Wat is een sedumdak en waarom zou je klant ervoor kiezen?

Een sedumdak is een groendak met onder andere vetplantjes (sedum) erop. En zo’n groendak wordt steeds populairder: in sommige gemeenten krijg je er zelfs subsidie voor. Wat moet jij als dakdekker weten over het sedumdak en waarom zou je je klanten aanraden om voor zo’n type dak te kiezen? Je leest het hier.

De opbouw van een sedumdak

Bij een sedumdak-opbouw breng je de sedumlaag aan op een wortelwerende dakbedekking. Vaak is dat bitumen dakbedekking, maar met een stevig, wortelwerend vlies kun je het soms ook op andere materialen aanbrengen. Na het wortelwerende vlies plaats je een substraatlaag, waarin je de vegetatie aanbrengt. Dat kan bijvoorbeeld met sedummatten en sedumcassettes. Ontdek hier onze groendaksystemen.

Waarom is een vegetatiedak een interessante keuze?

Een sedumdak is een extensief groendak, wat betekent dat er in tegenstelling tot intensieve groendaken niet zoveel onderhoud bij komt kijken. Eén à twee keer per jaar onderhouden moet voldoende zijn. Op een bitumineus dak kan het erg warm worden. Zo’n groendak is dankzij de vegetatie extra beschermd tegen extreme omstandigheden op het dak. Daarnaast optimaliseer je het rendement van je zonnepanelen door ze te combineren met een groen dak. 

Je klant overtuigen om een groendak aan te leggen

Een groendak heeft diverse duurzame voordelen: 

-       Je helpt de lucht zuiveren, want fijnstofdeeltjes hechten zich aan de planten. 

-       De sedum-dakbedekking zuivert de lucht door er CO2 uit te halen en die om te zetten in zuurstof.

-       Een sedumdak heeft een waterbufferende werking: de plantjes houden water vast en ontlasten zo het rioleringssysteem. Sommige daken zijn bovendien retentiedaken, die kunnen grotere hoeveelheden water vasthouden. 

-       Ten slotte is de vegetatielaag een extra isolatielaag, die in de zomer het gebouw koel helpt houden en in de winter extra isoleert tegen kou.

Een sedumdak aanleggen? Enkele aandachtspunten

Er zijn twee cruciale factoren bij de opbouw: de draagconstructie en de dakbedekking voor het groendak. De draagconstructie moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de natte vegetatie te kunnen dragen. Het gewicht van een groendak varieert en is afhankelijk van de hoeveelheid water in de substraatlaag. 

Daarnaast moet de laag onder het aan te brengen groendak wortelwerend zijn om schade en lekkage te voorkomen. Je kan ook kiezen voor een wortelwerend vlies tussen het groendak en de waterdichte laag. Wijs je klant op het belangrijk van het onderhoud van hun groendak: als de planten gaan woekeren, kunnen ze het dak beschadigen.

Daarnaast moet de laag onder het aan te brengen groendak wortelwerend zijn of kan er worden gekozen voor een wortelwerend vlies tussen groendak en waterdichte laag te worden geplaatst.

 

Een vraag? Soprema helpt je graag

Groendaken worden alleen maar populairder. Adviseer je klanten altijd om te informeren naar mogelijke subsidies bij hun gemeente, provincie of waterschap. Zo kun je de kosten van een sedumdak drukken. Twijfel je over welk systeem het meest geschikt is voor je project? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie over groendaken en de juiste dakbedekking.