Hoe EPDM verwerken bij koude temperaturen

EPDM verwerken bij koude temperaturen kent zo zijn beperkingen. Althans, als het over verlijmen gaat. Waar moet u op letten? En zijn er alternatieven om problemen voor te zijn? Het ís zelfs mogelijk om EPDM te verwerken als de R in de maand zit. In dit artikel veel gestelde vragen op een rij.

 

Tot welke temperatuur kan ik lijm-kitverbindingen maken en EPDM mebranen verlijmen?

Lijmen kun je verwerken bij een oppervlaktetemperatuur van 5 graden Celsius en hoger. In het najaar tot voorjaar krijg je regelmatig te maken met temperaturen die lager zijn. Het is dus zaak om dit ’s ochtends te controleren. Dit kan ertoe leiden dat verlijmingen pas rond 11.00 uur kunnen plaatsvinden.

 

Ik tref de volgende dag een losliggend membraan aan, omdat de lijm niet gepakt heeft. Wat is hier gebeurd?

Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar met name bij lagere temperaturen is werken met lijm kritisch. De oppervlakte temperatuur, luchtvochtigheid en mate van het droog zijn van de ondergrond zijn van essentieel belang. Een contactlijm dient op een droge ondergrond te worden aangebracht. Bij spuitbare contactlijmen kan bij een hoge luchtvochtigheid ook nog condens op de lijm ontstaan, met als gevolg dat er geen goed lijmcontact met het membraan ontstaat.

 

Ik heb bij een redelijke najaarsdag bij de juiste temperatuur gelijmd en in de middag alle overlappen afgekit, maar de volgende dak waren alle kitnaden weer los. Hoe kan dit?

Ook hier zijn meerdere mogelijke oorzaken. Eén van de moeilijk zichtbare oorzaken is dat bij redelijk weer het membraan is opgewarmd door de zon (een goede verlijming), maar dat er ’s middags bij laagstaande of verdwenen zon een vochtfilm op het membraan is ontstaan, waardoor de afdichtende kit onvoldoende hechting geeft. Meestal merk je dat de volgende dag pas. Als de luchtvochtigheid hoog is, dan is een vochtfilm op het membraan te herkennen. Dit kan je testen met je handpalm. Voordat je gaat lijmen of kitten plaats je je handpalm even op het membraan. Als er een vochtafdruk van de hand zichtbaar is, dan zal het membraan eerst gedroogd moeten worden alvorens verder te gaan met het lijmen of kitten.

 

cursus epdm verwerken

Zijn er goede alternatieven om deze lijm kit problematiek voor te zijn?

Ja, die zijn er. Als de temperatuur te laag is om te lijmen, dan kan een prefab EPDM membraan ook worden bevestigd met de inductiemethode. Er worden dan in een patroon – volgend uit de windbelastingberekening – schroeven met speciale drukverdeelplaten geschroefd, waar het membraan overheen wordt gelegd. Dit betekent dus geen doorboring van het membraan. Voor SOPREMA is hier het Rhinobond-systeem voorhanden. Dit systeem voorziet in de drukverdeelplaatjes, een inductiemachine en een aantal magneten om na het lassen (ca. 6 sec per plaatje) het membraan op zijn plaats te houden en de verbinding af te koelen. Let op: voor het afsealen met kit zijn natuurlijk de temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en droge ondergrond weer belangrijk.

 

Is dit systeem makkelijk te leren en zijn deze apparaten ook te huur?

Het leren werken met het Rhinobond-systeem is geen hogere wiskunde: iedereen kan het leren. Een windbelastingberekening is wel belangrijk en de vertaling van het aantal schroeven in een patroon naar de uitvoerende mensen op het dak is daarin belangrijk. Zowel de windlastberekening als de ondersteuning en de huur van de machine is via de SOPREMA vestiging te regelen.

 

Als mijn onderconstructie nat is van douw in de ochtend en ik deze absoluut niet mag droogbranden, wat dan?

Het niet mogen werken met open vuur komt voor. De vloer zal dus op een andere manier droog gemaakt moeten worden voor een goede hechting van de lijm. Uitstel van het aanbrengen van het membraan met een paar uur kan natuurlijk, maar is volgens planning vaak niet mogelijk. Droogmaken kan met een bladblazer, maar er zijn ook hete luchtbranders voorhanden om droog te stoken zonder open vuur. Na winddroging kan met het Rhinobond-systeem dan een EPDM membraan stormveilig worden aangebracht.

 

Meer leren over EPDM?

Wilt u meer leren over EPDM of andere kunststof dakbedekking? Wij hebben diverse cursussen om nog meer relevante vakkennis op te doen! Deze worden weer gegeven als de Corona-situatie onder controle is. Inschrijven kunt u wel alvast.

Recente blog berichten

 • Soprema Center
  Soprema Center Hengelo
  Lees meer
 • Referentieproject
  Friesland Campina kiest voor kwaliteit met SOPREMA
  Lees meer
 • Blogs
  Soprema behaalt Cradle-to-cradlecertificaat voor 6 bitumineuze dakbedekkingsproducten
  Lees meer