Een groendak met zonnepanelen: een gouden combinatie

Zonnepanelen bieden talloze voordelen: van een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot tot hogere woningwaarden. Ook een groendak heeft veel duurzame voordelen. Maar wist je dat een groendak met zonnepanelen dé formule zijn voor een beter energierendement? In dit artikel lees je waarom pv-panelen en een extensief groendak (of sedumdak) het perfecte duo zijn, zodat jij het ook haarfijn kunt uitleggen aan je klanten.

De omgevingstemperatuur bepaalt het rendement van de pv-panelen

Onze zomers worden steeds warmer. En dat lijkt voor zonnepanelen een goede zaak, want hoe meer zonlicht, hoe meer elektriciteit, toch? Dat blijkt helaas niet het geval te zijn. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat pv-panelen het hoogste rendement halen bij een omgevingstemperatuur van 20 tot 26 graden Celsius. 

Maar het wordt vaak veel warmer, en al zeker op een donker bitumen plat dak. De temperatuur op bitumineuze dakbedekking kan tot wel 80 graden Celsius oplopen in hartje zomer. En dat is veel te warm voor de zonnepanelen, waardoor hun energierendement daalt.

Een groen dak met zonnepanelen = meer rendement

In tegenstelling tot een kaal dak heeft een groendak wél een warmteabsorberend vermogen. Wanneer de beplanting volgroeid is, zorgen dauw en regen ervoor dat het sedum als het ware gaat ‘transpireren’. De omgevingstemperatuur op een sedumdak met zonnepanelen ligt dus lager, waardoor het rendement van de zonnepanelen weer geoptimaliseerd wordt. De combinatie groendak-zonnepanelen zorgt zelfs voor 9 à 16 procent meer rendement dan op een niet-sedumdak.

zonnepanelen op groendak

 

Meer biodiversiteit

Het sedum op een groendak krijgt het onder de broeierige zon soms hard te verduren. Op zich geen probleem, aangezien het daartegen bestand is, maar de droge vegetatie is dan minder biodivers. Zonnepanelen bieden een aangename schaduw voor de beplanting en zorgen de hele dag door voor de ideale afwisseling van licht, donker, warm en koel op het dak. Het resultaat? Een grotere biodiversiteit op het groendak en een oase voor insecten.

 

Eerst een groendak? Of eerst zonnepanelen?

Heeft je klant nog geen zonnepanelen staan? Dan start je het beste met de aanleg van het groendak, zodat de drainage- en substraatlaag al aanwezig zijn. Op die manier is de dakbedekking beter beschermd en kan het waterbergend vermogen van het groendak volop benut worden. 

Staan er toch al zonnepanelen op het dak van je klant? Ook dan kun je een groendak aanleggen. Let extra goed op de draagconstructie en op de afwerking van de dakdetails – bijvoorbeeld daar waar de zonnepanelen op het dak bevestigd zijn. 

 

Vragen over zonnepanelen op een groen dak?

Meer weten over de gouden combinatie van een groendak en zonnepanelen en hoe je die aanbiedt aan je klanten? Neem dan zeker contact met ons op voor meer informatie. Onze experts helpen je g. Neem zeker ook een kijkje in ons groendak-assortiment.