Hoe brand je bitumen dakbedekking op de juiste werkwijze

Geloof het of niet, maar zelfs de dakdekkers met jarenlange ervaring in het branden van bitumen daken, maken onbedoeld fouten. In dit blog de do's en dont's om een bitumen rol te branden volgens de regels van de dakdekkers kunst.

 

1. Kan ik bitumen branden op de APP onderlaag en de SBS onderlaag?

De APP onderlaag heeft een verwekingstemperatuur nodig van ca. 155 graden. De APP toplaag heeft een verwekingstemperatuur nodig van 255 graden om de MEC laag te smelten. MEC staat voor Met Extra Coating, en zorgt voor een goede hechting. Bij SBS is dit 125 om 225 graden. Bij het branden op de onderlaag zal de MEC laag onvoldoende smelten en de onderlaag oververhit worden. Plooivorming van de onderlaag is dan het meest voorkomende gevolg. Lees meer over het verschil tussen APP en SBS bitumen dakbedekking.

 

2. Wat gebeurt er als ik de brander verticaal vasthoud?

Bij een verticale stand van de branderkop zal de vlam hoofdzakelijk op de onderlaag gericht zijn, waardoor de MEC op de toplaag niet voldoende zal smelten. Onvoldoende hechting tussen toplaag en onderlaag zijn daarvan het gevolg. Blazen en plooien zijn dan op termijn een veel gezien fenomeen. Er ontstaat dus niet voldoende hechting als u de brander verticaal naar beneden richt.

 

bitumen branden  

3. Beschadigt de toplaag wanneer ik de brander op de MEC-laag richt?

Nee, bij een juiste stand van de branderkop, lichtjes gebogen richting de MEC laag zal de MEC laag smelten en kan de rol vooruit gerold worden. Voldoende bitumensmelt zorgt dan voor een goede hechting op de onderlaag.

 

bitumen branden

4. Wat is de brander intensiteit op een geblazen bitumen onderlaag?

Bij een geblazen bitumen wordt de onderlaag al verwerkt met 110 graden. Een SBS toplaag heeft een verwerkingstemperatuur van 225 graden. De kans bestaat bij het branden op de geblazen bitumen onderlaag dat deze verbrandt en de mengverhouding SBS – geblazen bitumen zodanig slecht is dat de rups langs de baan zeer snel craqueleert. Het is dus verstandig om de intensiteit van de brander te verlagen bij een geblazen bitumen onderlaag.

 

bitumen branden

5. Wat voor kernrol moet ik gebruiken voor een goede aandrukking?

Bij voorkeur een grote kernrol. Afmetingen van minimaal 125 tot 150 mm doorsnede van aluminium. Hierdoor is een goede gelijkmatige aandrukking mogelijk en heeft je voet voldoende ruimte om de branderkop onder de juiste hoek op de MEC-laag te richten, zonder dat de schoen verbrandt of te heet wordt.

 

6. Kan ik voor het branden van de overlap bij een thermbaan dezelfde verwerkingstemperatuur gebruiken?

Nee, bij de verwerking van een thermbaan zal met de brander de thermstrepen slechts geactiveerd hoeven te worden. Hiervoor is minder hitte nodig. Bij de overlap moet de MEC-laag natuurlijk wel volledig gesmolten worden om een goede hechting en waterdichtheid te realiseren. Dit is in één beweging van de brander moeilijk uit te voeren.

 

VIDEO: zo brand je bitumen

 

Meer lezen over bitumen dakbedekking?

Wij van SOPREMA helpen u graag verder op het gebied van bitumen dakbedekking. Of het nu gaat om de verschillende soorten bitumen of het toepassen van bitumen. We denken graag met u mee.

← Vorige Volgende →