Garantgum 446: de bitumineuze dakbanen zijn gemaakt uit 38% gerecyclede producten

Bij Soprema innoveren we voortdurend om onze eigen strenge duurzaamheidsdoelen én die van de overheid te behalen. De bouwsector kan namelijk nog grote stappen zetten op het vlak van duurzaamheid. Zo moet de CO₂-uitstoot naar beneden en moeten we zuinig omspringen met grondstoffen. Garantgum bitumen is een mooi voorbeeld van onze vooruitstrevende aanpak.

De uitdagingen van de bouwsector

De bouwsector verbruikt veel grondstoffen (tot wel 50 procent van de voorraad). Maar die grondstoffen zijn eindig, zoals Earth Overshoot Day ons elk jaar duidelijk maakt. De dag waarop we meer verbruikt hebben dan de aarde in één jaar kan produceren, valt elk jaar vroeger. In 2024 zelfs al op 1 augustus. We hebben dus meer grondstoffen nodig dan onze planeet aankan.

Daar komt nog eens bij dat de bouwsector veel afval creëert. Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek is de Nederlandse bouwsector goed voor 25% van het totale afval in ons land – ofwel 22,5 miljoen kilo.

Soprema als voorloper in duurzaamheid

Willen we de druk op het milieu verlagen, dan moeten we minder grondstoffen uitputten en minder afval produceren. De Nederlandse overheid nam in het ‘Nationaal Programma Circulaire Economie 2030-2050’ deze doelstellingen op:

  • Tegen 2030: 50% minder gebruik van grondstoffen
  • Tegen 2050: een economie zonder afval 

Dat is haalbaar als we de levensduur van grondstoffen en producten verlengen, en zo veel mogelijk circulair bouwen. Iets wat we bij Soprema duidelijk begrepen hebben. We zoeken altijd naar duurzame alternatieven voor grondstoffen en verminderen de afvalstroom door materialen te hergebruiken.

Zo produceren we Garantgum bitumenbanen uit gerecyclede materialen en kunnen we pronken met Cradle-to-Cradle-certificaten.

Garantgum 446: 38% gerecycled materiaal

De bitumineuze dakbedekking Garantgum 446 bestaat voor 38% uit gerecyclede grondstoffen en voldoet aan de eisen van de beoordelingsrichtlijnen 7010. Tijdens een keuring werd aangetoond dat de grondstoffen van Garantgum 446 voldoende duurzaam en hernieuwbaar zijn. Daarmee verdient het product het KOMO-keurmerk – een duidelijk bewijs van de hoge kwaliteit.

Specifiek gaat het over deze dakbanen:

Cradle-to-Cradle: grondstoffen hergebruiken

Daarnaast kreeg Soprema Cradle-to-Cradle-certificaten voor:

Die erkenning bewijst dat onze producten bijdragen aan een circulaire en duurzame economie. De dakbanen zijn zo ontworpen dat we ze op het einde van hun levensduur kunnen hergebruiken – bijvoorbeeld om nieuwe bitumenrollen of andere producten te maken. Zo creëren we een gesloten keten, zonder extra afval.

Concreet scoort Garantgum 470 (gemineraliseerd) goed op deze criteria:

  • Weinig impact op de gezondheid
  • Gemaakt met herbruikbare materialen
  • Minder CO2-uitstoot
  • Laag waterverbruik
  • Goede arbeidsomstandigheden

Hoe meer producten een nieuw leven krijgen, hoe beter. Ontdek alle Soprema-producten met een Cradle-to-Cradlecertificaat.

Lange levensduur Garantgum

Tot slot ben je met Garantgum zeker dat de dakbedekking lang meegaat. Tot wel 30 jaar. Daardoor heb je tijdens de volledige levensloop van het dak minder materiaal nodig, waardoor het bijdraagt aan een duurzamer bouwproces. 

Jouw partner in circulair bouwen

Met producten van Soprema kun je werken met een groen geweten! Wil jij als dakdekker ook meegroeien naar een circulaire economie? Of heb je een vraag over Garantgum? Onze experts helpen je met plezier. Neem gerust contact met ons op.