Een goed geïsoleerde gebouwschil heeft een belangrijke functie voor het binnenklimaat. Bespaar 25 - 30% warmteverlies door goede dakisolatie. Bekijk welke mogelijkheden er zijn op het gebied van isolatie en kies de oplossing die het beste past bij uw type dak!
Wat is de beste dakisolatie?
Welke dakisolatie het beste is, hang af van een aantal factoren:
- Type dak (plat of hellend)
- Locatie van het isolatiemateriaal (binnen of buiten)
- Budget
- Persoonlijke voorkeur
Isolatie plat dak
Een plat dak kan volgens verschillende principes worden geïsoleerd; warm dak, koud dak en omgekeerd dak.
Warm dak
Hier wordt de isolatie aan de bovenkant van de constructie geplaatst en wordt afgewerkt met een waterdichte laag. De isolatiewaarde van een warm dak is optimaal omdat deze het minst gevoelig is voor temperatuurschommelingen. Ook is de kans op vochtproblemen, scheuren en uitzetting klein.
Koud dak
Bij een koud dak wordt er van binnenuit geïsoleerd. De isolatie wordt aangebracht onder de dakbedekking en onder het dakbeschot. De kans op vochtproblemen is groter omdat ventilatie en condensatie meer aandacht nodig hebben bij de installatie en afwerking. Ook het isolatiemateriaal (open materiaal zoals minerale wol) dat gebruikt wordt voor het isoleren aan de binnenzijde, heeft vaak een lagere isolatiewaarde, waardoor een dikkere laag nodig is. Dit wordt vaak toegepast om daken van oudere woonhuizen na te isoleren.
Omgekeerd dak
Het isoleren van een dak waarbij de isolatielaag op de waterdichte laag is aangebracht, noemt men een omgekeerd dak. Deze constructie moet altijd geballast worden en komt dan ook vaker voor onder dakterrassen en op parkeerdaken. Op omgekeerde daken is het noodzakelijk een vochtbestendige (vocht van buiten komt bij de thermishe isolatie) isolatie toe te passen zoals een harde XPS plaat. Efyos XPS isolatie heeft een gesloten celstructuur waardoor wateropname en isolatiewaardeverlies niet mogelijk is. Gezien de gebruiksfunctie van veel omgekeerde daken is een hoge drukvastheid een vereiste. De Efyos XPS isolatieplaten voldoen aan deze eisen en zijn dan ook perfect toepasbaar in omgekeerd daksystemen.
Hellend dak isolatie
Hellende daken worden vaak van binnenuit geïsoleerd. Simpelweg omdat dit de eenvoudigste oplossing is. Bij het isoleren van buitenaf moet het hele bestaande dak verwijderd worden en later weer (terug)geplaatst worden. Een kapitaal intensieve investering. Veel gebruikte materialen voor het isoleren van de binnenzijde van hellende daken zijn PIR en minerale wolsoorten. Maar ook houtvezelisolatie biedt hier een zeer geschikte oplossing. Kiest u wel voor het isoleren van het dak vanaf de buitenzijde? Kies dan voor het product Efisarking.
Welke dakisolatie het beste is voor uw project?
Wilt u meer weten over de laatste eisen op het gebied van dakisolatie en welke isolatiematerialen de beste oplossing biedt voor uw project? Neem dan contact met ons op. Of lees verder over het combineren van thermische isolatie met geluidsisolatie op ons blog.