'Woningen uit de mijnwerkerstijd’, zo worden in Landgraaf de 100 huurhuizen genoemd in de buurt Lichtenberg. Het gaat dus om woonblokken uit de tijd dat het nieuwe aardgas juist zo’n verbetering was ten opzichte van de brandstof steenkool. Ook in Zuid-Limburg.

Renoveren voor een energiezuinige woning

Hoe lang geleden dat ook is, deze huizen staan er nog steeds en krijgen zelfs een tweede leven. De buitenschil en installaties van de woningen worden gerenoveerd. Dus ook het dak. In het kader van het project Energiek Lichtenberg is P. Jurgens dakbedekkingen nu een heel eind gevorderd met de volledige vervanging van de daken. Directeur Patrick Jurgens licht toe hoe grondig de renovatie aangepakt wordt: “De pannendaken worden helemaal gesloopt, tot op de gordingen. Daarna worden ze helemaal opnieuw opgebouwd met Unilin dakplaten, nieuwe dakpannen van Monier, nieuwe dakgoten en Rockpanel boeiboordbekledingen. Jurgens is een bekende in Landgraaf, waar het bedrijf al decennia lang gevestigd is. “Al 35 jaar geleden stonden mijn broer en ik met onze vader op het dak”, vertelt Patrick, “het is mooi om nu samen aan het werk te zijn bij dit grotereproject in Landgraaf zelf, om zo’n gedateerde wijk te moderniseren. Deze upgrade is hard nodig, maar je moet wel bedenken dat de standaard van het bouwen vroeger natuurlijk anders was dan tegenwoordig.” Woonlasten en binnenklimaat Dat ‘energieke’ uit de projectnaam heeft niets te maken met steenkool of mijnwerkers, maar het heeft alles te maken met het belangrijkste doel van de werkzaamheden: ervoor zorgen dat de woningen energiezuiniger worden. Door de renovatie kunnen de woningen weer zo’n 40 jaar mee, met lagere woonlasten en een beter binnenklimaat voor de huurders. Diverse woningen uit de 37 bouwblokken zijn in de loop van de tijd aan de bewoners verkocht; drie van de ex-huurders laten als huizenbezitters hun pand nu ook meteen renoveren.

 

Dakvervanging en -isolatie is bij deze woningen een onderdeel van een heel pakket werkzaamheden:
  •  
  • Kozijnen vervangen; met isolerend glas en ventilatieroosters
  • Mechanische ventilatie plaatsen;
  • Zonnepanelen plaatsen.
De werkzaamheden volgen een vaste route door de 37 bouwblokken. Voor de bouwvakvakantie was de eerste helft daarvan aan de beurt. Na de bouwvakvakantie is de tweede helft onderhanden genomen. Hoofdaannemer is Bouwbedrijf Jongen BV, waarmee Jurgens al langer
samenwerkt.
Opdrachtgever is woningcorporatie HEEMwonen. Deze organisatie is actief in Kerkrade en Landgraaf, waar ze circa 10.000 woningen verhuurt en beheert.

 

 

Renoveren met logistieke service van Soprema

Van panlat tot boeiboordbekleding, al het materiaal voor de honderd hellende daken van Energiek Lichtenberg wordt ‘just in time’ geleverd door Soprema. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, want door onverwachte bewonerswensen en wisselende weersomstandigheden verschoof er nog wel eens iets in de planning. Zeker bij kritische momenten in zo’n renovatietraject is het de kunst om alles op tijd te leveren. Er wordt alles aan gedaan om stagnatie op het werk te vermijden, zeker als meerdere ploegen ingezet zijn. Jurgens: “Als het oude dak er af is, moeten we het meteen tijdelijk kunnen dichtmaken met hoogwaardig zeil. Ook daarna moeten we snel door kunnen. Soprema overziet de gehele levering en treft tijdig maatregelen. Zij voorzien bijvoorbeeld dat de productie van isolatiemateriaal moeizamer verloopt omdat er een grote vraag is omdat het bouwvolume stijgt. Dat geldt ook naar de vraag van dakpannen en de leverancier vroeg rekening kan houden met reserveringen in hun productie voor dit specifieke project. Daarin hebben we volledige medewerking en ondersteuning van onze vaste professionele partners. Over dat soort zaken en over de precieze leveringen en tijdstippen hebben we veel contact. Alles wordt nauwkeurig doorgegeven.”

 

P. Jurgens dakbedekkingen | SOPREMA

Het is prettig samenwerken: Soprema is een 'one-stop-shop'. (...) We hebben hele korte lijnen met de medewerkers - Patrick Jurgens

Renoveren met Soprema materiaal

“Dat Soprema hier alles levert is tot stand gekomen door onze jarenlange samenwerking die we steeds verder hebben uitgebouwd. Na een aantal kleinere projecten nemen we nu ook voor deze honderd woningen materialen af bij Soprema. Het is prettig samenwerken; Soprema is een ‘one-stop-shop’ en als ze het zelf niet in huis hebben, dan regelen ze dat ze het in huis krijgen. We hebben heel korte lijnen met de medewerkers”, stelt Patrick Jurgens tevreden vast.

 

Meer informatie over renoveren?

Wilt u meer informatie over hoe u net als in Landgraaf uw woning energiezuiniger kunt maken? Dat kan onder andere met een goede dakisolatie.