Alles over de opbouw van groendaken

Nu steeds meer mensen overtuigd raken van de voordelen van een intensief of extensief groendak, zien we dit soort daken steeds vaker. Hoog tijd dus om de opbouw van groendaken eens grondig onder de loep te nemen. In dit artikel leest u waarop u moet letten bij het aanleggen van groendaken.

Waarom een groendak of begroeid dak?

De populariteit van begroeide daken is makkelijk verklaarbaar. We wonen op steeds kleinere oppervlakten en zijn allemaal op zoek naar een manier om ons woongenot te vergroten. Daarnaast biedt een groendak ook andere opvallende voordelen:

 • Meer biodiversiteit: groendaken trekken met hun bloemen en planten bijen, vlinders en andere insecten aan. Zo creëert u met de aanleg van een groene zone een klein ‘natuurreservaat’ en draagt u bij aan de biodiversiteit in stedelijke gebieden. 
 • Isolerende werking: dankzij zijn isolerende werking vermindert een groendak de hoeveelheid warmte die de woning via het dak opneemt. In de zomer hebben bewoners dus een behaaglijk huis.
 • Goede drainage: de beplanting op het dak absorbeert regenwater, waardoor de riolering minder snel overbelast wordt. 

Het substraat (de voedingsbodem van elk begroeid dak) zorgt mede voor de  waterbufferende capaciteit. De beplanting neemt water op tijdens de fotosynthese en verdampt het vervolgens als de zon schijnt. Daardoor komt er weer waterbufferende capaciteit in het substraat vrij, zodat het bij een volgende regenbui weer water kan opslaan. Wanneer de volledige laag verzadigd is, wordt het overtollige water vertraagd via de onderliggende drainagemat en loopt het naar de regenwaterafvoeren en verder naar bufferbekkens, regenton of riolering.

Extensieve vs intensieve groendaken

Hoewel groene daken in alle vormen en maten bestaan, kunnen we over het algemeen een onderscheid maken tussen intensieve, semi-intensieve en extensieve begroeide daken. Deze laatste zijn lichtere daken en komen veruit het meest voor. We noemen deze vegetatiedaken.  Semi-intensieve daken houden het midden tussen de andere soorten en zijn beloopbaar, maar hebben een beperkte beplanting en een substraatlaag tussen 150 en 250 millimeter. Extensieve groene daken combineren een substraatlaag tot 150 millimeter met ondiep wortelende planten zoals sedumsoorten, mossen en grassen, éénjarigen en kruiden. Dit zijn voornamelijk soorten die zeer goed tegen droogte kunnen en bestand zijn tegen de soms extreme weersomstandigheden op het dak.

Intensieve groendaken kunnen planten bevatten die diepte nodig hebben om te groeien. Deze vallen in de categorie tuindaken. De substraatlaag is meer dan 250 millimeter en, afhankelijk van het beschikbare pakket, kan er van gazon (25 centimeter) tot bomen (meer dan 70 centimeter) geplant worden. Vanzelfsprekend is dit type dak een stuk zwaarder.

De opbouw van een groendak

De volgende premium systemen hebben de voorkeur bij extensieve én intensieve groendaken.

 

Omkeerdak op een betonnen ondergrond

 1. Primer: AQUADERE
 2. Dampscherm: SOPRAROCK SBS P3 TF gebrand
 3. Toplaag: SOPRALENE OPTIMA GARDEN 4 C3 FR gebrandIsolatie: XPS SL losliggend
 4. Afwerking: Extensief groendaksysteem inclusief goede drainage
 5. Opstanden: ALSAN 770

 

Losliggend synthetisch systeem op een betonnen ondergrond

 1. Primer: AQUADERE
 2. Dampscherm: SOPRAROCK SBS P3 TF
 3. Isolatie: SOPRA XPS gelijmd met COLTACK EVOLUTION 750
 4. Toplaag: FLAGON EP/PV losliggend 
 5. Beschermlaag: FLAGON TS losliggend
 6. Afwerking: Extensief groendaksysteem

 

Gebrand bitumineus systeem op een betonnen ondergrond

 1. Primer: AQUADERE
 2. Dampscherm: SOPRAROCK SBS P3 TF
 3. Isolatie: EFYOS PIR S gelijmd met COLTACK EVOLUTION 750
 4. Onderlaag: SOPRASTICK VENTI FF zelfklevend met deels te lassen overlappen
 5. Toplaag: SOPRALENE OPTIMA GARDEN 4 C3 FR
 6. Afwerking: Extensief groendaksysteem

 

Bij intensieve groene daken is gewichtsvermindering heel belangrijk. De beplanting heeft immers een flink gewicht, die de onderliggende draagstructuur van het gebouw kan (over)belasten. Daarom moet u er zeker van zijn dat de volledige dakopbouw niet té zwaar wordt. Een groendak vraagt dan ook om een aantal specifieke aanpassingen. Qua opbouw bestaan de drie types groendaken uit de volgende lagen boven op het dakbedekkingsysteem:

 

 • Een eventuele wortelwerende laag: sommige bitumineuze toplagen, zoals SOPRALENE OPTIMA GARDEN 4 GF C3 FR, bevatten al wortelwerende additieven. Daardoor is een wortelwerende laag overbodig en bespaart u dus extra werk. 
 • Een drainage- of een reservoirsysteem.
 • Een groeilaag zoals aarde (daktuinsubstraat, zeker geen (teel)aarde) of minerale substraatplaten. Substraatplaten wegen drie keer minder en zijn dus perfect voor intensieve groendaken.
 • Een groendakmix: de beplanting.

