Hoe optimaal branden? 6 regels op een rijtje

Een waterdicht dak is bijna vanzelfsprekend. Maar toch is het branden van een bitumen dakbaan een kunst op zich. Als producent van bitumineuze dakbanen geven wij u graag een aantal tips & tricks; zodat uw dak ook echt waterdicht is en blijft.

 

Waarom is branden op de onderlaag niet de juiste methode?

De APP onderlaag heeft een verwekingstemperatuur nodig van ca. 155 graden. De APP toplaag heeft een verwekingstemperatuur nodig van 255 graden om de MEC-laag (onderzijde van de toplaag)te doen smelten. Bij SBS is dit 125 om 225 graden. Bij het branden op de onderlaag zal de MEC-laag van de toplaag onvoldoende smelten en de onderlaag oververhit worden. Plooivorming van de onderlaag is dan het meest voorkomende gevolg.

 

Krijg ik voldoende hechting als ik de brander verticaal naar beneden richt?

Nee. Bij een verticale stand van de branderkop zal de vlam hoofdzakelijk op de onderlaag gericht zijn, waardoor de MEC op de toplaag niet voldoende zal smelten. Onvoldoende hechting tussen toplaag en onderlaag zijn daarvan het gevolg. Blazen en plooien zijn dan op termijn een veel gezien fenomeen.

 

Beschadig ik de toplaag niet als ik op de MEC-laag brand?

Nee hoor: bij een juiste stand van de branderkop - lichtjes gebogen richting de MEC-laag - zal de MEC-laag smelten en kan de rol vooruit gerold worden. Voldoende bitumensmelt zorgt dan voor een goede hechting op de onderlaag.

branden 

Moet ik de brander intensiteit verminderen als mijn onderlaag een gebalzen bitumen is?

Ja, want bij een geblazen bitumen wordt de onderlaag al verweekt met 110 graden. Een SBS toplaag heeft een verwerkingstemperatuur van 225 graden. De kans bestaat bij het branden op de geblazen bitumen onderlaag dat deze verbrandt en de mengverhouding SBS - geblazen bitumen zodanig slecht is dat de rups langs de baan zeer snel craqueleert.

 

Moet ik een kernrol gebruiken om een goede aandrukking te realiseren?

Bij voorkeur een grote kernrol. Afmetingen van minimaal 125 tot 150 mm doorsnede van aluminium. Hierdoor is een goede gelijkmatige aandrukking mogelijk en heeft je voet voldoende ruimte om de branderkop onder de juiste hoek op de MEC-laag te richten, zonder dat de schoen verbrandt of te heet wordt.

 

Is het verstandig om de overlap bij een thermbaan apart te branden?

Ja, bij de verwerking van een thermbaan zal met de brander de thermstrepen slechts geactiveerd hoeven te worden. Hiervoor is minder hitte nodig. Bij de overlap moet de MEC-laag natuurlijk wel volledig gesmolten worden om een goede hechting en waterdichtheid te realiseren. Dit is in een beweging van de brander moeilijk uit te voeren.

H2 titel

Ruim 60% van de daken in Nederland is voorzien van een plat dak. Steeds vaker wordt er op een eenvoudig plat dak, een daktuin, dakterras of zwembad aangelegd. De mogelijkheden zijn eindeloos! Niet alleen wordt hiermee de levensduur van de onderliggende dakbedekking aanzienlijk verlengd, ook is deze oplossing een fraaie manier om het groen en uitzicht in drukke binnensteden te bevorderden. Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van een plat dak in dit blog en tover een simpel plat dak om tot een sfeervol dakterras of multifunctionele daktuin.

Voor beide soorten is het van belang dat de ondergrond goed is aangebracht en dat het dak voldoende draagkracht heeft. Intensieve en extensieve daktuinen kennen andere richtlijnen als het gaat om draagkracht. Afhankelijk van de manier van gebruik en welke functie het dak gaat bkleden, moet er goed gecontroleerd en berekend worden of de onderliggende dakconstructie sterk genoeg is.

 

testplaatje