Polyurethaan, of kortweg PUR. wordt al langer gebruikt als isolatiemateriaal voor gevels, vloeren, spouwmuren en binnen- en buitenmuren. Toch doen er de laatste jaren negatieve verhalen de ronde over dit materiaal en dat is volledig onterecht. In dit artikel scheppen we voor eens en altijd duidelijkheid.
Misvatting over PUR-isolatie ontkracht
Er wordt soms getwijfeld aan de kwaliteit van PUR als isolatiemateriaal, maar de kwaliteit hangt eigenlijk af van de vorm van het materiaal dat u kiest. Bij PUR kunt u kiezen tussen schuim of isolatieplaten. Wanneer u voor platen kiest, kiest u voor een gebruiksklaar product dat u snel kunt plaatsen. De producteigenschappen als lambda-waarde, druksterkte en dikte zijn fabrieksmatig bepaald. Dankzij de aluminium cachering met een lage emissiegraad heeft u een uitstekende thermische isolatie. Daarnaast zijn PUR-platen makkelijk te plaatsen door het gebruiksvriendelijke tand- en groefsysteem langs de vier zijden van de plaat. De markeringen op het materiaal maken het op maat maken makkelijk en zorgen voor een snelle verwerking. Wilt u een tweelaagse plaatsing? Ook dat is mogelijk met PUR-platen.
De mogelijkheden van PUR
Zachte, wollige materialen (zoals steenwol of glaswol) worden vaak gezien als de beste optie voor isolatie. Dat is best vreemd, want de lambda-waarde van PUR ligt een stuk lager en dus houdt het materiaal veel beter warmte tegen. Tevens is een harde PUR isolatieplaat ongevoelig voor regen tijdens het verwerken ervan. Wol heeft de eigenschap water op te nemen waardoor tijdens de bouwtijd de binnenmuur nat wordt. Met PUR kunt u uw binnenmuren aan de binnenzijde van de woning afwerken waardoor bouwvertraging tijdens natte periode beperkt blijft.
SOPREMA biedt PUR-isolatie voor verschillende toepassingen:
- SOPRATHERM ALU: Deze platen worden gebruikt voor de isolatie van spouwmuren, maar zijn ook geschikt voor de isolatie van binnenmuren tegen een voorzetwand (bijvoorbeeld een gipsplaat op een metalen frame) en vloeren of direct verlijmen tegen de bestaande binnenmuur met onze Coltack Evolution.
- SIS REVE SI: Deze platen worden gebruikt om de warmte-isolatie in verticale of schuine voorzetwanden bij nieuwbouw en renovatie aan te vullen. De platen zijn alleen bestemd voor binnentoepassingen en bieden hierbij een groot voordeel: de platen bestaan uit een isolatieplaat van polyurethaanschuim én een gipsplaat met afgeschuinde randen. Dat scheelt aparte gipsplaten plaatsen en bespaart u dus veel tijd. SIS REVE SI heeft ook een hydrofuge (vochtongevoelige) variant, perfect voor de isolatie van badkamers en andere vochtige ruimtes.
Bent u geïnteresseerd in de uitstekende warmte-isolatie-eigenschappen van PUR? Neem dan contact met ons op voor meer informatie over onze producten.
H2 titel
Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.
Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.