Het belang van de juiste verwerkingsmethode van EPDM

EPDM is naast bitumineuze waterdichting een populaire dakbedekking die al jarenlang gebruikt wordt door professionals. De rubberfolie is bestand tegen extreme temperaturen en Uv-straling en heeft een lange levensduur. Het belang van de juiste verwerkingsmethode van EPDM is hierbij echter zeer groot. 

In dit artikel vertellen wij welke verschillende toepassingen EPDM-dakbedekking er allemaal zijn en leggen we het grote belang van de juiste verwerkingsmethode ervan uit. Zo is het correct aanbrengen van EPDM-lijm onder andere afhankelijk van de juiste temperatuur, de hoeveelheid lijm en de droogtijd. 

Verschillende EPDM-toepassingen

EPDM-dakbedekking kan op vier manieren toegepast worden:
    1. EPDM losliggend geballast (bijv. met grind of tegels)
    2. EPDM gedeeltelijk verlijmd / partieel verkleefd
    3. EPDM volledig verlijmd / volledig verkleefd
    4. EPDM mechanisch bevestigd middels inductielassysteem.

Wij gaan ons in dit artikel toespitsen op de specifieke verwerkingsmethode van EPDM-lijm en de verschillende omstandigheden die de juiste verwerking van EPDM kunnen dwarsbomen.

Welke temperatuur is vereist bij het lijmen van EPDM?

De minimumtemperatuur voor het lijmen van EPDM is een oppervlaktetemperatuur van 5 graden Celsius en hoger. In het najaar tot voorjaar heeft men in Nederland regelmatig te maken met temperaturen die lager zijn. Het is dus zaak de temperatuur ‘s ochtends altijd goed te controleren. Bij koude temperaturen kan het zijn dat de EPDM pas rond 11.00 uur verlijmd kan worden. 

Hoe lang moet EPDM-lijm drogen?


Bij het lijmen van EPDM is rust van groot belang. De lijm moet eerst 10 minuten uitwasemen en er mogen geen lijmdraden meer loslaten. Wanneer je het EPDM-membraan te snel dichtlegt op de nog niet volledig uitgewasemde lijm, krijg je plooien in je dakbedekking. 

 

cursus epdm verwerken

Wat doe ik als de lijm niet goed geplakt heeft? 

Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar met name bij lagere temperaturen is werken met EPDM-lijm kritisch. De oppervlaktetemperatuur, luchtvochtigheid en mate van het droog zijn van de ondergrond zijn van essentieel belang. Een contactlijm dient op een droge ondergrond te worden aangebracht. Bij spuitbare contactlijmen kan bij een hoge luchtvochtigheid ook nog condens op de lijm ontstaan, met als gevolg dat er geen goed lijmcontact met het membraan ontstaat.

Bij vochtig weer zal de bodem dus beter drooggemaakt moeten worden voor een goede hechting van de lijm. Uitstel van het aanbrengen van het membraan met een paar uur kan natuurlijk, maar is volgens planning vaak niet mogelijk. Droogmaken kan met een bladblazer, maar er zijn ook hete luchtbranders voorhanden om droog te stoken zonder open vuur. Na winddroging kan het EPDM-membraan stormveilig worden aangebracht.

Hoe lang na het lijmen kan ik afkitten?

Ook dit is volledig afhankelijk van de temperatuur. Voorbeeld: wanneer je na een redelijke najaarsdag bij de juiste temperatuur gelijmd hebt en in de middag alle overlappen afgekit hebt, kan het zijn dat de kitnaden de volgende dag weer loslaten. Hiervoor zijn meerdere mogelijke oorzaken. 

Eén van de moeilijk zichtbare oorzaken is dat bij redelijk weer het membraan is opgewarmd door de zon (een goede verlijming), maar dat er ’s middags bij laagstaande of verdwenen zon een vochtfilm op het membraan is ontstaan, waardoor de afdichtende kit onvoldoende hechting geeft. Meestal merk je dit de volgende dag pas.

Als de luchtvochtigheid hoog is, is een vochtfilm op het membraan te herkennen. Dit kun je testen met je handpalm. Plaats voordat je gaat lijmen of kitten altijd even je handpalm op het membraan. Als er een vochtafdruk van de hand zichtbaar is, dan zal het membraan eerst gedroogd moeten worden alvorens verder te gaan met het lijmen of kitten.

Meer leren over EPDM?

Wil je meer leren over EPDM of andere kunststof dakbedekking? Wij hebben diverse cursussen om nog meer relevante vakkennis op te doen. Neem ook eens een kijkje bij ons ruime aanbod EPDM-daksystemen in onze webshop!