Voor de complete dakrenovatie van een van de Praxisvestigingen in Amsterdam heeft Loodgietersbedrijf N.J. van den Broek alle materialen via Royal Roofing Materials dak & bouw Amsterdam aangeschaft. “Aangezien we altijd zeer tevreden zijn over de kwaliteit en service, was het logisch om ook de dakrandbeveiliging bij hen te huren.”

Bent u ook op zoek naar dakrandbeveiliging voor uw bedrijf? Bent u gebouwbeheerder of dakdekker en wilt u weten wat de dakrandbeveiligingseisen en -regels op dit moment inhouden en wanneer welke dakrandbeveiliging het meest geschikt is? Zo is er een cruciaal verschil tussen dakrandbeveiliging voor een schuin dak, hellend dak of plat dak. Welke dakrandbeveiliging u moet kiezen als anker voor veilig werken, leest u hier.

Dakrandbeveiliging voorkomt ongelukken

Bedrijf N.J. van den Broek uit IJsselstein heeft al ruim 60 jaar ervaring met renovatie-, utiliteits- en nieuwbouwprojecten. Jeroen Heemstra is de werkvoorbereider: “Momenteel zijn we met de laatste loodjes bezig van de vernieuwing van het dak van de doe-het-zelfwinkel op de Schinkel in Amsterdam. In onze branche is het risico van vallen van daken altijd aanwezig, daarom moeten er preventieve maatregelen worden getroffen.” Vallen van een onveilige dakvloer of steiger is een van de meest voorkomende risico’s met ernstig letsel of zelfs de dood tot gevolg.

Meer veiligheid betekent minder ongevallen

Om de veiligheid van werkzaamheden op het dak te garanderen, zijn voorzieningen nodig. Deze zijn er in de vorm van dakrandbeveiliging zoals een permanent hekwerk, maar ook wordt er vaak gebruikgemaakt van permanente valbeveiliging en tijdelijke valbeveiliging. Dakrandbeveiliging leidt tot meer veiligheid, en meer veiligheid betekent minder ongevallen, minder schades, een betere werksfeer en een hogere efficiency.

 

Dakrandbeveiliging – permanent hekwerk

 

We bespreken hieronder uitgebreid drie verschillende ervaringen met betrekking tot verschillende soorten dakrandbeveiliging.

Royalguard Dakrandbeveiliging

“De keuze voor RoyalGuard dakrandbeveiliging was eenvoudig”, geeft Heemstra aan. “Dit type is voor ons ideaal gebleken aangezien het aantal delen is geminimaliseerd en het vrijwel geen losse onderdelen of veersystemen heeft. Hierdoor is deze dakrandbeveiliging nauwelijks fout- en storingsgevoelig. Bovendien is het systeem snel te monteren en onderhoudsvrij.” Voor het bouwproject zijn vier RoyalGuard dakrandsets gehuurd van 12 meter. “Niet alleen op het dak willen we veilig werken, maar ook om de dakrandbeveiliging op zijn plaats te brengen, hebben we gebruikgemaakt van verticaal transport. Een kraan heeft de contrablokken van 23 kilo per stuk geplaatst.”

 

Dakrandbeveiliging veilig plaatsen

"De flexibiliteit van huren is dan een pre. Bovendien heb ik geen ruimte om 200 meter aan dakrandbeveiliging op te slaan." - Jeroen Heemstra

Dakrandbeveiliging huren

Heemstra: “De totaalinstallateur kiest nu nog voor huren, waardoor de investering van het kopen nog even kan worden uitgesteld. De benodigde lengtes van dakrandbeveiliging variëren sterk per project. De flexibiliteit van huren is dan een pre. Bovendien heb ik geen ruimte om 200 meter aan dakrandbeveiliging op te slaan. Huren is dan de ideale oplossing.”

Wilt u ook dakrandbeveiliging huren voor een schuin, plat of hellend dak? Door dakrandbeveiliging te huren, hoeft u geen grote uitgaves te doen voor een project én kunt u kennismaken met verschillende soorten valbeveiliging. Zo maakt u altijd de juiste keuze voor de aanschaf van een nieuw product. Maak bijvoorbeeld eens kennis met het allround permanent valbeveiligingssysteem van Soprasafe: hét systeem voor veilig werken op daken.

Gekeurde dakrandbeveiliging

Loodgietersbedrijf N.J. van den Broek is ook VCA-gecertificeerd. Daarmee hebben ze zelf de expertise in huis om volgens dé standaard in veilig, gezond en duurzaam te werken. “Als KAM-coördinator ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit, arbeidsomstandigheden en de zorg voor het milieu binnen het bedrijf. Ik doe de risico-inventarisatie zelf en maak ook het Veiligheids- en Gezondheidsplan. We verzekeren ons er altijd van dat we voor ons eigen materiaal kunnen instaan. Bovendien weten we dat het materieel van Royal dak & bouw door Vlutters Tools & Safety ook de jaarlijkse keuring ondergaat.” Overzichtelijk Heemstra geeft aan dat er geen ingewikkelde procedures gevolgd hoeven te worden bij het huren van dakrandbeveiliging. “Ik krijg een huurcontract toegestuurd om te ondertekenen, waarop het bedrag staat vermeld, de huurperiode en nadere algemene voorwaarden. Daarna krijg ik dan een gedetailleerd kostenoverzicht waardoor je precies weet waar je aan toe bent.”

Snelle levering dakrandbeveiliging

Het volgende project staat alweer op stapel. Het gaat om het pand naast de Praxis. “De dakrandbeveiliging die we daarvoor nodig hebben is wel 225 meter en dus in totaal 19 sets van RoyalGuard. Ik hoop dat ze er zoveel kunnen leveren! Maar dat zal vast goed komen, Royal kennende.” Vaak zijn de daken kleiner of is er een aangrenzend gebouw. “We weten dat we maar hoeven te bellen en de volgende dag wordt het geleverd op de bouwplaats. Geen onnodig tijdverlies. Die service is eigenlijk onbetaalbaar”, zegt Jeroen Heemstra van Loodgietersbedrijf N.J. van de Broek tot slot.

Wilt u ook dakbeveilging huren?

Het huren van dakmachines of dakbeveiliging is heel eenvoudig dankzij de verhuurservice van Vlutters Tools & Safety. Wilt u meer weten over deze verhuurservice? Check dan onze website. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen; wij helpen u graag!

Veilig werken dankzij de cursussen van Soprema

Wilt u graag veilig leren werken aan de hand van de nieuwste technieken en kennis van de juiste dakrand- en valbeveiligingen? Neem dan eens een kijkje bij onze verschillende cursussen Veilig werken.