dagen. Bitumen kan met extreme temperaturen namelijk erg zacht en broos zijn. 

6. Ga nooit op de dakranden of dakdetails staan. 

Probeer wanneer je het dak op gaat de dakranden en dakdetails te vermijden. Deze zijn beurser en breekbaarder dan de bitumen dakbedekking zelf. En vergeet natuurlijk ook niet regelmatig de goot te legen!

7. Repareer (kleine) beschadigingen op tijd. 

Merk je dat je dak ergens al (licht) beschadigd is? Repareer deze plek dan op tijd. Door bijvoorbeeld scheuren in de vloeinaden of kale plekken in het dakleer tijdig te repareren, gaat je dak jaren langer mee.

Klein onderhoud vs. groot onderhoud

Des te beter je je bitumen dakbedekking onderhoudt aan de hand van bovenstaande punten, des te langer stel je het grote onderhoud uit. Zolang je oude dakleer nog geen bobbels vertoont of vocht onder het leer heeft, kun je het dak eenvoudig herstellen aan de hand van verschillende reparaties en renovaties. Het plaatsen van een volledig nieuw dak kun je met goed onderhoud uitstellen tot wel 40 jaar.

Bitumineuze dakbedekking: duurzaam, waterdicht en kwaliteitsvol 

Mits op de juiste manier aangebracht en onderhouden is bitumen een duurzaam, waterdicht en kwaliteitsvol product dat minimaal 25 jaar meegaat. Wil je graag meer weten over het onderhoud van bitumen en onze verschillende producten? Neem dan gerust contact met ons op: onze experts helpen je graag!