Vijf duurzame voordelen van groendaken

Klimaatverandering dwingt ons om te verduurzamen en onze CO2-uitstoot te minimaliseren. Een groendak heeft een positief effect op ons ecosysteem, onze gezondheid en de leefbaarheid in steden en dorpen. Gemeenten investeren niet voor niets in groene daken op overheidsgebouwen en geven subsidies aan particulieren en bedrijven om de aanleg te stimuleren. In dit artikel zetten we 5 voordelen van een groendak op een rij.

 

1. Langere levensduur dakbedekking

Dakbedekkingen die zijn voorzien van groen gaan langer mee dan dakbedekking zonder groen. Dit komt doordat groen niet echt warm wordt. Dit voorkomt pieken in temeratuurschommelingen. Waar een bitumen dak gemiddeld 20 – 25 jaar meegaat, is de levensduur van een dak groen aanzienlijk langer. Wel vraagt het dak enige onderhoud. In een droge periode van meer dan 3 – 4 weken heeft het sedum water nodig, zodat het groendak in uitstekende conditie blijft. Plant indien nodig in het voor- en najaar sedumscheuten, verwijder onkruid, bemest de planten en snoei indien nodig overmatige groei van het sedum. Controleer tenslotte regelmatig de hemelwaterafvoeren en verwijder vuil en bladeren.

 

2. Ideale waterbuffer tegen wateroverlast

Groendaksystemen als de Royal Sedum Cassette en ons FlorDepot systeem zijn ideaal als waterbuffer en worden mede hierdoor vaak toegepast in steden en dorpen waar veel wateroverlast voorkomt. De genoemde systemen bufferen zo’n 20 – 30 liter neerslag. Het resterende water wordt gelijkmatig afgedragen aan de omgeving. Hierdoor wordt overbelasting van de afvoeren en het riool tijdens hevige regenbuien voorkomen. Dit capaciteitsprobleem komt vooral voor in grote steden.

 

3. Minder co2-uitstoot

Groendaken nemen stofdeeltjes (fijnstof) op uit de lucht en vormen zo een buffer tegen luchtvervuiling. Deze fijnstof wordt vervolgens weggespoeld via de gebruikelijke afvoeren. Zeker wanneer op grote schaal groendaken worden toegepast is de impact op het milieu enorm.

 

4. Betere isolatie van het dak

Groendaken warmen nauwelijks op. Bij hogere temperaturen stralen groendaken minder warmte uit naar de onderliggende ruimtes. Een beplant dak is tevens geluiddempend. Dit zorgt voor een prettig binnenklimaat.

 

5. Hoger rendement op zonnepanelen

Op een warme zomerdag kan de temperatuur op het dak flink oplopen. Een zwart dak bereikt gemakkelijk 80 graden! Een groendak daarentegen blijft koel en zorgt dat de zonnepanelen efficiënter functioneren. Dit levert een hoger rendement op dan bij een plat dak van gemiddeld 9 – 16 procent! Ook maximaal redement halen uit zonnepanelen? Lees hier 5 tips om dit te realiseren.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over groendaken en hoe u een keuze maakt tussen de verschillende systemen? Vraag vrijblijvend een offerte aan of kom langs op één van onze 15 vestigingen! Benieuwd naar de verschillende groendaksystemen? Klik op hier voor meer informatie.

← Vorige Volgende →