Zeven duurzame voordelen van groendaken

Een groendak heeft een positief effect op ons ecosysteem, onze gezondheid en de leefbaarheid in steden en dorpen. Gemeenten investeren niet voor niets in groene daken op overheidsgebouwen en geven particulieren en bedrijven subsidie om een groendak te stimuleren. En dat is goed, want het helpt ook om onze CO2-uitstoot te minimaliseren. In dit artikel zetten we zeven voordelen van een groendak op een rij. 

1. Langere levensduur dakbedekking 

Dakbedekkingen met daarop een laag groen gaan langer mee dan dakbedekking zonder een laag groen. De vegetatie op het dak houdt de temperatuur lager en voorkomt dus hittepieken.  
Waar een bitumen dak gemiddeld 20 tot 25 jaar meegaat, is de levensduur van een groendak aanzienlijk langer. Wel vraagt zo’n sedumdak of groendak enig onderhoud. Wanneer het langer dan drie weken droog is, heeft het sedum water nodig, zodat het groendak in uitstekende conditie blijft.  
 
Ga je een groendak aanleggen voor een van je klanten? Adviseer dan het volgende:  

  • Plant, indien nodig, in het voor- en najaar sedumscheuten
  • Verwijder onkruid
  • Bemest de planten en snoei, indien nodig, overmatige groei van het sedum
  • Controleer regelmatig de hemelwaterafvoeren en verwijder vuil en bladeren

 2. Ideale waterbuffer tegen wateroverlast 

Groendaksystemen zoals de Sopranature Sedum Cassette en ons Sopraflor substraatrol of daktuinsubstraat zijn ideaal als waterbuffer en worden daarom ook vaak toegepast in steden en dorpen waar veel wateroverlast voorkomt. De genoemde systemen houden zo’n 20 tot 34 liter per m2 neerslag vast. Het resterende water wordt gelijkmatig afgedragen aan de omgeving. Dat voorkomt overbelasting van de afvoeren en het riool tijdens hevige regenbuien. Vooral in de stad leiden stortbuien tot capaciteitsproblemen

3. Minder CO2-uitstoot 

Een ander voordeel van een groendak: de plantjes nemen stofdeeltjes (fijnstof) op uit de lucht en vormen zo een buffer tegen luchtvervuiling. Die stofdeeltjes worden vervolgens weggespoeld via de gebruikelijke afvoeren. Daarnaast halen ze - zoals alle planten - CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof. Zeker als groendaken op grote schaal worden toegepast, kan de impact op het milieu enorm zijn. 

4. Betere isolatie van het dak 

Groendaken warmen nauwelijks op. Bij hogere temperaturen stralen groendaken minder warmte uit naar de onderliggende ruimtes. Een beplant dak is daarnaast ook geluiddempend en zorgt zo voor een aangenaam binnenklimaat. Die isolerende werking is ook de reden waarom groendaken het urban heat island-effect afremmen. Ze verlagen de omgevingstemperatuur in stedelijk gebied – dat traditioneel uit donkere materialen zoals asfalt en beton bestaat – dankzij hun verkoelende werking.

5. Hoger rendement op zonnepanelen 

Op een warme zomerdag kan de temperatuur op een dak flink oplopen. Een zwart dak bereikt gemakkelijk 80 graden! Een groendak daarentegen blijft koel en zorgt dat de zonnepanelen efficiënter functioneren. Een groendak met zonnepanelen is dus de ideale combinatie, die een hoger rendement oplevert; zo’n 9 tot 16 procent méér dan bij een plat dak zonder sedum erop. Lees hier onze tips om maximaal rendement te halen uit de zonnepanelen die je voor je klanten plaatst.  

6. De ‘vijfde gevel’ benutten is ruimtebesparend 

Het dak als extra ruimte te gebruiken – als daktuin, dakterras of andere recreatieve ruimte – werkt ruimtebesparend. Zeker in stedelijke gebieden is elke meter die niet ‘versteend’ wordt een goeie zaak. Ook op deze manier draagt een vegetatiedak bij aan de watervoorraad. 

7. Stimulans voor fauna en flora 

Sedum dakbedekking biedt ruimte voor een mini-ecosysteem van insecten en planten. Je kunt je klant ook wijzen op de optie om het groendak speciaal ter bevordering van bijenpopulaties in te richten. Met speciale zadenmixen kun je bijen de juiste planten, bloemen en kruiden bieden. Zorg ook voor nestelruimte, zoals takjes hout of een insectenhotel. 

Meer weten? 

Een sedumdak aanleggen vergt ook voor ervaren dakdekkers de nodige vakkennis en zorgvuldigheid. Wil je meer weten over de verschillende systemen? Neem contact op of kom langs op één van onze 15 vestigingen! Of neem een kijkje in ons groendakassortiment, met sedummatten en verschillende types sedumcassettes.