Geluidsisolatie: akoestische isolatieplaten voor muur, plafond of vloer?

Met geluidisolatie kun je geluidsoverlast flink beperken. Zo kun je burenoverlast verminderen of omgevingsgeluiden minimaliseren. Er zijn verschillende mogelijkheden en materialen voor akoestische isolatie. Welke  het beste zijn, bepaal je aan de hand van de oorzaak van de geluidshinder. In dit artikel geven we een overzicht van veelvoorkomende oorzaken en akoestische isolatie-oplossingen.

 

Akoestische isolatie: geluid isoleren of absorberen?

Isolatie kent vele vormen en mogelijkheden. Wanneer het gaat om geluid isoleren, zijn er globaal twee keuzes: je kunt geluiden van buiten of geluiden van binnen tegenhouden. Met geluidsisolerende materialen kun je geluid dat van buitenaf komt beperken. Deze geluidsisolatie vermindert ook de overdracht van geluiden tussen ruimtes binnen een woning. Daarnaast zijn er ook geluidsabsorberende materialen die voorkomen dat een geluid zich buiten de ruimte voortzet. Met dit soort geluidsisolatie kun je vooral de akoestiek in een kamer verbeteren. Daarmee verminder je dus ook de geluidsoverdracht binnenshuis.

 

Verschillende soorten geluidsoverlast

Om te bepalen welke soort geluidsisolatie het beste is, moet onderzocht worden welke geluiden als storend worden ervaren. Is er veel overlast van een drukke weg? Of andere geluiden van buiten? Dan gaat het waarschijnlijk om omgevingsgeluid. Dit soort luchtgeluiden ontstaan in de vrije lucht en worden door trillingen verspreid in de wijde omgeving. Gaat het om voetstappen van de buren? Of om een rijdende tram of herrie van een verkeersdrempel? Dan gaat het om contactgeluid. De bron van dit soort geluiden zijn namelijk trillingen die zich verplaatsen door direct contact met muur, vloer of plafond.

 

Omgevingsgeluid aanpakken

Toeterende auto’s, buitenspelende kinderen of de televisie van de buren vallen allemaal in de categorie luchtgeluid. Deze geluiden kun je makkelijk tegengaan door de aanpalende muur of het aanpalende plafond te isoleren. Een voorzetwand of verlaagd plafond met daarachter een isolatieplaat van Pavacoustic, bijvoorbeeld de universeel inzetbare Pavacoustic Brut, helpt deze contactgeluiden buitensluiten.

 

Zijn er blaffende honden in huis? Of wordt er flink naar muziek geluisterd? Dan kun je voor uw omgeving geluidsoverlast veroorzaken. Met goede binnenmuurisolatie kun je ook eigen geluiden absorberen en klagende buren voorkomen.

 

Contactgeluid minimaliseren

Bij contactgeluid wordt het geluid via trillingen in de constructie verspreid. Wanneer de kinderen van de zijburen springen in de woonkamer, komen die trillingen niet alleen binnen via de aanpalende wand, maar ook via de omliggende muren, vloeren en plafonds. Wil je dit soort contactgeluiden goed aanpakken? Dan moet je een goede isolatieschil maken, van vloer, aanpalende wand en zijmuren tot plafond. De isolatiepanelen van Pavacoustic 33G of Pavaferm zijn perfect als akoestische isolatie voor de binnenmuur en het plafond bij storende contactgeluiden. Voor de geluidsisolatie van een gelijmde parketvloer is PAVACOUSTIC 27S dan weer zeer geschikt.

 

Meer weten over isolatie?

Wil je meer informatie over  ? Advies op maat? Neem dan contact met ons op. Bekijk ook het complete overzicht van al onze isolatiematerialen.

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje