De meest voorkomende soorten daken en hun dakbedekking

Sorts of roofs

 

Het dak is bepalend voor het aangezicht van een woning. Het is dan ook belangrijk om in samenspraak met de architect een dak te kiezen dat voldoet aan uw stijlwensen. De mogelijkheden lijken tegenwoordig haast eindeloos: elk type dak heeft zijn eigen kenmerken en geschikte dakbedekking. We begrijpen dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom vindt u in dit artikel een overzicht van de meest voorkomende daken mét de juiste waterdichtingsmogelijkheden. Handig wanneer u een nieuwbouwhuis gaat bouwen of een bestaand dak wilt vernieuwen!

Meest voorkomende soorten daken

In dit artikel maken we een tweedeling tussen platte daken en traditionele zadeldaken, aangezien deze soorten het meest voorkomen. Elk type dak heeft een bijbehorend prijskaartje en voor- en nadelen. Op sommige kavels zijn de bouwvoorschriften erg strikt en is alleen een bepaalde dakvorm mogelijk. Het is daarom belangrijk om u goed te informeren voordat u gaat bouwen. Ook kan een bouwvergunning noodzakelijk zijn als u uw dak gaat opknappen.

Het platte dak

Het platte dak is een populaire vorm voor moderne woningen. Meestal heeft het dak een lichte hellingsgraad zodat het water snel kan afvloeien. Dit soort daken is eenvoudig te plaatsen. Een bijkomend voordeel is dat op deze daken gemakkelijk zonnepanelen zijn te plaatsen. Een platte dak leent zich eveneens voor waterrecuperatie of het aanleggen van een groendak.

Bent u op zoek naar de geschikte waterdichtingsoplossing voor uw platte dak? Dan zijn bitumen of TPO een uitstekende keuze. Met bitumineuze waterdichting bent u verzekerd van een duurzame dakbedekking met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Dit type materiaal kan zowel één- als tweelaags worden aangebracht met de brandmethode. Werkt u liever vuurvrij? U kunt bitumen ook mechanisch bevestigen of lijmen. Of wat dacht u van onze gebruiksvriendelijke zelfklevende rollen? Ook TPO garandeert een lange levensduur van uw dak.

Het zadeldak

Het zadeldak is een traditionele dakconstructie die gebruikelijk is bij veel verschillende woningstijlen. De hellingsgraad van de dakvlakken bedraagt meestal minimum 15°, maar kunt u zo steil maken als u zelf wilt. Voor een goede afvoer van regenwater moet het dak aan beide zijden een dakgoot hebben.

Een zadeldak wordt meestal bedekt met klassieke dakpannen, maar ook riet is bijvoorbeeld mogelijk. Hierbij is een kwalitatieve onderlaag essentieel. Besteed daarnaast voldoende aandacht aan degelijke isolatie. Een zadeldak isoleren kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant als via de zoldervloer. SOPREMA biedt voor elke methode het juiste materiaal.

Andere soorten daken

Uiteraard bestaan er nog andere soorten daken, zoals bijvoorbeeld een mansardedak, een tentdak of een schilddak, maar komen minder vaak voor. Wilt u meer informatie over deze andere daktypes? Ook dan kan SOPREMA u adviseren. Aarzel niet contact op te nemen met ons.