In 2018 mag Leeuwarden in Friesland zich - samen met Valletta in Malta - Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Een van de Friese initiatieven om die titel in de verf te zetten, is het kunstproject 11Fountains. Meer nog, met de elf fonteinen in evenveel Friese steden heeft Friesland er zelfs een nieuwe Elfstedentocht bij. Deze keer niet verbonden door ijs, maar door het klaterende water van artistieke fonteinen. En met een van onze vloeibare waterdichtingen droeg ook SOPREMA er mooi zijn steentje toe bij.

Sprankelend cultureel erfgoed

De fonteinen van dit grootse internationale kunstproject zijn ontworpen door topkunstenaars uit elf verschillende landen. De selectie van de kunstenaars gebeurde erg zorgvuldig: er werd telkens gezocht naar een match tussen het karakter en de geschiedenis van de Elfstedenstad en het werk van een artiest. Uiteindelijk kwam er op die manier met 11Fountains een nieuw cultureel erfgoed tot stand – een niet te missen bestemming voor nationale en internationale toeristen.

 

Kwaliteitsvolle afwerking

Om dergelijke kunstontwerpen te kunnen bouwen, is een kwaliteitsvolle afwerking natuurlijk superbelangrijk, net zoals de garantie op een duurzaam resultaat. Drie van de elf fonteinen -  die in IJlst, Stavoren en Hindelopen - zijn dan ook afgewerkt met de ALSAN vloeibare waterdichtingsoplossingen. De uitvoering van deze drie fonteinen was in handen van de specialisten van de firma De Boer & De Groot civiele werken in Harlingen. Zij waren al vertrouwd waren met ons gamma en hadden goede ervaringen met onze service. En ook voor deze projecten kozen ze om diverse redenen voor onze producten: niet alleen de topkwaliteit en functionaliteit speelde mee, maar ook de perfecte waterdichting en snelle verwerking.

Project ID-card
  • Opdrachtgever
  • Uitvoering
  • Friesland
  • De Boer & De Groot

 

Esthetische meerwaarde

Bij de fontein in IJlst kijk je echt tegen de ALSAN-waterdichting aan en is de esthetische afwerking een duidelijke meerwaarde. De onderkant is namelijk helemaal voorzien van ALSAN 970F in de RAL-kleur 9005, wat heel donkergrijs tot bijna zwart is. ALSAN 970 F is een afwerkingslaag die in bijna alle RAL-kleuren te verkrijgen is. Daarnaast is ze slijtvast, permanent weerbestendig (bestand tegen uv, hydrolyse en basen), eenvoudig en snel aan te brengen, vrij van oplosmiddelen en hardt ze snel uit. Bij de andere twee fonteinen is het ALSAN-systeem dan weer niet zichtbaar, maar gaven de waterdichting en de makkelijke plaatsing de doorslag bij de keuze voor ALSAN.

 

ALSAN, een breed assortiment

Voor de afwerking van de fonteinen werden diverse systemen toegepast, waaronder ALSAN 070, ALSAN 170, ALSAN 770TX; ALSAN P-vlies; ALSAN 970F (RAL 9005) en ALSAN 074. De productengroep ALSAN van SOPREMA, omvat vloeibare waterdichtingsoplossingen voor uiteenlopende toepassingen: van fonteinen, parkeerdaken, balkons en civiele werken tot monumentale bouwwerken. Dit uitgebreide assortiment bevat zowel PMMA- (polymethylmetacrylaat) als PU- (polyurethaan) kunstharssystemen voor diverse toepassingen.

friesland fontein