Een groendak aanleggen? Ontdek waarop je moet letten

Groendaken zijn tegenwoordig erg populair. Vooral in steden is het natuurlijke karakter van een groendak geliefd. In sommige buitenlandse steden zijn groendaken zelfs verplicht, zoals in Antwerpen en Gent. Overweegt jouw klant een groendak? Bij het aanleggen van een groendak moet je rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten. Ontdek waar je allemaal op moet letten bij het aanleggen van een groendak. 

 

Sedumdak: weinig onderhoud nodig

Een sedumdak heeft als grote voordeel dat het slechts 1 à 2 keer per jaar een onderhoudsbeurt nodig heeft. Daarom wordt het ook een extensief groendak genoemd. In ons assortiment vind je vier verschillende systemen met sedumcassettes, sedummixmatten. Zo’n sedum dakbedekking bestaat uit mossen, grassen en vetplanten. Let op: ook dit dak vraagt enige aandacht. Reken op twee keer per jaar een controle en onderhoudsbeurt. 

groendak aanbrengen

Ga je een groendak aanleggen? Kies de juiste dakbedekking 

Degelijke en geschikte dakbedekking is natuurlijk essentieel als je een sedumdak of ander groendak gaat aanleggen. Dat geldt voor zowel schuine daken als platte daken. Een groendak aanleggen op EPDM raden we bij Soprema over het algemeen af. Dit synthetische materiaal is erg dun en heeft een lage ponsweerstand.  

Als dakbedekking bij een groendak kun je beter kiezen voor een bitumineus afdichtingssysteem. Er zijn bitumineuze wortelwerende membranen met een hoge ponsweerstand, zodat je met een gerust hart het dak op kunt. Doordat deze dakbedekking in twee lagen kan worden aangebracht, is de onderliggende isolatielaag meteen ook duurzaam beschermd. Een groendak op bitumen heeft dus meerdere voordelen.  

 

Groendak of sedumdak aanleggen = je dak opdelen in vlakken

Als je dakbedekking is opgedeeld (of “gecompartimenteerd”) in verschillende vlakken, bespaar je veel werk wanneer er een lekkage is. Je kunt dan zeer snel opsporen waar de lekkage zich bevindt en meteen ingrijpen. Je dak verdelen in verschillende vlakken is ook veel makkelijker met een bitumineuze afdichting. Een groendak waarbij EPDM is gebruikt, moet bij lekkage volledig worden uitgegraven en het kost dan ook veel tijd en geld om het te herstellen. De kans dat er een lek ontstaat in je dak is ook veel kleiner dan bij EPDM. Het risico op lekkage is bovendien veel kleiner bij een bitumineus tweelaags systeem dan bij een eenlaagse dunne kunststoffolie. Bovendien gaat een bitumen dak zo’n 25 jaar mee, maar een groendak op bitumen heeft een nóg langere levensduur.  

De opbouw van een groendak

De volgende premium systemen worden aangeraden bij extensieve  groendaken:

Sopranature Sedum Cassette


De Sopranature Sedum Cassette is een kant-en-klaar groendaksysteem, geschikt voor platte en licht hellende daken tot 10 graden. De cassette bevat zes tot acht verschillende soorten sedum en een speciaal voor groendaken ontwikkeld substraat. Het voordeel van dit soort sedumcassettes? Ze zijn heel eenvoudig aan te brengen en ook weer gemakkelijk te demonteren bij eventuele problemen op het dak. Werk je aan een dak met een grotere hellingshoek? Gebruik dan de Sopranature Casette met aluminium L-profiel. Vraag onze experts naar de details.

Sopranature lichtgewicht


Dit is een lichtgewicht groendaksysteem met substraatrol. Ook met deze oplossing kun je bijna elke bestaande dakconstructie met een hellingshoek tot 15 graden omvormen tot een groendak. Dit systeem blinkt uit in zijn waterbufferingscapaciteit: de rol van 20 mm kan 17 liter per vierkante meter vasthouden, die van 40 mm 29 liter per vierkante meter.

Sopranature Sedum standaard


Deze opbouw is de basis voor een duurzaam groendak. De substraatlaag biedt een voedingsrijke ondergrond voor sedumbeplanting. Het beschermdoek voor de dakbedekking is bovendien gemaakt van gerecyclede vezels. Ook dit systeem is eenvoudig aan te leggen bij daken met een hellingshoek tot 15 graden.

Sopranature Sedum licht hellend


Dit Sopranature Sedum-systeem is geschikt voor daken met een hellingshoek van 5 tot 25 graden. Het substraat bevat lava, bims en compost om de beplanting optimaal te voeden. Je kunt kiezen voor een waterbufferende drainage of een waterbufferend vlies. 

Laat je adviseren door een Soprema-expert

Willen steeds meer klanten dat je voor hen een groendak aanlegt? Adviseer hen dan om te informeren naar subsidies bij hun lokale overheid. Een subsidie voor groendak of sedumdak kan de extra kosten van een groendak drukken. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over groendaken en de juiste dakbedekking.

 

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje