5 tips voor maximaal rendement op zonnepanelen

Het loont tegenwoordig nog steeds om zonnepanelen te installeren. Deze bron van groene energie biedt consumenten onafhankelijkheid en wordt ook nog eens elk jaar goedkoper in aankoop. Zonnepanelen zijn de investering dus meer dan waard! Ontdek onze tips om het rendement te verhogen en een optimaal gebruik van zonnepanelen te realiseren.

 

1. Controleer het dak voor de installatie van zonnepanelen

Het is vooral belangrijk om eerst uw dak grondig na te kijken. Laat de dakconstructie ook inspecteren door een professionele dakdekker voor extra zekerheid. Hij kan bijvoorbeeld zien of uw dak voorzien is van de juiste dakbedekking om de kans op lekkages te verkleinen. Ook kan hij nagaan of uw dakisolatie geschikt is om zonnepanelen op te monteren.

 

2. Kies de juiste dakbedekking

Niet elke dakbedekking is geschikt voor zonnepanelen. Wanneer u voor bitumineuze waterdichting kiest zit u in ieder geval goed. Dit materiaal garandeert extra veiligheid tegen de kans op lekkage wanneer het in twee lagen wordt aangebracht en heeft een zeer lange levensduur. Ook TPO is bijzonder geschikt als dakbedekking onder zonnepanelen. Wanneer u voor dit materiaal kiest kunt u rekenen op een levensduur van 25 tot 30 jaar.

 

Beide materialen zijn bovendien beschikbaar met een witte afwerking aan de bovenkant zoals bij onder andere GARANTGUM 470 gemineraliseerd en FLAGON EP/PV Energy Plus FLAGON EP/PV Zo verhoogt u het rendement van zonnepanelen aanzienlijk en zorgt u dat ze optimaal werken. Zonnepanelen presteren immers het beste bij een temperatuur van 20°C tot 25°C. Met een witte ondergrond creëert u een ideale temperatuur op het dakoppervlak.

 

3. Hou rekening met de plaatsing van zonnepanelen

Uw zonnepanelen kunnen natuurlijk de meeste zon opvangen als uw dak op het zuiden ligt. Toch zijn panelen ook de moeite waard wanneer uw dak anders is georiënteerd. Zonnepanelen die 30° naar het westen of het oosten gericht zijn werken nog steeds naar behoren. Bekijk de bouwtekeningen van het huis en kies indien mogelijk liever een oriëntatie op het westen dan op het oosten voor uw zonnepanelen.

rendement zonnepanelen

4. Let op de hellingsgraad van het dak

De optimale hellingsgraad is 30 à 35° is voor een dak waarop zonnepanelen geïnstalleerd worden. In principe komen alle dakhellingen tussen 15 en 50° in aanmerking al zal het rendement dan lager liggen. Bedenk ook dat de hellingsgraad bepalend is voor het bevestigingssysteem van de zonnepanelen.

 

5. Vermijd schaduw met micro-omvormers of optimisers

Zorgt een boom of een schoorsteen voor schaduw op uw zonnepanelen? Dan vermindert uiteraard het rendement. Met technische oplossingen zoals micro-omvormers of optimisers is het mogelijk om de impact van schaduw op de installatie te beperken.

 

Aanvullende vragen of advies nodig?

Met deze tips krijgt u een hoger rendement uit uw zonnepanelen. Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Wij staan altijd klaar om u te ondersteunen met vrijblijvend advies.