Welke subsidie voor isolatie of energiebesparende maatregelen is mogelijk?

Isolatie zorgt voor meer comfort, een lagere energierekening én minder CO2-uitstoot. En wie het slim aanpakt, kan een flinke subsidie krijgen voor het isoleren van zijn of haar woning of bedrijfspand. Zowel woningeigenaren als zakelijke gebruikers kunnen met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) verduurzamingsmaatregelen beter betaalbaar maken. Maar er is nog meer mogelijk. Daarom een bundeling van de belangrijkste subsidies voor isolatie, inclusief voorwaarden en voordelen.

 

Isolatiesubsidie via ISDE

De belangrijkste subsidie voor verduurzamingsmaatregelen is de ISDE. Zakelijke gebruikers en Verenigingen van Eigenaren (VvE's) kunnen hiermee geen isolatiemaatregelen financieren, maar alleen investeren in duurzame energie. Zo kunnen ze deze subsidie inzetten voor de aanschaf van een warmtepomp en zonneboiler.

 

Voor woningeigenaren werkt de ISDE anders. Zij kunnen wél deze subsidie aanspreken voor isolatiemaatregelen. Ook kunnen ze verduurzamingsmaatregelen hiermee bekostigen. De belangrijkste voorwaarde voor de ISDE voor woningeigenaren is dat zij binnen één jaar twee verduurzamingsmaatregelen nemen. Daardoor zijn er twee mogelijkheden om de isolatiesubsidie te krijgen:

  • De woningeigenaar neemt twee energiebesparende isolatiemaatregelen en gaat dus twee delen van de woning isoleren. Zo kan er worden gekozen voor dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en/of vloerisolatie. Ook HR++ of triple glas, kozijnpaneel of isolerende deel worden gezien als een isolatiemaatregel. Met de subsidie verdient de woningeigenaar de kosten van deze energiebesparende maatregelen in gemiddeld drie jaar terug.
  • De woningeigenaar neemt twee verduurzamingsmaatregelen. Daarmee combineert hij of zij één isolatiemaatregel met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Zo kan de woningeigenaar bijvoorbeeld de vloer isoleren en een hybride warmtepomp installeren.

 

Hoogte en regels voor subsidie voor isolatie

De hoogte van de subsidie voor woningeigenaren hangt af van de isolatiemaatregel. Om subsidie te krijgen, is het ook nodig om een minimaal aantal vierkante meters te isoleren. Wel kan er een maximaal oppervlak met subsidie geïsoleerd worden. Bovendien moet er elke maatregel een minimale isolatiewaarde toegevoegd worden. Hieronder de toegevoegde isolatiewaarde per maatregel, de subsidie per m2 en de minimale en de maximale oppervlakte voor de isolatiesubsidie.

 

Isolatiemaatregel

Minimaal toegevoegde isolatiewaarde (Rd-waarde)

Subsidie per m2

Minimale oppervlakte

Maximale oppervlakte

Dakisolatie

3,5 m2 K/W

20 euro

25 m2

200 m2

Isoleren zolder of vliering

3,5 m2 K/W

5 euro

25 m2

130 m2

Isolatie buitenmuur

3,5 m2 K/W

25 euro

15 m2

170 m2

Spouwmuurisolatie

1,1 m2 K/W

5 euro

15 m2

170 m2

Vloerisolatie

3,5 m2 K/W

7 euro

25 m2

130 m2

Bodemisolatie

3,5 m2 K/W

4 euro

25 m2

130 m2

 

Extra voorwaarden ISDE

De ISDE is een subsidie voor het isoleren van een bestaande woning. De isolatiesubsidie geldt dus niet voor een nieuwbouwwoning, aanbouw of opbouw. Behalve de minimale en maximale oppervlakte is het ook belangrijk dat de maatregelen worden uitgevoerd door een erkend bedrijf.

 

De subsidieaanvraag gebeurt achteraf, na de isolatiewerkzaamheden, maar wel binnen één jaar nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald. Wel mag iemand voor dezelfde woning meerdere keren de ISDE-subsidie aanvragen, zolang het om andere energiebesparende maatregelen gaat. Is de vorige keer isolatiesubsidie verstrekt voor dakisolatie en het isoleren van de buitenmuur? Dan is bijvoorbeeld een aanvraag voor vloerisolatie en een zonneboiler nog mogelijk.

 

Check de lijst isolatiematerialen

Voor leveranciers, fabrikanten, bouwinstallatiebedrijven en installatiebedrijven is het belangrijk om te zorgen dat hun producten en materialen op de apparatenlijst en isolatiematerialenlijst van ISDE staan. Zo weten woningeigenaren en zakelijke gebruikers of ze met het apparaat of isolatiemateriaal in aanmerking komen voor de subsidie voor energiebesparende isolatiemaatregelen. Staat het gebruikte materiaal of apparaat er niet bij? Dan kunnen ze bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een verzoek indienen.

 

Isolatiesubsidie combineren: check de Energiesubsidiewijzer

De ISDE is een landelijke subsidie voor duurzame energie en energiebesparende isolatiemaatregelen. Deze subsidie is te combineren met andere regionale of lokale subsidies, bijvoorbeeld van de gemeente of de provincie. Op Energiesubsidiewijzer staat het complete en actuele overzicht van alle subsidies, leningen en regelingen voor energiebesparende maatregelen voor particulieren.

 

Isolatiesubsidie voor VvE’s

Bij veel VvE’s is isolatie een belangrijk vraagstuk. Hoe kunnen ze hun appartementsgebouw betaalbaar isoleren? Met de ISDE kunnen ze alleen verduurzamingsmaatregelen bekostigen, maar er zijn nog andere manieren om ook isolatiemaatregelen te financieren. Zo kunnen ze met inzet van de ISDE een zonneboiler aanschaffen en bijvoorbeeld het dak isoleren of de spouwmuur isoleren met subsidie. Want tot 31 december 2022 kunnen VvE’s ook gebruikmaken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor isolatiemaatregelen.

 

Meer weten over isolatie?

Wilt u meer informatie over isolatie? Advies op maat? Neem dan contact met ons op. Bekijk ook ons complete overzicht van al onze isolatiematerialen.