Isoleren volgens EPBD en bouwen volgens BENG?

De Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen, of kortweg EPBD, is een bouwrichtlijn die op 16 december 2002 in het leven werd geroepen door het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. Volgens de EPDB moet elk gebouw binnen de Europese Unie voldoen aan strenge energievoorwaarden. Maar wat zijn deze nu precies?

 

Wat houdt de EPBD-wetgeving in?

Met de EPDB-richtlijn wil de bouwsector stimuleren om rekening te houden met verschillende aspecten zoals klimatologische en lokale omstandigheden. Dat brengt een aantal bouwverplichtingen met zich mee. De volgende eisen zijn onder andere van toepassing:

 

  • Een energielabel van gebouwen is verplicht.
  • Er gelden minimumeisen voor nieuwbouw, vooral op het gebied van isolatie.

 

Wanneer u een nieuwbouw isoleert, moet u zich houden aan de BENG-eisen. Dit wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in heel Europa. Wel wordt er een onderscheid gemaakt tussen de functies van gebouwen om de isolatievoorwaarden te bepalen.

Isolatie EPBD

Nieuwe BENG-woningen

Vanaf 1 juli 2020 wordt de energieprestatie van nieuwe gebouwen bepaald door:

 

1. De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
2. Het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar
3. Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten

 

Deze drie eisen vervangen de huidige EPC-eis voor nieuwbouw. Bij BENG wordt een drie stappenstrategie gebruikt om een energiezuinig ontwerp te maken. Dat was bij de EPC niet zo. Daardoor was het mogelijk om bijvoorbeeld de energieverliezen van een grote glaswand te compenseren met zonnepanelen. Dat kan straks niet meer. De BENG-eisen kijken namelijk naar het energieverbruik per m².

 

Later dit jaar worden de precieze BENG-eisen vastgesteld.

 

BENG-eisen per gebouwtype

De BENG-eisen zijn verschillend per gebouwtype:

 

  • Woningbouw: de vergunningsaanvraag moet vanaf 1 juli voldoen aan de definitieve BENG-eisen.
  • Utiliteitsbouw: de vergunningsaanvraag moet vanaf 1 juli voldoen aan de definitieve BENG-eisen. Daarbij telt bij de energiebehoefte ook de verlichting mee.
  • Overheidsgebouwen: deze gebouwen hebben een voorbeeldfunctie en moeten al sinds  1 januari 2019 aan de tijdelijke BENG-eisen voldoen.

 

Heeft u nog vragen over de huidige isolatienormen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze isolatiespecialisten staan u graag vrijblijvend te woord.

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje