Overzicht van soorten daken en dakbedekking

Elk soort dak heeft zijn eigen unieke kenmerken en daarvoor geschikte dakbedekking. In dit artikel vindt u een overzicht van de meest voorkomende soorten daken met verschillende typen dakbedekking. Handig wanneer u een nieuwbouwhuis gaat bouwen of een bestaand dak wilt vernieuwen!

 

Verschillende soorten daken

Platte daken en traditionele zadeldaken komen het meeste voor in Nederland. Elk type dak kent zijn voor- en nadelen. De kosten van het vernieuwen of plaatsen van een dak zijn erg verschillend. Op sommige kavels zijn de bouwvoorschriften erg streng en kan of mag er alleen een bepaalde dakvorm worden toegepast. Ook kan een bouwvergunning noodzakelijk zijn als u een dak gaat opknappen. Laat u goed informeren voor u gaat bouwen!

 

Soorten platte daken

Platte daken zien we veel terug op moderne woningen en gebouwen. Door de licht hellingsgraad, kan regenwater snel worden afgevoerd en wordt lekkage of schade voorkomen. Het plaatsen van dakbedekking is eenvoudig en platte daken zijn ideaal onder zonnepanelen of groendaken!

 

Geschikte dakbedekking voor platte daken

Bitumen of TPO zijn zeer geschikt als dakbedekking voor platte daken.  Met een bitumen dakbedekking van APP of SBS bent u verzekerd van een duurzame dakbedekking met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Dit type materiaal kan zowel één- als tweelaags worden aangebracht met de brandmethode. Werkt u liever vuurvrij? Bitumen kan ook mechanisch worden bevestigd of verlijmd. Dit maakt demontage voor recycling van de bitumen erg gemakkelijk. Of wat dacht u van onze gebruiksvriendelijke zelfklevende dakrollen? Wilt u liever kunststof dakbedekking? Ontdek hier alle voordelen van TPO!

soorten daken en dakbedekking 

Soorten zadeldaken

Het zadeldak is een traditioneel hellend dak, welke gebruikelijk is bij veel verschillende woningen. De hellingsgraad van de dakvlakken bedraagt meestal minimum 15°, maar deze kunt u zo steil maken als u zelf wilt. Let wel op: voor een goede afvoer van regenwater moet het dak aan beide zijden een dakgoot hebben.

 

Een zadeldak wordt meestal bedekt met dakpannen, maar ook riet is mogelijk. Een onderlaag van goede kwaliteit is hierbij essentieel! Een zadeldak isoleren kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant als via de zoldervloer. SOPREMA biedt voor elke methode het juiste isolatiemateriaal.

 

Andere soorten daken

Uiteraard bestaan er nog andere soorten daken, zoals bijvoorbeeld een mansardedak, een tentdak of een schilddak, maar komen minder vaak voor. Wilt u meer informatie over deze andere daktypes? Ook dan kan SOPREMA u adviseren. Aarzel niet contact op te nemen met ons.

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje

← Vorige Volgende →