Hoe brand je bitumen dakbedekking op de juiste wijze?

Geloof het of niet, maar zelfs de dakdekkers met jarenlange ervaring in het branden van bitumen daken maken onbedoeld fouten. In dit blog leggen wij haarfijn uit hoe u bitumen dakbedekking op de juiste wijze brandt en leert u daarbij alles over de do's-and-don'ts om een bitumen rol te branden volgens de regels van de dakdekkerskunst.

1. Bitumen over bitumen branden

Is het mogelijk om bitumen dakbedekking aan te brengen op de AAP-onderlaag en de SBS-onderlaag? De APP bitumen onderlaag heeft een verwerkingstemperatuur nodig van ca. 155 graden. De APP-toplaag heeft een verwerkingstemperatuur nodig van 255 graden om de MEC-laag te smelten. MEC staat voor Met Extra Coating, en deze zorgt voor een goede hechting. Bij SBS is dit 125 om 225 graden. Bij het branden op de onderlaag zal de MEC-laag onvoldoende smelten en de onderlaag oververhit worden. Plooivorming van de onderlaag is dan het meest voorkomende gevolg. Lees meer over het verschil tussen APP en SBS bitumen dakbedekking.

 

2. Dakleer bevestigen

Hoe bevestigt u dakleer? Bij het bevestigen van dakleer komen verschillende handigheden kijken. Wanneer u het bitumen zelf gaat branden, is voorzichtigheid geboden. Zo zal bij een verticale stand van de branderkop de vlam hoofdzakelijk op de onderlaag gericht zijn, waardoor de MEC op de toplaag niet voldoende zal smelten. Onvoldoende hechting tussen toplaag en onderlaag zijn daarvan het gevolg. Blazen en plooien zijn dan op termijn een veel gezien fenomeen. Bij het aanbrengen van bitumen dakbedekking ontstaat er dus niet voldoende hechting wanneer u de brander verticaal naar beneden richt.

3. Goede hechting van de MEC-laag

 

Beschadigt de toplaag wanneer ik de brander op de MEC-laag richt? Nee, bij een juiste stand van de branderkop, lichtjes gebogen richting de MEC-laag, zal de MEC-laag smelten en kan de rol vooruit gerold worden. Voldoende bitumensmelt zorgt dan voor een goede hechting op de onderlaag.

4. De brander-intensiteit op een geblazen bitumen onderlaag

Bij een geblazen bitumen wordt de onderlaag al verwerkt met 110 graden. Een SBS-toplaag heeft een verwerkingstemperatuur van 225 graden. De kans bestaat bij het branden op de geblazen bitumen onderlaag dat deze verbrandt en de mengverhouding SBS-geblazen bitumen zodanig slecht is dat de rups langs de baan zeer snel craqueleert. Het is dus verstandig om de intensiteit van de brander te verlagen bij een geblazen bitumen onderlaag.

5. Goede aandrukking bitumen dakbedekking

Om te zorgen voor een goede aandrukking van uw bitumen dakbedekking, heeft u bij voorkeur een grote kernrol nodig. Afmetingen van minimaal 125 tot 150 mm doorsnede van aluminium. Hierdoor is een goede gelijkmatige aandrukking mogelijk en heeft uw voet voldoende ruimte om de branderkop onder de juiste hoek op de MEC-laag te richten, zonder dat de schoen verbrandt of te heet wordt.

6. Verschil branden MEC-laag en thermbaan

Kan ik voor het branden van de overlap bij een thermbaan dezelfde verwerkingstemperatuur gebruiken? Nee, bij de verwerking van een thermbaan zullen de thermstrepen met de brander slechts geactiveerd hoeven te worden. Hiervoor is minder hitte nodig. Bij de overlap moet de MEC-laag natuurlijk wel volledig gesmolten worden om een goede hechting en waterdichtheid te realiseren. Dit is in één beweging van de brander moeilijk uit te voeren. Het is dus verstandig om de overlap bij een thermbaan apart te branden. 

VIDEO

Zó brand je bitumen

Meer lezen over bitumen dakbedekking?

Wij van SOPREMA helpen u graag verder op het gebied van bitumen dakbedekking. Of het nu gaat om de verschillende soorten bitumen of het zelf aanbrengen van bitumen. We denken graag met u mee.