De beplanting

Bij de keuze van de planten is het vooral belangrijk om rekening te houden met het klimaat en de omgeving. Droogte en temperatuurverschillen hebben immers een grote invloed op de groei van de vegetatie. En niemand houdt van een kaal of bruin dak, toch?

Invloed van wind

Op doorsneedaken heeft de wind de neiging om een zuigkracht uit te oefenen. In het slechtste geval komt het dakbedekkingsysteem daarbij zelfs los. Gelukkig doet dat probleem zich niet snel voor bij groene daken, omdat ze een opencelsysteem vormen: de wind kan er gewoon doorheen en creëert daarmee een drukvereffening, waardoor het groen dak systeem blijft liggen. Door de drukvereffening op begroeide daken, maar niet in te schatten hoeveel drukvereffening ontstaat zijn locatie en afmetingen van gebouwen in het ontwerp zeer belangrijk. Windzones op daken bepalen of er aanvullende maatregelen nodig zijn om afwaaien of winderosie van het substraat te voorkomen. De NTA8292 geeft hierin advies en duidelijkheid over toe te passen maatregelen.

Groendaken met helling

Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met de hellingsgraad van groene daken. Als het dak een helling van meer dan 15 graden heeft, is een speciaal ontwerp belangrijk om de vegetatie op zijn plaats te houden. We raden zelfs aan om hellingen van meer dan 5 graden vanuit een specialistisch oogpunt te bekijken. De standaard detaillering die vereist is voor platte daken, volstaat immers niet voor een hellend begroeid dak.

Brandveiligheid

Net zoals alle andere daken mogen groendaken volgens het Bouwbesluit (artikel 2.71) niet brandgevaarlijk zijn. De Nederlandse norm NTA 8292 (Nederlandse Technische afspraak) op het gebied van begroeide daken, geeft een aantal bepalingsmethoden op voor het brandgevaar van extensief begroeide daken.

De toekomst

Volgens de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen, afgekort als EPBD (Energy Performance of Buildings Directive), die op 9 juli 2018 in werking trad, moeten alle nieuwe gebouwen in de EU eind 2020 bijna-energieneutraal zijn. Vooral voor commerciële projecten vereist de richtlijn zoveel zonnepanelen dat er onvoldoende ruimte overblijft voor groene daken! Aangezien sommige lokale autoriteiten aangeven dat een bepaald percentage van elk dak groen moet zijn, is het soms onmogelijk om zowel aan de lokale voorschriften als aan de EPBD te voldoen. Daarom gaat het huidige debat over bruine daken onder zonnepanelen. Een bruin dak heeft een groene dakopbouw, maar bevat geen sedum om te helpen met drainage. (Een bruin dak heeft echter nog steeds een paar voordelen, maar werkt niet altijd isolerend ...) Wordt vervolgd!

 

Wilt u meer informatie over groendaken? Onze specialisten staan altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden. Aarzel niet om contact met ons  op te nemen.

Recente blog berichten

 • Vacatures
  Receptioniste / telefoniste met administratieve werkzaamheden
  Lees meer
 • Vacatures
  Logistiek commercieel medewerker locatie Rijswijk

  Jouw werkzaamheden als logisitiek commercieel medewerker:

  Als logistiek commercieel medewerker verkoop je ons volledige assortiment dak- en bouwmaterialen aan onze vaste (afhaal)klanten. Je verzorgt het logistieke proces op de vestiging in Rijswijk, helpt klanten materialen in te laden en lost met behulp van de heftruck vrachtwagens. Binnengekomen materialen worden door jou administratief verwerkt en opgeruimd. Je controleert voorraden. Je ondersteunt eveneens de vestigingsleider en commerciële binnendienst. Tot slot is ons teamgevoel erg sterk, hierdoor kan het zijn dat je soms ook op een van onze andere vestigingen invalt om collega’s uit de brand te helpen.

  Wie zoeken wij?

  • een hulpvaardige, klantgerichte collega;
  • iemand die houdt van aanpakken;
  • je durft de telefoon aan te pakken en je vindt het leuk om met klanten om te gaan;
  • jij herkent (verkoop)signalen, bent alert op kansen bij de klant en speelt hier op in;
  Lees meer
 • Vacatures
  E-commerce specialist
  Lees meer