SOPRABOARD: renoveren van daken met zachte ondergronden

In het huidige straatbeeld zie je steeds meer zonnepanelen op platte daken. Niet alleen in woonwijken maar zeker ook op bedrijfsterreinen. Zonnepanelen leveren een prominente bijdrage aan de verduurzamingdoelstellingen van veel bedrijven. Een plat dak, een zonnepaneel. Tegenwoordig geen vraagstuk meer, maar de standaard.

Een drukvaste ondergrond

Een stabiele, stevige ondergrond en een geschikte onderconstructie zijn, naast de juiste dakbedekking, een vereiste voor het plaatsen van zonnepanelen. De stalen constructie van bedrijfshallen vormt een prima basis, maar de veelal toepaste minerale wol isolatie, creëert een probleem. Deze isolatie is vaak te zacht om frequente belasting door betreding van het dak toe te laten. Frequente belasting ontstaat door o.a. het plaatsen en onderhouden van zonnepanelen en overige installaties op het dak.

Project ID-card
  • Product
  • Eigenschappen
  • Sopraboard
  • Drukvast, duurzaam

 

Verkeer op het dak

Soprema ontwikkelde speciaal voor de renovatie van daken met zacht isolatiemateriaal; SOPRABOARD. Een harde onderplaat geproduceerd met een mengsel van bitumen, vezels en hars. Ideaal voor het creëren van een drukvaste, stabiele ondergrond, wanneer er bijvoorbeeld zonnepanelen op een dak geplaatst worden. Een stabiele ondergrond is noodzakelijk wanneer het loopverkeer op daken toeneemt. Vooral bij ondergronden waarbij gebruik is gemaakt van minerale wol, zien we dat het lastig is om hierop zonnepanelen te plaatsen. Minerale wol is een kwalitatief goed product met een goede isolatiewaarde, maar wanneer het neer komt op belasting/begaanbaarheid, kent het product nadelen. Met name het plaatsen en onderhouden van zonnepanelen, gaat gecombineerd met loopverkeer op het dak. Dit kan lekkages veroorzaken doordat de zachte isolatie indrukt, waardoor de parkers een perforatie in het dakbedekkingssysteem veroorzaken.

Zekerheid op een duurzaam dak

Om het indrukken van de isolatie te voorkomen, kan SOPRABOARD bovenop de bestaande dakbedekking bevestigd worden. Dit gebeurt middels mechanische bevestiging. Op een relatief eenvoudige wijze wordt een toplaag over SOPRABOARD heen gebrand. Het resultaat; een stabiele, drukvaste, waterdichte, ijzersterke afdichting voor uw gebouw en een uitstekende basis voor het plaatsen van zonnepanelen. SOPRABOARD in combinatie met Garantgum, met een levensduurverwachting van minimaal 25 jaar, biedt opdrachtgevers zekerheid op een duurzaam waterdicht en goed begaanbaar dak.

 

Plaatselijk bevestigen

Het is zelfs mogelijk om alleen de plaatsen waar zonnepanelen komen extra te verstevigen met SOPRABOARD. Dit kan een voordeel zijn wanneer de huidige dakbedekking nog een aantal jaren mee kan, wanneer er veel details/doorvoeren op het dak aanwezig zijn of als de opstandhoogtes gering zijn. De toplaag is dan eenvoudig aan te hechten op de bestaande dakbedekking. Onze experts informeren u graag over de mogelijkheden.

← Vorige Volgende →