Waarom een groendak en zonnepanelen een gouden combinatie zijn

De voordelen van zonnepanelen zijn intussen duidelijk. Dankzij deze duurzame oplossing daalt niet alleen de energierekening, maar ook de CO2-uitstoot van bewoners, terwijl de prijs van de woning omhoog gaat. De pluspunten van een groendak hebben we ook al eens in de schijnwerpers gezet. Maar wist u dat de gouden combinatie van zonnepanelen en een groendak nóg meer oplevert? In dit artikel ontdekt u waarom zonnepanelen en extensieve groendaken het perfecte duo zijn.

 

Meer rendement

De afgelopen maanden zijn hét bewijs: onze zomers worden steeds warmer. Temperaturen die oplopen tot 40°C lijken ideaal voor de werking van zonnepanelen. Want hoe warmer, hoe meer rendement, toch? Niets is minder waar. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zonnepanelen het hoogste rendement halen bij een buitentemperatuur van 20°C tot 25°C. Wanneer het kwik de grens van 26°C overschrijdt, lopen de temperaturen op een bitumineus plat dak aanzienlijk op. Met hoge buitentemperaturen is een oppervlaktetemperatuur van dakbanen tussen de 70 en 80⁰C geen uitzondering. De omgevingstemperatuur van de zonnepanelen wordt op dat ogenblik zo warm, dat het rendement enorm daalt.

In tegenstelling tot een kaal dak heeft een groendak wél een warmteabsorberend vermogen. Wanneer de beplanting volgroeid is, zorgen dauw en regen er immers voor dat het sedum als het ware gaat ‘transpireren’. Op die manier wordt de omgevingstemperatuur van de zonnepanelen verlaagd, waardoor ook het rendement weer geoptimaliseerd wordt. De combinatie groendak-zonnepanelen zorgt zelfs voor 4 à 5% meer rendement!

 

zonnepanelen op groendak

 

Meer biodiversiteit

Het sedum op een groendak krijgt het onder de broeierige zon soms hard te verduren. Op zich geen probleem, aangezien het daartegen bestand is, maar de droge vegetatie is dan minder biodivers. Met zonnepanelen zorgt u voor een welkome schaduw voor de beplanting. Dankzij de draaiende zon krijgen verschillende plaatsen op het dak een ideale afwisseling tussen licht en donker en warm en koel. Het resultaat? Een grotere diversiteit op het groendak en een oase voor insecten.

 

Eerst een groendak? Of eerst zonnepanelen?

Idealiter wordt eerst het groendak aangelegd, zodat de drainage- en substraatlaag al aanwezig zijn. Wanneer u zich aan die volgorde houdt, is de dakbedekking beter beschermd en wordt het waterbergend vermogen van het groendak volop benut. Wel is het mogelijk om ook in een later stadium – wanneer de zonnepanelen al geplaatst zijn – alsnog een groendak aan te leggen.

Overtuigd van de gouden combinatie van een groendak en zonnepanelen? Neem dan zeker contact met ons op voor meer informatie. Onze experts helpen u graag bij de keuze van de juiste dakopbouw of bij het ontwerp van het groendak.

Recente blog berichten