Energie besparen met gevelisolatie en spouwmuurisolatie

Gevelisolatie is, zoals het woord al zegt, isolatie van de gevel of (buiten)muren. Met de hoge energieprijzen, de steeds strenger wordende eisen en de duurzamer wordende levensstijl, is het steeds normaler geworden ook de gevel goed te isoleren.

 

Gevelisolatie

In de eerste plaats wordt gevelisolatie gebruikt om het energieverbruik van de woning te verminderen. Maar gevelisolatie heeft meer voordelen dan alleen een energiebesparend effect! Denk hierbij aan het verfraaien van de buitenzijde van de woning, het wegwerken van koudebruggen en tocht, maar ook aan het verbeteren van het akoestisch comfort.

 

Buitengevelisolatie

Bij buitengevelisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de gevel geplaatst, waarna deze wordt afgewerkt met een nieuwe gevelbekleding. Er zijn verschillende soorten gevelbeplating maar ook een mooie pleisterlaag is een reële optie. De buitenzijde van de woning krijgt een nieuw aangezicht, een verfraaiing van de woning die een behoorlijke invloed kan hebben op de waarde van de woning. Doordat gevelisolatie geen enkele invloed heeft op de bewoonbare ruimte van de woning, kan deze eenvoudig wat dikker worden geplaatst. Natuurlijk is het niet enkel de dikte die de isolatiecoëfficiënt bepaalt. Ook het materiaal en de dichtheid hiervan heeft een grote invloed. Soms is een dunnere laag van het ene materiaal heel wat meer isolerend dan een dikke laag van een ander materiaal. Het is niet de dikte van een isolatieplaat die de isolatiecoëfficiënt bepaalt.

 

Isolatie voor de gevel:

Pavatex Diffutherm
Diffutherm is een houtvezelisolatieplaat voor de isolatie van bepleisterde buitengevels. Een meerlaags ‘sandwich’ houtvezelisolatiepaneel met een hoge stabiliteit en mechanische weerstand. Geschikt voor houtskeletbouw (rechtstreeks op de staanders) en de renovatie van gemetselde buitenmuren.

 

Pavatex Pavawall GF
Stabiele en bepleisterbare houtvezelisolatieplaat: comform wettelijke eisen branchevereniging PGB. Uitstekend geschikt voor prefab constructies dankzij de hoge dichtheid en het formaat (1450 x 580 mm). Pavawall GF heeft sterke akoestische, thermische en bouwfysische eigenschappen.

Spouwmuurisolatie

Naast het isoleren van de gevel aan de buitenzijde is het ook mogelijk om de spouwmuur te isoleren. Zowel in nieuwbouw als in renovatie wordt spouwmuurisolatie toegepast. Een relatief eenvoudige maar toch ook een zeer effectieve manier van isoleren.

 

Bestaande spouw isoleren

Bij het isoleren van een bestaande spouw hoeft er ook op de grootte van het woonoppervlak niets ingeleverd te worden. Het is wel noodzakelijk om vooraf een goede inspectie te laten uitvoeren. De spouwmuur mag niet vochtig zijn en er mag geen vuil in aanwezig zijn.

 

Spouwmuur nieuwbouw

Wanneer u nieuwbouw gaat realiseren, kunt u isoleren op verschillende manieren. Eén van de mogelijkheden is om gebruik te maken van de traditionele bouwmethode. Deze methode omvat een binnenmuur, een spouw en een buitenmuur. Om er voor te zorgen dat er geen warme lucht via de spouw de woning verlaat is het belangrijk om deze op te vullen met isolatie. De isolatie wordt dan tegen de warme zijde van de binnenmuur aangebracht met behulp van speciale spouwhaken.

 

Isolatie voor de spouw

Sopratherm Alu
Sopratherm Alu is een harde PUR isolatieplaat. De platen zijn aan beide zijden voorzien van een meerlaagse aluminium afwerking met een lage emissiecoefficient (λ≤0,1) Sopratherm Alu bestaat uit twee soorten; SOPRATHERM ALU 1000 x 1200 (geschikt voor vloerisolatie) en SOPRATHERM ALU 600 x 1200 (geschikt voor spouwmuur- en binnenmuurisolatie en buitengevelisolatie).

 

XPS CW
XPS CW is een thermische isolatieplaat bestaande uit geëxtrudeerd polystyreen (XPS) hardschuim geproduceerd volgens de klimaatvriendelijke CO2-technologie. Wordt in hoofdzaak gebruikt als thermische isolatie van gevels en hellende daken.